Blijft Mijn Relatie Duren? – 7 Vragen Aan Jezelf

Blijft mijn relatie duren?Gedurende de eerste dagen en weken van een relatie, is het heel makkelijk om passie te verwarren met duurzame liefde. Je kunt het gevoel hebben alsof de hele wereld om je partner draait, je staart in de verte als je partner weg is en voelt vlinders in je buik voor iedere afspraak. Maar hoewel passie een belangrijk element van liefde is, is het op zichzelf geen duurzame liefde. “Blijft mijn relatie duren” is dan ook een terechte vraag. Om vast te stellen of je relatie kan blijven duren en je liefde blijft bestaan, kun je jezelf de volgende vragen stellen. De antwoorden zullen je helpen om op een nieuwe manier naar je relatie te kijken en te weten of je relatie blijft duren.

1. Kunnen we af en toe offers brengen voor elkaar?

Een van de belangrijkste aspecten van blijvende liefde is de zekerheid die je krijgt doordat je weet dat je er voor elkaar bent. Dag in dag uit, wat er ook in je leven gebeurt. Hoewel deze diepe zekerheid zich alleen kan ontwikkelen door gedeelde ervaringen door de tijd heen, moet je een behoorlijk vertrouwen hebben in het antwoord op deze vraag tegen de tijd dat je zover bent dat  je je liefde wilt verklaren. Het is een belangrijk aspect van een duurzame relatie en of je relatie blijft duren hangt hier dus grotendeels van af.

Denk aan de kleine crises die zich voordeden sinds jullie elkaar kennen. Brengt ze je soep als je ziek bent, of blijft zij de hele nacht op om je te helpen je zieke kat te verzorgen? Gaat hij met je mee naar een feestje dat belangrijk voor je is hoewel hij eigenlijk liever iets anders zou doen? Beantwoordt hij de telefoon als je belt, of belt hij altijd snel terug? Laat gedrag uit verleden en heden zien dat je partner jou op de eerste plaats zet?

2. Ben ik er klaar voor mijn hele leven met mijn partner te delen?

Tijdens de vroege dating fasen, doen mensen hun best om hun beste beentje voor te zetten, en verzachten ze de scherpe randjes. Bovendien leiden ze gescheiden levens. Dat is gezond en normaal, maar liefde betekent dat je alle aspecten van je leven deelt, open en eerlijk.

Ben je er klaar voor om de volgende stap te zetten? Hoe zit het met geld? Veel stellen houden hun geld gescheiden, maar nemen grote financiële beslissingen samen. Hoe zou je het vinden om je partner te vertellen dat je waarschijnlijk geen hypotheek kunt krijgen omdat je schulden hebt?

3. Beurt mijn partner me op als ik me down voel?

In een goede liefdesrelatie wordt je partner je vertrouweling. De relatie is een veilige plek om niet alleen je hoop en dromen te delen maar ook je angsten en twijfels. Keer je je als vanzelfsprekend tot je partner als een promotie op je werk aan je voorbij is gegaan of als je ruzie hebt gehad met je moeder? Weet hij hoe hij je uit een negatieve bui moet krijgen en je aan het lachen maken? Neemt zij jouw emoties serieus terwijl ze je helpt om een betere manier te vinden om ermee om te gaan?

4. Is mijn partner een belangrijk deel van mijn lange termijn plannen?

Veel relaties eindigen omdat beide partners heel andere lange termijn plannen hebben. Als de een een nieuwe carrière wil starten in Amsterdam en de ander haar leven wil wijden aan hulp in derde wereld landen, kan het moeilijk worden om de relatie op termijn in stand te houden. Onderzoek eerlijk waar ieder van jullie jezelf ziet over 5, 10, of zelfs 20 jaar en beslis of je op den duur bij elkaar past.

5. Kennen we elkaar echt goed?

Respecteren jullie elkaar echt en zijn jullie blij met elkaar als complexe individuen in het harde licht van de werkelijkheid?
Het is niet noodzakelijk om iedere gebeurtenis te kennen die de laatst 20 of 40 jaar gepasseerd is in het leven van de ander, maar het is belangrijk dat je partner de highlights van je verleden kent en ook wie je nu bent. Begrijp je elkaars waarden, kijk op opvoeding van kinderen, uitgavenpatronen en persoonlijkheid? Heb je elkaar zowel op zijn best als op zijn slechts gezien? Weet je genoeg over elkaars emotionele verwikkelingen met exen, ziekelijke familieleden en de drama’s van  broers of zussen?

6. Kan ik mijn partners fouten vergeven?

Ben ik erg kritisch op mijn partner of kan ik hem de kleine vervelende dingen vergeven? Kan ik hem of haar makkelijk complimenten geven? Beoordeel ik hem of haar vaak negatief? Het is belangrijk niet al te kritisch te zijn, zowel openlijk als in jezelf.  Vraag jezelf: “Lukt me dat?”

7. Ben ik blij met de successen van mij  partner?

Het is heel belangrijk om de leuke dingen in het leven van je partner en zijn of haar successen te delen. Kun je dat? Kun je een promotie vieren? Kun je blij zijn met kleine dingen die bereikt zijn? Als je dat kan, is het een signaal van een duurzame relatie.

Blijft mijn relatie duren?

Passie is een belangrijk ingrediënt in een relatie maar is op zichzelf niet genoeg. Het is makkelijk om passie te verwarren met de liefde die nodig is voor een relatie die blijft bestaan. Voordat je de liefde verklaart aan je nieuwe partner, moet je even afstand nemen en de bovenstaande 7 vragen beantwoorden. Meer vragen om te bepalen of je liefde groot genoeg is, kun je hier vinden. Je kunt je realiseren dat je liefde echt is of je kunt ontdekken dat je meer tijd nodig hebt om die te ontwikkelen.

Lees dit ook eens

Hoe Zoek Je Een Partner? Ben je al geruime tijd aan het zoeken naar een nieuwe partner en heb je het gevoel dat die nergens te vinden is? Dan wordt het tijd om je leven eens n...
Bestaat echte ware liefde wel? Of echte ware liefde bestaat, is een vraag die velen bezig houdt. Het hangt er natuurlijk vanaf wat je er onder verstaat. Sommigen denken dat het lie...
Ware Liefde Vinden – deel 1 Ware liefde onder de mistletoe? Het is een Engels gebruik om met Kerstmis een bosje mistletoe op te hangen in huis. Wie daaronder staat mag gekust wor...
Mannen En Relaties – Hoe Zit Dat? Mannen en relaties, het lijkt een lastige combinatie. Toch zijn er miljoenen mannen met een fijne en goede relatie. En dus ook miljoenen vrouwen. Het ...

2 gedachten over “Blijft Mijn Relatie Duren? – 7 Vragen Aan Jezelf”

  1. Heel mooie vragen die je jezelf moet stellen.
    Realiseer je vooral dat er typen mensen zijn die hier nooit aan kunnen voldoen dat zijn narcisten, theatralen en borderliners, kijk vooral uit, die zijn vooral uit op het kleineren van de ander.

Reacties zijn gesloten.