De Balans Opmaken Van Je Leven

Balans opmaken van je levenVan tijd tot tijd de balans opmaken van je leven, in dit geval je liefdeleven, is altijd goed. Je ontdekt waar je toen stond en waar je nu staat. Dat maakt je bewust van je acties. Van je dromen en wat je daarvan tot nu toe bereikt hebt.

Het fijne daarvan is dat je kunt zien hoe je gevorderd bent en ook waar je bij moet sturen.

Je weet, je bent zelf verantwoordelijk voor alles wat er in je leven gebeurt. Ook als je destijds onbewust was van je drijfveren en de consequenties die dat met zich meebracht.

Nu weet je het wel en zo niet, dan kun je op onderzoek gaan om het te ontdekken. Het leven is een reis, een avontuurlijke reis. Je komt van allerlei obstakels tegen. Dat noemen we ook wel uitdagingen.

Die zijn er niet voor niets: die zijn bedoeld om je te laten groeien en je te laten ontwikkelen als persoon. Ieder overwonnen obstakel maakt je sterker. De balans opmaken van je leven kun je doen voor verschillende levensgebieden, dat houdt het overzichtelijk. Maar hier gaat het over de liefde.

De balans opmaken van je leven in de liefde

De balans opmaken van je leven kun je op de volgende manier doen. Kijk eens terug, 5 jaar, 10 jaar, 15 jaar, misschien nog wel langer. Hier volgt een oefening om dat te doen.

 1. Maak 3 kolommen op een stuk papier.
 2. Boven de eerst kolom zet je IK WAS, boven de tweede IK DEED, boven de derde IK HAD
 3. Nu schrijf je in iedere kolom op wie je was, wat je deed en wat je had bijvoorbeeld 15 jaar geleden. (Begin het aantal jaren terug dat je zelf wilt.)
 4. Zet er nu een horizontale streep onder.
 5. Je herhaalt dat voor 10 jaar geleden en vervolgens voor 5 jaar geleden.
 6. Als laatste kijk je naar je situatie nu. Je schrijft boven de kolommen respectievelijk IK BEN, IK DOE en IK HEB.

Bijvoorbeeld (overdreven om het duidelijk te maken):

 • IK WAS: Ik was onzeker en kritisch en voelde me niet gelukkig
 • IK DEED: Ik ging veel uit, gedroeg me overdreven om aandacht te krijgen en deed erg mijn best om erbij te horen.
 • IK HAD: Een goede baan, geen partner en ‘vrienden’ die altijd klaagden.
 • IK BEN: Iemand met zelfvertrouwen, die verantwoordelijkheid neemt en blij is met anderen en zichzelf.
 • IK DOE: Dingen die ik fijn vind om te doen, steun mijn partner en voed met plezier mijn kinderen op.
 • IK HEB: Een goede baan, een liefdevolle partner, schatten van kinderen en vrienden die plezier in het leven hebben.

De balans opmaken van je leven, het is leuk om te doen. Bovenstaand voorbeeld is heel summier, je kunt het veel uitgebreider doen, schrijf alles op wat er in je opkomt – doe er een aantal dagen over en schrijf steeds bij.

De resultaten en vervolg

En dan? Welke vorderingen heb je gemaakt? Waar ben je tevreden over? Wat kan beter en vooral HOE ga je dat aanpakken? Die laatste is heel belangrijk. Alle keuzes die je tot nu toe gemaakt hebt, hebben je gebracht waar je nu bent. Dus als je nu niets doet, is dat ook een keuze en blijft alles bij het oude.

Kijk eens op deze pagina om inhoud te vinden die je verder kan brengen.

Lees dit ook eens

40 Plus En Single – Hoelang Nog? Als je jong bent en single, vind je daten leuk en ben je niet zo kieskeurig. Je hebt gewoon plezier in het versieren, ook als je weet dat dit niet de ...
10 Leuke Blogs En Websites Voor Singles Om het je makkelijk te maken, ik heb 10 leuke blogs en websites verzameld en op een rij gezet. Ze hebben natuurlijk alles te maken met liefde, relatie...
De 12 Meest Gelezen Artikelen In 2015 Op Dit Blog Gelukkig Nieuwjaar! We kijken nog even terug - het is weer tijd voor lijstjes. In dit geval een lijst met de meest gelezen artikelen in het vorige jaa...
De 12 meest gelezen artikelen in 2014 op dit blog We zijn aangeland in 2015! Terugkijkend naar vorig jaar heb ik de 12 meest gelezen artikelen in 2014 op een rij gezet. Vorig jaar deed ik dat ook en e...