Blijft Liefde Duren?

Blijft liefde duren?Blijft liefde duren? Een vraag die jij jezelf stelt anders zou je dit niet lezen. En samen met jou stellen vele anderen deze vraag.

In het artikel liefde en seks hebben we gezien welke stoffen ons lichaam aanmaakt als we verliefd worden en hoe dat verandert naarmate we de behoefte voelen om ons te verbinden met en te binden aan de ander.

De meeste mensen willen die euforische gevoelens van de eerste fasen van verliefdheid vasthouden omdat zij dat ervaren als een bewijs dat ze de goede partner getroffen hebben.

Helaas kan je lichaam de aanmaak van de stoffen die dat gevoel veroorzaken maar een bepaalde tijd volhouden. Hoe kan je dan van wat de Grieken eros noemden, seksuele passie, overgaan naar duurzame liefde? Naar liefde die blijft duren?

Wanneer blijft liefde duren?

Vertrouwen! Uit onderzoek is gebleken dat de belangrijkste factor waardoor liefde blijft duren, wederzijds vertrouwen is. Om te bepalen of de man of vrouw waar je mee omgaat iemand is waar je op kunt vertrouwen en waar jij je leven mee zou willen delen, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Is deze persoon eerlijk tegen je, ook als die fouten heeft gemaakt? Wees eerlijk tegen jezelf en praat niets goed tegenover jezelf of de ander. Heeft hij of zij ooit tegen je gelogen? Als je ooit getwijfeld hebt aan zijn of haar eerlijkheid, kun je beter iemand anders zoeken.
  • Laat de ander je volledig toe in zijn of haar leven? Ken je de vrienden, collega’s en familie van de ander? Ken je de hoogte- en dieptepunten uit het leven van de ander?
  • Komen jullie normen en waarden overeen?
  • Heeft je partner jouw steun in alle omstandigheden en staat de ander achter de dingen die belangrijk zijn voor jou?

Natuurlijk is dit iets wat omgekeerd ook zo moet zijn. Als jij niet hetzelfde kunt geven, kun je beter iemand zoeken aan wie je dit wel kunt bieden.

Heb plezier met elkaar

Blijft liefde duren? We hebben het over vertrouwen gehad als belangrijkste factor van duurzame liefde. Goed, ik ga er even vanuit dat je bovenstaande vragen met ja hebt beantwoord. Het wederzijds vertrouwen is er dus. Dan is het volgende een prima methode om dat vertrouwen te vergroten en daardoor je liefde te laten duren.

  • Kijk elkaar van tijd tot tijd twee minuten aan terwijl je niets anders doet. Dat verbindt en versterkt je liefde voor elkaar.
  • Doe “enge” dingen. Iets dat je spannend vindt en eigenlijk niet goed durft. Dingen waarbij je je kwetsbaar voelt en elkaar kunt helpen.

Als je dat samen doet, versterkt dit de aantrekkingskracht, het vertrouwen in elkaar en de liefde die je voor elkaar voelt. Op die manier blijft liefde duren en is er sprake van echte liefde.

Fijn als je dit wilt delen of een reactie geeft. Dank je wel.

Lees dit ook eens

De Liefde Leven en Actie – deel 6 Ga jij de liefde leven? We zijn toe aan het laatste deel van deze serie Ware Liefde Vinden. In de vorige delen kon je lezen hoe je zowel fysiek als e...
Liefde Wint, Als Jij Dat Wilt – deel 4 Liefde wint als jij dat wilt. Je hebt namelijk invloed op jezelf en anderen, zowel in positieve als negatieve zin. Nu zul je dat geen nieuws vinden, j...
Hoofse Liefde En Romantiek Het begrip ‘hoofse liefde’ is in de Middeleeuwen ontstaan. In de 12e eeuw ontstaat aan de hoven in Europa een ideaal van de liefde tussen man en vrouw...
Vragen Over Liefde Er worden mij veel vragen over liefde gesteld. Misschien en zelfs waarschijnlijk herken je ze wel, anders zou je dit nu niet lezen. Bijvoorbeeld vrage...