Date Nooit Iemand Zonder Zelfrespect – 5 Redenen

Zonder zelfrespectAls het om relaties gaat, kent iedereen onzekerheden. Soms zijn die gevoelens begrijpelijk. Bijvoorbeeld als je nog niet weet of de man of vrouw waar je mee date voor je gaat. Of als je merkt dat je partner tegen je gelogen heeft. Het kan ook zijn dat je nog niet klaar bent voor een nieuwe relatie. Maar deze gevoelens van onzekerheid verschillen van die van mensen die een chronisch gebrek aan zelfrespect hebben. Hun onzekerheden zitten meestal diep als een gevolg van afwijzing door familieleden of vrienden.

Hier zijn 5 redenen waarom je moet vermijden om met deze mensen te daten:

1. Ze houden niet echt van je

Ik wantrouw mensen die niet van zichzelf houden en beweren wel van mij te houden…

Wat ze ook zeggen, ze houden niet echt van je. Ze houden van wat je representeert en wat je kunt geven – een betere toekomst, een hogere maatschappelijke status, of simpelweg iemand om hen te bevestigen in hun eigenwaarde en aantrekkelijkheid.

2. Hun idealisme is gevaarlijk

In het begin zullen ze je zien als de oplossing voor al hun verdriet en ellende. Daardoor kun jij je gevleid voelen. Maar jij bent iemand met je eigen behoeftes en je hebt je eigen persoonlijkheid, je bent niet het perfecte object uit hun fantasieën.

Als de eerste periode van verliefdheid voorbij is en je bewust wordt van je verwachtingen, ontstaan er verwijten. Ze gaan je verwijten maken vanwege hun chronische ontevredenheid en onrealistische verwachtingen, en je zult in hun ogen steeds meer gebreken krijgen.

Sommige van zulke mensen komen nooit uit die staat van idealiseren. Ze verliezen hun vrienden, ouders, en geliefden. Ze hebben een voorkeur voor mensen die ze nauwelijks kennen omdat ze die mensen nog kunnen idealiseren. Ze kunnen niet omgaan met de werkelijkheid.

Ze leven vaak in een fantasiewereld die beter is dan hun echte leven. Dit ongezonde idealisme en deze fantasieën kunnen zich uitbreiden tot hun echte leven. Ze kunnen bij voorbeeld liegen tegen anderen en zichzelf over hoe goed ze zijn. Als je ze hier vragen over stelt, kunnen ze in de verdediging schieten en boos worden omdat je ze niet vertrouwt.

3. Ze hebben moeite met conflictbeheersing

Iedere relatie expert zal je vertellen dat de vaardigheid van conflictbeheersing de belangrijkste aanwijzing is voor paren voor succes op de lange termijn.

Maar de meesten van deze mensen met chronisch gebrek aan zelfrespect hebben geen goed track record als het gaat over hechte vriendschappen doordat ze niet in staat zijn om met conflicten om te gaan.

4. Mensen met weinig zelfrespect kunnen irritant zijn

Veel van deze mensen voelen zich afgewezen door anderen en hebben nooit echte liefde gekend. Daardoor komt hun zelfrespect niet van binnenuit en zoeken ze bevestiging buiten zichzelf.

Als het enige waar ze goed in zijn bijvoorbeeld school en leren is, zullen ze hun eigenwaarde daarop baseren.

Ze kunnen anderen ook om die reden waarderen omdat ze geloven dat dat is waar iedereen een grote waardering voor moet hebben.

Dit kan er toe leiden dat ze irritant kritisch worden. Ze kunnen bijvoorbeeld intellectuele nerds worden die iedereen minachten die niet past in hun beperkte definitie van intellect.

5. Je krijgt niets terug

Je voelde je waarschijnlijk tot ze aangetrokken omdat je het gevoel had dat je hen kon redden, een licht in hun leven van duisternis en middelmatigheid kon zijn. Ze gaven je het gevoel speciaal te zijn omdat ze zeiden dat je de enige was waar ze op konden rekenen. Je wilde alle beschadigingen uit hun kindertijd ongedaan maken.

Dat kunnen ze alleen maar zelf.

Leer hoe je iemand selecteert die wel voor je gaat!

Interessant artikel? Fijn als je het deelt. Je reactie is ook welkom!

Lees dit ook eens

Nieuwe Mensen Ontmoeten – Maak Er Tijd Voor! Om je liefdeleven te verbeteren en die nieuwe partner te vinden, moet je nieuwe mensen ontmoeten. En je hebt het vast wel eens gehoord: als je ergens ...
Relatie gezocht, met wie eigenlijk? Relatie gezocht. Jij zoekt dus een relatie. Met wie eigenlijk? Om daar achter te komen kun je eens kijken naar de relatie met jezelf. Daar kijk je vr...
Valkuilen Uit Het Verleden Vermijden Als je eenmaal besloten hebt om een nieuwe partner te vinden, opent zich een veelvoud aan mogelijkheden. Je bent vol verwachting en benieuwd wat er za...
Je Date Afwijzen Zonder Kwetsen: Zo Doe je Dat Ben je ooit nerveus geweest als je ging daten omdat je het niet leuk vindt om iemand af te wijzen? Je date afwijzen eerlijk en zonder smoezen kan last...

2 gedachten over “Date Nooit Iemand Zonder Zelfrespect – 5 Redenen”

 1. Hallo Marjolein,

  Tot op zekere hoogte herken ik je blog.
  Voor mij lijkt dat wat je schrijft meer op narcisme te duiden dan op geen zelfrespect. Maar ik besef ook dat de grens soms erg vaag is naarmate de verschijnselen sterker zijn.

  Zelf heb ik ook te maken ( gehad) met stevige onzekerheid, daardoor teveel een pleaser zijn en te weinig mijn eigen grenzen bewaakt.
  Dit heeft de relatie jammer genoeg ( en ook terecht) geen goed gedaan. Hoogstwaarschijnlijk voelden we de aantrekkingskracht omdat er bij beiden voldoende te ” redden” valt.
  Dat we dit zelf niet bewust als zodanig hebben gezien ontdek ik beetje bij beetje.

  Mijn onzekerheid is zeker het gevolg vanuit mijn jeugd, ik heb daar een coach voor gezocht en aardig een eind in de juiste richting ( denk ik)
  Wat dat betekent voor de verbroken relatie weet niemand, dit kan alleen maar terug iets worden als de reddingsbehoefte er niet meer op die manier tussen zit.

  • Dat klopt Pieter. Daarvoor moet je eerst heel veel afstand nemen van elkaar. Bij de ander moet die behoefte er ook niet meer zijn. En zeker weet je dat nooit. Het kan ook zijn dat als die ‘reddingsbehoefte’ er niet meer is, je elkaar niet meer ziet zitten.

Reacties zijn gesloten.