Beslissingen Nemen Uit Angst Of Met Vertrouwen

Beslissingen nemenJe zult het vast wel eens gehoord hebben: “Iedere beslissing die we nemen is óf gebaseerd op angst óf op vertrouwen.”
Je kunt beslissingen nemen uit angst of met vertrouwen. Hoe is dat bij jou?

En hoewel dit op ieder levensgebied van toepassing is, is dit in het bijzonder zo als het om liefde en relaties gaat.

Als het om liefde gaat, zou een op angst gebaseerde benadering de volgende kunnen zijn:  “Ik moet mezelf veranderen, want ik ben niet goed genoeg zoals ik ben” of “Ik moet deze situatie manipuleren want anders krijg ik geen liefde”.

Een op vertrouwen gebaseerde benadering zou zijn: “Iedereen is liefde waard, ik ook.”

Als jij reageert vanuit angst als je met iemand bent die je echt leuk vindt,  kunnen je onzekerheden getriggerd worden. Je probeert dan om ze te verbergen en niet te laten zien wie je echt bent. Als je delen van jezelf verbergt of pretendeert iemand te zijn die je niet bent in een poging liefde te krijgen, is dat niet alleen vermoeiend – je verdoet je tijd en energie met het opwerpen van obstakels voor de GOEDE persoon om jou te vinden.

Hier zijn vijf stappen om je te helpen om vanuit angst naar vertrouwen te gaan, zodat je kunt beginnen met het aantrekken van de goede persoon.

1. Stop ermee om afwijzingen te zien als aanwijzingen dat je nooit liefde zult vinden

Zoals ik het zie bestaat er geen afwijzing – er is alleen een verkeerde match. Als iemand niet met je om wil gaan, kan dat nooit de goede persoon voor je zijn! Je hebt ze simpelweg “uitgewied”.

Er is geen verspild moment of verspilde kans, want alles in je leven leidt je naar de liefde die je wilt en verdient.

2. Richt je aandacht op wat je leuk vindt aan jezelf – wat JIJ vindt dat beminnelijk en aantrekkelijk is

Je te veel zorgen maken over wat anderen denken en hoe je over komt is op angst gebaseerd denken.

Maak een lijst van ieder ding dat je leuk vindt aan jezelf, en bekijk die lijst iedere keer dat je het gevoel krijgt niet goed genoeg te zijn.

Je hoeft je niet aan te passen aan de ideeën van anderen over wat beminnelijk of aantrekkelijk is – want wat beminnelijk is, is al aanwezig in je innerlijk!

3. Bedenk hoe hetgeen dat JIJ niet beminnelijk vindt aan jezelf eigenlijk beminnelijk en vertederend is

Er is een mooi citaat dat luidt: “We worden bewonderd om onze sterke kanten, maar GELIEFD om onze zwakheden.” Als iemand van je houdt, zien ze je zwakke kanten niet op dezelfde manier waarop jij ze ziet.

Denk eens aan iemand waar je van gehouden hebt. Je werd waarschijnlijk niet verliefd op die persoon omdat die perfect was – je werd verlief vanwege wie die persoon is – als persoon, inclusief de aparte trekjes en alles wat hen uniek maakt.

4. Zoek naar bewijs dat jouw “love story” bestaat

Zoek naar echte liefdesgeschiedenissen van mensen die in een vergelijkbare situatie verkeren als jij. Niets mag je tegenhouden om de liefde te vinden die je wilt hebben, je kunt het bewijs vinden dat liefde geen grenzen kent.

Denk eraan om te focussen op wat je WILT  en niet op wat je NIET WILT – want waar je aandacht aan geeft, groeit.

5. Houd je hart altijd open

Eerlijk zijn over wat je wilt, zal je automatisch van angst naar vertrouwen brengen.

Betrap jezelf erop als je begint om jezelf af te sluiten – en in plaats daarvan houd je je hart steeds open bij iedereen die je pad kruist. Het kan zo simpel zijn als nieuwsgierig zijn en oprecht geïnteresseerd in wat anderen te zeggen hebben.

Denk aan een beslissing die je op dit moment in je leven moet nemen en vraag jezelf af: “Doe ik dit vanuit angst of vertrouwen?”

Blijf je in een onvervullende relatie of baan hangen omdat je het vertrouwen hebt dat het beter zal worden – of uit angst dat er niets anders voor je is?

Het gaat erom dat je volledig eerlijk tegen jezelf bent en ziet waar je kunt beginnen om te stoppen met denken vanuit angst  en te beginnen met denken vanuit vertrouwen.

Als je dat gaat doen, zal alles veranderen en zul je veel minder weerstand ervaren tijdens dit proces. Dat is heel belangrijk omdat waar je je tegen verzet, blijft bestaan.

Ik geloof dat als je naar liefde verlangt, je dat automatisch waard bent! Je hoeft niet perfect te zijn, je hoeft alleen maar vertrouwen te hebben dat je onweerstaanbaar en waardevol bent,  precies zoals je bent voor de juiste persoon voor jou.

Lees dit ook eens

Wat Vrouwen Met Zelfvertrouwen Anders Doen In Rela... Er zijn twee typen vrouwen in deze wereld: zij die altijd een relatie nodig hebben en zij die wachten op de juiste persoon. Behoor jij bij de laatste ...
Mannen Die Hun Zelfvertrouwen Kwijt Zijn Mannen die hun zelfvertrouwen kwijt zijn, hebben het vaak op de een of andere manier moeilijk. En op de een of andere manier vind jij dat aantrekkelij...
Zelfvertrouwen Met Mannen Veel vrouwen hebben het idee ontwikkeld dat mannen moeilijk te benaderen zijn en dat het initiatief bij de ander moet liggen. Nou, dat is niet perse w...
Liefde Afstoten >> 3 Soorten Gedrag We hebben allemaal beschermende mechanismen in ons onderbewuste. Veel van deze mechanismen dienden ertoe om ons te beschermen toen we jong waren, maar...

2 gedachten over “Beslissingen Nemen Uit Angst Of Met Vertrouwen”

  1. Dit artikel heb ik echt iets aan en ik zal het beslist vaker lezen, zodat ik het beter ga onthouden en kan toepassen. Bedankt!

    groetjes, Lisa

Reacties zijn gesloten.