Bindingsangst Bij Mannen Kun Je Zo Herkennen

Bindingsangst bij mannenHet is niet moeilijk om bindingsangst bij mannen te herkennen. Laatst kreeg ik een vraag van een lezeres hierover. Het verhaal is authentiek, al heb ik herkenbare feiten weggelaten. En dit komt zó vaak voor dat het door iedereen die iets dergelijks heeft meegemaakt geschreven zou kunnen zijn. In het vervolg zie je ook heel duidelijk hoe bindingsangst en verlatingsangst elkaar in stand houden.

Ik ben twee jaar geleden verliefd geworden op een man van 29 jaar. Maar helaas had hij bindingsangst omdat hij door zijn vorige vrouw is bedrogen met zijn beste vriend. Al die tijd probeerde ik toenadering te zoeken maar tevergeefs; hij reageerde vaak niet op mijn sms-jes, belde niet terug of “verdween” zomaar opeens, etc.

Dit deed mij heel veel verdriet. Ik besloot meerdere keren hem te verlaten, maar iedere keer zocht ik contact met hem. En elke keer als ik echt niks met hem te maken wilde hebben zocht hij weer contact met me.

Op dit moment zijn we in een periode beland waarin hij besloten heeft om met mij verder te gaan. Hij zei dat ik al die jaren heb laten zien dat ik echt van hem hield en dat hij mij bewonderde om mijn geduld. Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik daarop moet antwoorden, mijn hart zegt ja, terwijl mijn verstand nog zoveel vraagtekens heeft. Heb jij nog tips voor me?

Mijn antwoord:

Het gedrag van je vriend dat jij beschrijft, is heel duidelijk een teken van bindingsangst bij mannen.

En wat moet je nu doen? Als je hart en je hoofd verschillende dingen zeggen, is het nog niet goed. Ik ben bang dat als je met deze man in zee gaat, jij je leven lang zult moeten bewijzen dat je om hem geeft, wat hij ook doet.

Ik bewonder je geduld en begrip, maar jij bent meer waard.

Mocht je het uitmaken, dan zal hij je verwijten dat ook jij niet te vertrouwen bent. Maar het is zijn eigen gedrag dat daarvoor zorgt.

Mijn advies is om eerst eens bij jezelf na te gaan wat jij van een relatie verwacht. Wil jij je eigen dingen kunnen doen? Hoe zie jij je leven in de toekomst? Als je dat helder hebt voor jezelf, spreek je dan volledig uit tegenover hem. Zijn reactie zal je duidelijk maken of dit wel de goede keus is voor jou.

Bindingsangst bij mannen en verlatingsangst

Waarop dezelfde lezeres reageerde met het volgende:

Ik ben erachter gekomen dat ik verlatingsangst heb en dat dat heel slecht samengaat met iemand die bindingsangst heeft. Ik weet dat die jongen waarop ik verliefd ben heel slecht voor mij is, en toch blijf ik contact opzoeken. Ik ben mijn waardigheid en trots kwijtgeraakt en ben iedere keer bang dat hij mij gaat verlaten . Op dit moment heb ik (voor de 100ste keer) afscheid van hem genomen via een sms .waarop hij niet gereageerd heeft (zoals altijd)

Heb jij enige tips hoe ik hem los kan laten ?

Mijn antwoord:

Goed dat je dat nu inziet. Een paar tips om hem te “wissen”:

Verwijder alles wat je van hem hebt en je aan hem kan herinneren, sms’jes, e-mails, tastbare dingen, foto’s enz.: delete en verscheur!

Ga leuke dingen doen met vriendinnen en zorg dat je niet op plaatsen komt waar je hem tegen zou kunnen komen.

En de moeilijkste: als hij weer contact met je zoekt (wat hij zeker gaat doen, zulke mannen voelen haarscherp aan dat het over is bij jou) wees dan onverbiddelijk, zeg “nee”, “nee” en nog eens “NEE”.

Laat ook andere mannen even voor wat ze zijn.

Om niet weer in je eigen valkuilen te trappen is het nodig dat jij je eerst gaat voorbereiden op een volgende relatie. Dat kun je het beste doen door mijn e-book “Mannen en Relaties” aan te schaffen. Er is geen enkel ander boek waarin je dat leert.

Wordt bindingsangst bij mannen versterkt als zij een partner treffen die bang is verlaten te worden? Dat kun je je afvragen.

Voor je gaat zou je me blij maken om dit artikel te delen of een reactie achter te laten.

Lees dit ook eens

Ben Jij De Vrouw Die Hij Wil? Wanneer ben jij de vrouw die hij wil? Een man weet niet wat hij wil, vaak door jouw gedrag. Hij wil jou als je nergens op uit bent. Als je hem niet no...
Foute Mannen Herkennen Foute mannen herkennen valt niet altijd mee. Laatst kwam zelfs de vraag op of foute mannen wel bestaan. Interessante vraag. Wanneer zijn mannen fout e...
Een Verliefde Man Gedraagt Zich Zo Hoe kun je weten of hij verliefd is, afgezien van op je knopen tellen "Is hij verliefd, is hij niet verliefd"? Een verliefde man toont bepaald gedrag ...
Lichaamstaal Mannen Als je een leuke man ontmoet - op je werk, bij vrienden of als je uitgaat - zul jij je af gaan vragen wat hij denkt en of hij je leuk vindt. Maar het ...

12 gedachten over “Bindingsangst Bij Mannen Kun Je Zo Herkennen”

 1. Heb onlangs een relatie gehad met, ik denk, een man met bindingsangst. Hij geeft het zelf niet toe, helaas maar waar. In deze 2 jaar hebben we meerdere breaks gehad iedere keer kwam hij toch tot de conclusie dat ik wel de ware was en het meisje om voor te vechten. Zo laat hij dat dan ook blijken tot deze laatste keer een paar weken geleden. We waren net een paar weken terug van vakantie, alles ging goed we hadden een onwijs leuke tijd gehad samen daar. Een paar weekjes later kregen wij 2 kleine kittens en laat het dan opeens zo zijn dat ik er wat vaker was. Ik had wat spulletjes in de kast gelegd, zoals schonen kleren. Zodat ik ook bij hem thuis schone spullen had. Hij is daar kennelijk over na gaan denken en een paar dagen later zegt hij “Nee, ik kan hier echt niet mee verder gaan, dit voelt niet goed ik zie geen toekomst, jij bent het niet. Daar zit ik dan met een stom verbaasd gezicht en tot op vandaag begrijp ik er nog nies van. Los laten dat is de beste manier om hem te vergeten, maar moeilijk omdat je de mooie kant kent van de relatie en ik echt de liefde heb gezien, ook in zijn ogen. Ik kan hem alleen echt niet meer bereiken, zo een ontzettende grote muur heeft hij opgebouwd.

  • Het lijkt me inderdaad het beste als je hem vergeet. Inderdaad moeilijk maar dit is zonde van jouw tijd en dan heb je weer ruimte en tijd voor een ander.

 2. Even mijn verhaal… Sinds enkele maanden heb ik een ‘vriend’. Alleja het is te zeggen… hij wil er geen benaming opplakken… hij kan geen ‘zekerheden’ bieden zegt hij… Ik weet dat hij het nog moeilijk heeft met dat zijn huwelijk is stukgelopen enkele jaren geleden. (Zijn ex heeft hem verlaten voor een andere vrouw). Ik weet dat hij geen relatie meer met haar wil.. Maar toch heb ik het gevoel dat hij het zo moeilijk heeft iemand weer toe te laten… De momenten als we samen zijn dan vraagt hij aandacht, knuffelt, plaagt, … laat me echt thuis voelen… maar ik weet ook als ik die ochtend terug naar huis ga.. hij afstandelijk gaat doen die dag of de volgende dag (ik denk omdat hij zich dan ’teveel’ gegeven heeft).. Verder praten we ook elke dag via messenger.. Het klikt gewoon zo goed… Ik heb hem al laten weten dat ik ontzettend veel gevoelens voor hem heb en hem de tijd geef om hem te laten ontdekken wat hij wil/kan. Want eigenlijk heeft hij nog niet een keer gezegd dat hij me graag ziet of zo maar hij wil ook niet dat ik met iemand anders zou daten… Ik weet niet wat ik nog kan doen?

  • Het beste doe je niets, liesje. Komt hij terug bij je dan is het een goed teken, zo niet dan zal het nooit iets worden. Maar laat het initiatief bij hem.

 3. Ik denk dat mijn vriend ook bindingsangst heeft. We zijn anderhalf jaar ‘samen’ en hebben al 2 breaks gehad. Daarna zouden we er weer helemaal voor gaan en gaan vechten voor onze relatie tot 2 weken geleden. ‘S middags kreeg ik nog te horen hoeveel hij van mij hield enz enz, die zelfde avond gaf hij aan niet genoeg van mij te houden en er mee te stoppen. O&N zouden we nog samen vieren en dat deden we, maar de dag verliep zo vreemd. Hij kwam aan met zijn spullen en zette zijn tas boven, vervolgens kwam hij beneden en vroeg hij ineens of ik überhaupt wel wilde dat hij er was? Mijn reactie; ja, anders had ik je dat wel laten weten als dat niet zo was. Toen gaf hij ineens aan dat hij niet zou blijven slapen (terwijl hij net zijn tas boven had gezet) dus ik vond dat goed, want ik respecteer zijn keus. Uiteindelijk een heel leuke dag gehad en vroeg hij mij om 00:00 uur of hij wel mocht blijven slapen. Toen we naar bed gingen gaf ik aan het niet te begrijpen waardoor hij heel boos werd en dat hij er ook niets aan kan doen omdat hij alleen maar naar zijn gevoel handelt en eerlijk wil zijn.Ik heb gezegd dat geen contact dan voorlopig het beste was. Na 1 week belde hij mij huilend op dat hij me vreselijk mist en zoveel van me houdt?? Ik heb echt weer met vraagtekens gezeten en zelfs gedacht aan borderline of meervoudigheid… Uiteindelijk kwam ik uit bij bindingsangst. Ik heb dit met hem besproken (zonder dat hij boos werd of zich voelde aangevallen) nu wil hij hiermee naar de dokter om zich te laten helpen. Mijn vraag nu; is bindingsangst te behandelen? Ik hou heel veel van hem en heb het zelfs ergens met hem te doen, dat hij zo in de war is en zichzelf niet onder controle kan houden… Hij geeft aan zo graag gelukkig met mij te willen zijn/worden maar dat iets hem steeds weer weerhoudt en op de vlucht slaat. Zal dit altijd zo blijven of is er nog hoop. Wil hem niet zomaar in de steek laten en hem helpen waar ik kan.

  • Ja, Jen dat onberekenbare gedrag kan met bindingsangst te maken hebben. Maar ook met andere persoonlijkheidsproblemen. Bindingsangst is een hechtingsstoornis en als het alleen dat is, is het wel te behandelen zoals jij dat noemt. Maar het is geen ziekte. Helemaal over gaat het niet en jij zult heel veel geduld en vertrouwen moeten hebben las je hiermee door wilt gaan.

  • Beste Jen,

   Kan het zijn dat hij juist bevestiging van jou telkens nodig heeft?
   Hij vraagt ‘vind je het uberhaupt fijn dat ik er ben?
   Misschien is hij gevoeliger dan hij overkomt en wil hij als man dat jij eerst je hart meer toont zodat hij dan ook veilig voelt bij jou om dat te doen? Zo werkt het hart van een man volgens deze website 😉

   Misschien reageer jij te rationeel erop door aan te geven dat je hem respecteert? Misschien zoekt hij meer warme emotionele reactie juist van jou als vrouwzijnde, dat hij echt alles voor jou is.

   Dit is wat bij mij opkwam.

   Ik hoop dat je er wat aan hebt.

   Groetjes Latifah

 4. Heel herkenbaar,ben jaren samen geweest met een man met bindingsangst ,al wist ik niet dat dat speelde.Na 23 jaar ,waarvan 21 jaar getrouwd ,heeft ie eindelijk besloten om te gaan scheiden.Zoals met alles ,na lang tweifelen.Op dit moment heb ik enkel nog contact via msn ,want ik was alle leugens en tweifels goed zat.Heb nu mijn leven weer terug.Hij is inmiddels bij een psychlogg onder behandeling en ik hoop dat dat resulteert in beter contact met zijn 2 zonen van 20 en 18.Zelf heb ik langzaam maar zeker de draad weer opgepakt ,maar een relatie zit er niet in ,want mijn vertrouwen is na al dat gejojo en gelieg en getwijfel behoorlijk beschadigd.Ben nu 55 en wil nog een aantal jaren ongestoord genieten ,dat heb ik jaren niet gekund omdat er altijd wel iets negatiefs volgde op wat ik dacht dat leuk ,gezellig of fijn was.Zelfs sex was een groot probleem ,dat deed ie enkel voor mij ,want voor hem hoefde het niet meer .lag echt niet aan mij hoor ,zei ie dan.Wat dat met je doet is niet te beschrijven.Ik was helemaal stuk op het laatst.nu weet ik dat ik de juiste keus heb gemaakt ,Hij kan me nu niks verwijten want hij is zelf weggegaan ,al had ik hem jaren geleden al de deur uit moeten gooien ,maar dat gunde ik hem niet.Ook omdat hij dan de afspraken ten opzichte van zijn kinderen niet zou hebben nagekomen ,dan had ik dat ook nog op moeten vangen ,nu hoeft dat niet meer.Naar het heeft me wel de mooiste jaren van mijn leven gekost.

  Betty

  • Betty, je hebt nu tijd nodig om je verleden te verwerken. Pas daarna kun je weer open staan voor een nieuwe relatie. Bindingsangst bij mannen kun je nu in ieder geval herkennen. Nu laat jij je toekomst bepalen door je verleden en dat is geen goede basis. Het beste zoek je een relatietherapeut of een coach die gespecialiseerd is in verwerkingsprocessen en herstel van eigenwaarde. Dat heb je echt nodig. Het risico bestaat anders dat je verbitterd blijft en daarmee zou jij je eigen toekomst bederven.

 5. Ik heb ook verlatingsangst en ben ook verliefd geworden op zo iemand met bindingsangst. Zijn eerste lief (waar hij nog steeds mee dweept) maakte het uit en sindsdien gelooft hij niet meer in liefde en moet het maar met de jaren groeien. Elke keer ik hem echt kwijt wil, is er hij er weer. Ik erger me aan zijn opschepperijen met andere vrouwen, ik heb die ex van hem al verschillende keren verwenst en onlangs kreeg ik er genoeg van. Ik ben sinds ik hem heb leren kennen beginnen roken, drink meer en ben gewoon op van verdriet en ellende en toen hij me weer om rust vroeg, ben ik zo woest geworden, dat ik hem gewoon een hele nacht heb lastig gevallen met woede en verwijten. Het leek alsof ik de gelukkigste vrouw op aarde was, tot ik hem tegenkwam. Het enige probleem is dat we veel gemeenschappelijke ideeën en passies hadden, waardoor ik het nu wel moeilijk heb niet meer aan hem te denken, maar anderzijds: ik denk niets meer goed over hem. Ik heb hem lang genoeg gevraagd iets aan zijn bindingsangst te doen en ik krijg enkel maar verwijten dat ik niet de vrouw van zijn leven ben en dat hij mijn gedachten niet wil kennen en ga zo verder. Wel, ik denk aan de tijd en het geld dat ik zonder hem uitspaar en ik denk dat hij ondertussen wel door had dat ik hem wel degelijk voor “alles of niets” gezet heb. Ik heb hem goed duidelijk gemaakt dat ik een relatie wil en geen vriendschap waarin hij gewoon mijn waardigheid onderuit haalt door wel de lusten en niet de lasten te willen. Zulke mannen kunnen vrouwen wel neurotisch noemen en er op neerkijken, maar drijven een vrouw gewoon zover dat ze over het hek gaat. Ik heb hem gewoon even met zichzelf geconfronteerd en geloof dat ik nu duidelijk genoeg geweest ben om er voorgoed vanaf te zijn.

  • Goed zo! En dank je voor je openhartigheid. Laat je niet nog een keer beetnemen door iemand die zo met je omgaat. je weet nu hoe bindingsangst bij mannen eruit ziet. Je schrijft dat je hem met zichzelf geconfronteerd hebt en dat is goed, maar jij bent ook met jezelf geconfronteerd. Ga eens bij jezelf na wat je dacht te zullen krijgen van hem dat jij jezelf niet kunt geven. Anders gebeurt zoiets de volgende keer weer. Zet jezelf op de eerste plaats!

 6. Hoi Marijke,

  Zekers, juist de trigger over en weer van mensen met bindingsangst en verlatingsangst is de valkuil waar je dan beide in zit en welke kan werken als een visuele cirkel.
  Je valt vaak op de herkening van jezelf bij de ander, je kan je onbewust zelfs extra aangetrokken voelen en dan blijkt even later dat je het beide hebt, dat zul je beide moeten onderkennen.
  Je kan er alleen uitkomen door eerlijk naar jezelf en de ander te zijn en met zelfinzicht en werken aan je angst.

  Groeten,

  Allard

Reacties zijn gesloten.