De 7 Fasen Van Een Liefdesrelatie

7 Fases liefdesrelatieWat voor soort relatie je ook hebt, je doorloopt altijd 7 fasen. Dat gebeurt meestal volledig onbewust. Weervaren iedere fase zonder te beseffen dat het van voorbijgaande aard is en er altijd een nieuwe fase komt met weer nieuwe uitdagingen. Een liefdesrelatie kent veel uitdagingen.

Liefde is een leerschool en dat wordt heel duidelijk als je die 7 fasen kent en gaat herkennen.

1. Verliefdheid. Je voelt je fantastisch, je hebt je ware liefde gevonden en verwacht dat je een geweldige toekomst zult hebben samen.

2. Commitment. Je gaat een verplichting aan. Er is een bewuste erkenning dat er een relatie bestaat en zal worden voortgezet. Je maakt afspraken wanneer en hoe vaak je elkaar zult zien, gaat samenwonen of trouwen.

3. De eerste teleurstelling. Het blijkt dat je toch niet helemaal hetzelfde in het leven en de relatie staat. De verschillen tussen jullie worden zichtbaar. Problemen, zorgen, een andere smaak, je schoonfamilie waar je niet mee op kunt schieten en meer van zulke zaken kunnen dit zichtbaar maken. Het is niet zoals je verwacht hebt. Kun je nog van de ander houden? Wat moet je hiervan leren? Dat je toegeeflijker moet zijn of juist beter je grenzen moet bewaken?

4. Terugkerende kwesties. Dingen die steeds weer de kop op steken, steeds ruzie en ergernis over dezelfde dingen die op de een of andere manier nier opgelost schijnen te kunnen worden. “Jij doet ook altijd, nooit….”. De romantiek is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor teleurstelling. Als je angsten en zwakke kanten komen nu naar voren. Is dat een reden om weg te gaan of zie je juist een kans om om hierdoor je eigen emotionele problemen onder ogen te zien en op te lossen? Heb je de moed om naar jezelf te kijken of heeft de ander het allemaal gedaan?

5. Is dit het nu? Je verkeert in een emotioneel chaotische situatie. Er is niets meer over van de verwachtingen en de romantiek van het begin. Hier heb je niet voor gekozen. Deze fase is herkenbaar doordat er zaken gebeuren als ruzies waar geen eind aan komt, een van de twee vreemd gaat, verveling of het besef dat jullie uit elkaar zijn gegroeid. Je gaat je afvragen waarom je deze relatie bent aangegaan en of het je ooit nog zal brengen wat je nodig hebt. Die ander blijkt totaal anders te zijn dan je in aanvang dacht. Je zekerheden worden onder je vandaan getrokken.

6. Aanvaarding. Je geeft je over. Als je je overgeeft, geef je je verwachtingen op. Je kunt zien en aanvaarden dat het is zoals het is en dat de ander is zoals die is. Je kunt zien dat je niet gekregen hebt wat je in aanvang verwachtte maar dat je wel andere dingen gekregen hebt. Dat je door alle problemen, sterker bent geworden, beter voor jezelf op kunt komen of juist meer begrip voor de ander hebt gekregen. Je staat anders tegenover elkaar, ziet alle positieve aspecten die er wel zijn.

7. Verandering. Jij en je partner zijn voor altijd veranderd. Jullie hebben elkaar op de proef gesteld waardoor je beiden sterker bent geworden en anders naar jezelf de ander en de relatie kijkt. Velen gaan op dit moment uit elkaar. De volgende stap in hun emotionele ontwikkeling (maar dat weten ze niet) ervaren ze liever met een ander. Je kunt er ook voor kiezen om nog een ronde van zeven fasen met dezelfde man of vrouw te ervaren.

Dat is ware liefde. Liefhebben is onverdeelde aanvaarding van de ander.

Ja, dat kan. Het blijkt dat mensen die lang bij elkaar zijn weer net zo verliefd op elkaar zijn als in het begin van hun relatie. Maar dan moet je wel het een en ander met elkaar doorgemaakt en doorgewerkt hebben.

Wil je dit delen of een reactie geven? Dank je wel.

Lees dit ook eens

Geluk en Liefde, Kenmerken van een Goede Relatie Wil jij geluk en liefde in een relatie? Ja natuurlijk, wie niet. Dan zijn er 3 hele belangrijke dingen die je moet weten en jezelf af moet vragen voo...
Einde Relatie – 3 Redenen Waarom Hij Weggaat Is het einde relatie? Waarom maken mannen een einde aan hun relatie, waarom gaat hij weg? Hieronder vind je de drie belangrijkste redenen hiervoor. D...
Een Relatie Zoeken of Vinden Wat doen we als we een relatie zoeken ? Je ziet het vaak staan in contactadvertenties: relatie gezocht, zoek relatie. Wat bedoelen we en wat doen we d...
3 Adviezen Voor Een Goede Relatie Goede relaties ontstaan niet vanzelf. Als je naar paren kijkt met een goede relatie dan zie je dat dit niet alleen maar geluk is. Ze doen iets waar...