Complimenten Ontvangen – Goed Voor Je Zelfvertrouwen

Complimenten ontvangenComplimenten ontvangen is goed voor je zelfvertrouwen. Als anderen je positief beoordelen in wie je bent, wat je hebt en wat je doet, neemt je zelfvertrouwen toe, iedere keer dat dit gebeurt.

Misschien krijg jij al veel complimenten en kun je er goed mee omgaan. Mooi! maar als je weinig complimenten krijgt of niet om kunt gaan met complimenten, dan zijn hier wat tips.

Hoe je zorgt dat je complimenten krijgt

  • Begin ermee om anderen complimenten te geven. Daar krijg je zelf al een goed gevoel van en de ander zeker. (Tenzij ze niet in staat zijn ze te ontvangen – daarover later meer.) Mensen die zich goed voelen zullen jou ook complimenten gaan geven en zo groeit jouw zelfvertrouwen. Je zet dus een opwaartse spiraal in gang als je het initiatief neemt.
  • Geef jezelf complimenten. Iedere keer als je iets hebt gedaan, kijk je naar wat er goed ging en geeft jezelf een compliment. Je kijkt dus niet naar wat er niet goed ging, je kraakt jezelf niet af.
  • Ga om met positief ingestelde mensen. Mensen met een positieve en optimistische instelling, zien overal de positieve kant van en laten dit ook merken. Ze hebben het niet nodig anderen naar beneden te halen ter meerdere glorie van zichzelf. Integendeel, zij hebben een verheffende invloed op anderen. Zij kunnen goed complimenten ontvangen. Optimisme werkt besmettelijk: je krijgt door contact met hen een goed gevoel en veel meer zelfvertrouwen.

Heb jij weinig van zulke mensen in je omgeving, lees dan een hoe je sociale opruiming kunt houden. Waar het opgeruimd is, is plaats voor iets nieuws: positieve mensen.

Complimenten ontvangen

Reageren op complimenten, hoe doe je dat? De manier waarop je op een compliment reageert, laat zien of je in staat bent om het te ontvangen. Zeg gewoon “dank je wel, vind ik ook” of iets dergelijks. Wimpel het niet af, zo van “was haast geen werk, hoor” of “had beter gekund” . Hoe meer je laat blijken dat je blij bent met complimenten, hoe meer je er zult krijgen.

Niet kunnen omgaan met complimenten

Hierboven staat al hoe je complimenten het beste krijgt en ontvangt. Kost dit je heel veel moeite, dan betekent dit dat het hoog tijd wordt dat je iets aan je eigenwaarde en zelfvertrouwen gaat doen.

Zeker als het om relaties gaat. In een goede relatie haal je het beste in elkaar naar boven, vanaf de eerste kennismaking. Dat doe je door elkaar te waarderen voor alles waar je blij mee bent en dit te laten weten.

En als jij niet blij bent met jezelf – en daardoor geen complimenten kunt ontvangen en waarschijnlijk ook geen liefde – hoe kun je dan geloven dat iemand anders blij met je is?

Complimenten ontvangen is voor mensen met zelfvertrouwen makkelijk, voor anderen een kunst die ze moeten leren.

Fijn als je dit deelt of een reactie geeft.

Lees dit ook eens

Gewaardeerd Worden En Persoonlijke Waarden In Rela... Als we mensen beoordelen, kijken we vaak naar hun sociale gedrag. Als ze een relatie hebben, een goede baan, veel vrienden en prettig in de omgang zij...
Van Jezelf Houden Voordat Je Verliefd Wordt –... Voor de meesten van ons is liefde een opwindende opeenstapeling van emoties. Maar voor degene die niet van zichzelf houdt is het nog overweldigender. ...
Relatie gezocht, met wie eigenlijk? Relatie gezocht. Jij zoekt dus een relatie. Met wie eigenlijk? Om daar achter te komen kun je eens kijken naar de relatie met jezelf. Daar kijk je vr...
Is Liefde Voor Jezelf, Liefde Voor Je Omgeving? Als je liefde voor jezelf hebt, zorg je goed voor jezelf. Daarna kun je pas goed zorgen voor je omgeving. Maar als je dat nu eens tegelijk kon doen? A...