Begrijpen En Vergeven

Begrijpen en vergevenIn dit tweede artikel van deze serie “Hoe herstel ik van een gebroken hart”, gaat het over begrijpen en vergeven. Vorige keer, in het eerste artikel van de serie ging het over tijd voor jezelf en proberen om te vergeten. De volgende keer zal het gaan over het opbouwen van je nieuwe eigen leven. Maar nu eerst begrijpen en vergeven.

1. Iedere relatie kent zijn sterke en zwakke kanten. Vind uit wat er fout ging in je relatie of wat niet zo leuk was aan de ander. Op die manier kun je naar de toekomst kijken of naar betere eigenschappen in je volgende partner. Er zijn veel dingen die fout kunnen gaan in een relatie, en hier zijn er een paar:

  • Je voelde je nooit geliefd/ je voelde je altijd gekleineerd. Een relatie gaat over liefde en als je dat niet voelde in de relatie, is dat een groot probleem. Je partner hoeft niet op dezelfde manier liefde te tonen als jij doet, maar op de een of andere manier moet die het wel tonen. Het is het minste dat je verdient.
  • Je voelde je gemanipuleerd/gebruikt/belogen. Eerlijkheid en eerlijke intenties moeten de hoeksteen van iedere relatie zijn. Echte liefde (mooi artikel) is iets voor iemand doen zonder iets terug te verwachten. Iemand die manipuleert,  je gebruikt of liegt, denkt alleen aan zichzelf, niet aan jou.
  • De liefde verdween na een tijdje. In de eerste tijd van een relatie, als je voor elkaar valt, ben je smoorverliefd. Dat betekent dat je volledig in beslag genomen wordt door de ander. Het is normaal dat dit gevoel na een tijdje minder wordt. Probeer blij te zijn met de tijd die je met elkaar had, als de ander niet langer verliefd op je is.
  • Je werd bedrogen. Vertrouwen is een belangrijk ingrediënt in een relatie. Als je geen vertrouwen hebt, ben je voortdurend bang of jaloers. Als je partner je bedroog, is dat vertrouwen waarschijnlijk verdwenen. Laat in het vervolg iemand je vertrouwen verdienen.

Dit is allemaal moeilijk te begrijpen en vergeven lijkt onmogelijk. Maar lees toch maar even verder.

2. Maak geen punt van de schuldvraag. Zelf heb je er waarschijnlijk ook een aandeel in gehad dus geef de ander niet alle schuld. Richt je op de problemen niet op de personen.
Bij voorbeeld, als je deel was van een manipulatieve relatie, zeg dan niet “Zij/hij heeft me gemanipuleerd en ik verdien dat niet. Maar zeg tegen jezelf, “Ik laat me niet manipuleren op de manier waarop deze persoon dat deed, want ik ga in de toekomst goed op de signalen.”
Er zijn waarschijnlijk een paar dingen die je anders had willen doen. Verander dat gedrag voordat je een volgende relatie begint. Begrijpen en vergeven kan daar een flinke bijdrage aan leveren.

3. Leer van je fouten. Iedereen maakt fouten. Wat je ervan leert, bepaalt wie je bent. Leer van wat er fout ging in je laatste relatie – waardoor je gebroken hart werd veroorzaakt – en zorg ervoor dat dat in de toekomst niet meer gebeurt.

Begrijpen en vergeven

4. Als je er klaar voor bent, vergeef de ander dan. Vergeving is een belangrijk deel van het helen van een gebroken hart. Om verder te kunnen moet je de ander vergeven, of je zult voortdurend aan die ander denken en je afvragen waarom die je kwetste. Door te vergeven maak je de ander niet vrij maar jezelf.

Vergeven gaat niet van de ene op de andere dag. Het kan lang duren voor je in staat bent om iemand te vergeven. Wees er dus zeker van dat je er aan toe bent om dat te doen. Vaak is het zo dat het makkelijk is om iemand te vergeven als je weer een nieuwe grote liefde hebt gevonden.
Hoe vergeef je iemand? Erken dat iedereen fouten maakt. Probeer hun bedoelingen te vinden en te begrijpen waarom ze deden wat ze deden. Ga in hun schoenen staan.
Je hoeft de ander niet te vertellen dat je hem hebt vergeven, maar het helpt wel. Je kunt de ander in stilte van binnen vergeven als je dat wilt.

Nu jouw ex terugwinnen

5. Maak geen ruzie met de ander. Soms kun je de ander de gelegenheid geven om te praten over wat er fout ging. Als je praat met degene die je hart brak, moet je een beetje op je hoede zijn en het gesprek niet laten ontaarden in een ruzie.

Als de ander gaat verdedigen wat er is gebeurd en boos wordt, kun je zeggen: “Ik ben niet gekomen om ruzie te maken. Ik respecteer je als persoon en je mening, maar de tijd voor discussie is voorbij. Laten we verder praten als volwassenen of helemaal niet”.
Laat je niet manipuleren door de ander. De ander zou kunnen proberen om je boos te maken of te provoceren met iets dat kwetst of gemeen is. Geef hem niet de voldoening van jou te kwetsen. Blijf kalm en rustig.
Accepteer dat je relatie niet werkte en heb er vrede mee. Begrijpen en vergeven wordt dan makkelijker.

De volgende keer de 3e stap in het herstellen van een gebroken hart: de verandering en het weer opbouwen van je leven.

Voor je gaat: deel dit artikel op een van de sociale media, schrijf je in voor het gratis e-book of laat een reactie achter. Dank je wel.

Lees dit ook eens

Je Leven Veranderen – Hoe Herstel Ik Van Een... Dit is het derde artikel in een serie van drie over het herstellen van een gebroken hart. Het eerste gaat over aandacht voor jezelf, het tweede over b...
Omgaan met Bindingsangst en Verlatingsangst Omgaan met bindingsangst en verlatingsangst lijkt eenvoudiger dan je zou denken. Het belangrijkste obstakel voor een liefdevolle relatie is namelijk e...
Hoe Blijf Ik Aantrekkelijk Voor Hem? Veel vrouwen rond de 40 vragen zich af hoe zij aantrekkelijk kunnen blijven voor hun partner. Het is de leeftijd waarop veel mannen naar jongere vrouw...
Einde Relatie – 3 Redenen Waarom Hij Weggaat Is het einde relatie? Waarom maken mannen een einde aan hun relatie, waarom gaat hij weg? Hieronder vind je de drie belangrijkste redenen hiervoor. D...