40 Plus Relatie Aangaan >> Let Hier Op!

40 Plus relatieAls je boven de 40 bent en weer single, kan het vinden van een nieuwe partner een onmogelijke opdracht lijken. Maar er is goed nieuws, een 40 plus relatie vraagt alleen een paar extra dingen om rekening mee te houden. Er zijn inmiddels meer mensen van 40 jaar en ouder die datingsites bezoeken, dan jongeren.

Het is wel belangrijk om te beseffen dat er andere factoren een rol spelen dan toen je jonger was. Om succes te hebben in het vinden van een nieuwe liefde moet je daar rekening mee houden. De drie belangrijkste factoren zal ik hieronder noemen.

Een 40 plus relatie en je verleden

Toen je 20 of 30 was, heb je waarschijnlijk je best gedaan om alles wat je niet beviel aan je kindertijd op te ruimen en een manier te vinden om je eigen leven te leiden. De kans is groot dat je nog steeds een en ander daarvan met je mee draagt.

Maar nu heb je nog meer bagage bij je! Ex-partners die je gekwetst hebben, lastige omgangsregelingen, moeilijke familiesituaties, financiële verantwoordelijkheden ten opzichte van vorige partners, grote kinderen die hun erfdeel veilig willen stellen, of kinderen die nog thuis wonen en er zeker van willen zijn dat zij op de eerste plaats komen.

Je kunt nog onopgeloste gevoelens ten opzichte van een ex hebben, zoals misplaatste loyaliteit, hoop op verzoening of boosheid omdat je zo slecht behandeld werd.

We hebben allemaal een verleden. We hebben allemaal verplichtingen en verantwoordelijkheden. Dat betekent dat als we een nieuwe liefde willen vinden in het middel van ons leven, er veel meer op te lossen en te regelen is dan toen we jong waren.

Boven de 40 is er veel meer te ontwarren en op te ruimen voordat je met een schone lei een nieuwe start kunt maken.

Doe je dit niet dan kan dat vervelende consequenties hebben. Je ziet dan namelijk niet hoe je in het verleden bepaalde relatiepatronen hebt ontwikkeld die niet goed voor je waren. met als gevolg dat je nu niemand meer toelaat of Doe je het wel dan kun je die patronen vaarwel zeggen en op een andere manier met een relatie omgaan. Voor een geslaagde 40 plus relatie is er dus wat meer voorbereiding nodig.

Emotionele volwassenheid

Liefde vinden boven de 40 vraagt een veel meer emotioneel volwassen houding dan toen je jong was.

Het is een hele uitdaging om te voldoen aan de eis om van de kinderen en kleinkinderen van een ander te houden, hun bestaan te erkennen, hun financiële verplichtingen te respecteren en een carrière te steunen waar je niet voor koos of die je niet hielp opbouwen. In een 40 plus relatie ga je deel uitmaken van een al gevestigd, vol en waarschijnlijk veeleisend leven.

Toen je jong was, was het waarschijnlijk “jullie twee tegen de wereld” en verwachtte je het centrum van de wereld te zijn voor de ander. Nu niet meer. Als je die behoefte nu nog hebt, kan dat er snel toe leiden dat je niet als de goede partner gezien wordt.

Stel je hebt een kind van 11 jaar – dan heb je een partner nodig die van dit kind kan houden en begrijpt dat je de behoeften van dit kind voor dat van hem of haar laat gaan.

Als je omgaat met iemand met een puber van 15 die door zijn ouder financieel ruim ondersteund wordt, dan moet je een groot hart hebben om hier achter te staan. Want waarschijnlijk gaat dit ten koste van de stijl van leven die je verwacht had.

Dus je moet de bereidheid hebben om datgene waar de ander zich al mee verbonden heeft, te steunen. Met respect voor je eigen verplichtingen die dan ook gesteund worden door de ander. Het gaat in een 40 plus relatie niet meer alleen om het creëren van een leuk leven voor jullie tweeën, dat je dan vorm kunt geven zoals je wilt.

Overeenkomstig levensdoel en waardensysteem

De derde factor is om iemand te vinden met een overeenkomstig doel in het leven en een overeenkomstig waardensysteem.

In het midden van je leven wordt je je erg bewust dat het niet eeuwig zal duren. Velen gaan zich dan bezig houden met wat ze achterlaten voor toekomstige generaties.

Met andere woorden, midlife is een tijd waarin het belangrijk wordt wat er gebeurt na ons leven. Daardoor gaan veel mensen een veel authentieker leven leiden – een dat in overeenstemming is met hun diepste waarden en dat georganiseerd is rond die dingen die voor hen het meest belangrijk zijn.

We associëren de “midlife crisis” het meest met de leeftijd rond 40 jaar. Deze crisis ontstaat meestal door het besef dat als we niet een paar radicale veranderingen doorvoeren, we deze wereld zullen verlaten zonder ooit helemaal onszelf geweest te zijn.

De tijd die we over hebben wordt plotseling heel belangrijk. We houden op tijd te verspillen met het iedereen naar de zin te maken, zeker als we onszelf daarmee te kort doen. We stoppen ermee alles perfect te willen doen en te verwachten dat anderen ook perfect zullen zijn.

De verwachtingen die we hebben van onszelf en anderen worden realistischer omdat we nu weten waar we die moeten bijstellen. We weten nu dat de prins of prinses op het witte paard niet bestaat, en de eisen over hoe we behandeld willen worden hebben we verhoogt. We willen een emotioneel volwassen partner met een prettige persoonlijkheid. We verwachten wederkerigheid en respect. Zaken die we vroeger minder goed konden onderscheiden.

En we worden zachter, de scherpe kantjes gaan ervan af. We krijgen de moed om risico’s te nemen om onze eigen ideeën en dromen te vervullen, zelfs als we daarmee sommige anderen zullen teleurstellen. We zijn minder bang om fouten te maken omdat we begrijpen dat fouten maken de manier is waarop we leren in de school van het leven.

En vanuit dit perspectief van diepgang en authenticiteit zullen we makkelijker onze echte soulmate herkennen als we hem of haar ontmoet hebben.

Natuurlijk zijn er nog steeds uitdagingen, maar de tweede helft van het leven is in veel opzichten een vruchtbare bodem voor echte liefde. Meer dan in onze jeugd.

Vond je dit een interessant artikel? Fijn als je het deelt of een reactie geeft.

Lees dit ook eens

Leren Van Vorige Relaties Heb jij weleens gewenst dat je iemand anders was? Heb je wel eens met verlangen gekeken naar een vriendin die "het" allemaal scheen te hebben? Zou je ...
Wat Gebrek Aan Eigenwaarde Veroorzaakt In De Liefd... Jouw gevoel van eigenwaarde bepaalt in grote mate of je gelukkig wordt in liefde en relaties. En mocht je denken dat er iets ontbreekt aan wat jij jez...
Je Date Afwijzen Zonder Kwetsen: Zo Doe je Dat Ben je ooit nerveus geweest als je ging daten omdat je het niet leuk vindt om iemand af te wijzen? Je date afwijzen eerlijk en zonder smoezen kan last...
Succesvol Daten? – 5 Tips Om Het Leuk Te Ma... Als je zoekt naar liefde, gezelschap of iemand met wie je je zaterdagavonden door kunt brengen, zul je erop uit moeten om het te vinden. Dat betekent ...

2 gedachten over “40 Plus Relatie Aangaan >> Let Hier Op!”

  1. Dit alles klopt als een bus. Bedankt voor dit mooie artikel. Hier kan ik mee vooruit.

Reacties zijn gesloten.