De 7 Fasen Van Een Liefdesrelatie

7 Fases liefdesrelatieWat voor soort relatie je ook hebt, je doorloopt altijd 7 fasen. Dat gebeurt meestal volledig onbewust. Weervaren iedere fase zonder te beseffen dat het van voorbijgaande aard is en er altijd een nieuwe fase komt met weer nieuwe uitdagingen. Een liefdesrelatie kent veel uitdagingen.

Liefde is een leerschool en dat wordt heel duidelijk als je die 7 fasen kent en gaat herkennen.

1. Verliefdheid. Je voelt je fantastisch, je hebt je ware liefde gevonden en verwacht dat je een geweldige toekomst zult hebben samen.

2. Commitment. Je gaat een verplichting aan. Er is een bewuste erkenning dat er een relatie bestaat en zal worden voortgezet. Je maakt afspraken wanneer en hoe vaak je elkaar zult zien, gaat samenwonen of trouwen.

3. De eerste teleurstelling. Het blijkt dat je toch niet helemaal hetzelfde in het leven en de relatie staat. De verschillen tussen jullie worden zichtbaar. Problemen, zorgen, een andere smaak, je schoonfamilie waar je niet mee op kunt schieten en meer van zulke zaken kunnen dit zichtbaar maken. Het is niet zoals je verwacht hebt. Kun je nog van de ander houden? Wat moet je hiervan leren? Dat je toegeeflijker moet zijn of juist beter je grenzen moet bewaken?

4. Terugkerende kwesties. Dingen die steeds weer de kop op steken, steeds ruzie en ergernis over dezelfde dingen die op de een of andere manier nier opgelost schijnen te kunnen worden. “Jij doet ook altijd, nooit….”. De romantiek is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor teleurstelling. Als je angsten en zwakke kanten komen nu naar voren. Is dat een reden om weg te gaan of zie je juist een kans om om hierdoor je eigen emotionele problemen onder ogen te zien en op te lossen? Heb je de moed om naar jezelf te kijken of heeft de ander het allemaal gedaan?

5. Is dit het nu? Je verkeert in een emotioneel chaotische situatie. Er is niets meer over van de verwachtingen en de romantiek van het begin. Hier heb je niet voor gekozen. Deze fase is herkenbaar doordat er zaken gebeuren als ruzies waar geen eind aan komt, een van de twee vreemd gaat, verveling of het besef dat jullie uit elkaar zijn gegroeid. Je gaat je afvragen waarom je deze relatie bent aangegaan en of het je ooit nog zal brengen wat je nodig hebt. Die ander blijkt totaal anders te zijn dan je in aanvang dacht. Je zekerheden worden onder je vandaan getrokken.

6. Aanvaarding. Je geeft je over. Als je je overgeeft, geef je je verwachtingen op. Je kunt zien en aanvaarden dat het is zoals het is en dat de ander is zoals die is. Je kunt zien dat je niet gekregen hebt wat je in aanvang verwachtte maar dat je wel andere dingen gekregen hebt. Dat je door alle problemen, sterker bent geworden, beter voor jezelf op kunt komen of juist meer begrip voor de ander hebt gekregen. Je staat anders tegenover elkaar, ziet alle positieve aspecten die er wel zijn.

7. Verandering. Jij en je partner zijn voor altijd veranderd. Jullie hebben elkaar op de proef gesteld waardoor je beiden sterker bent geworden en anders naar jezelf de ander en de relatie kijkt. Velen gaan op dit moment uit elkaar. De volgende stap in hun emotionele ontwikkeling (maar dat weten ze niet) ervaren ze liever met een ander. Je kunt er ook voor kiezen om nog een ronde van zeven fasen met dezelfde man of vrouw te ervaren.

Dat is ware liefde. Liefhebben is onverdeelde aanvaarding van de ander.

Ja, dat kan. Het blijkt dat mensen die lang bij elkaar zijn weer net zo verliefd op elkaar zijn als in het begin van hun relatie. Maar dan moet je wel het een en ander met elkaar doorgemaakt en doorgewerkt hebben.

Wil je dit delen of een reactie geven? Dank je wel.

Lees dit ook eens

Verwachtingen Van Een Relatie – Gezond of Pr... Wij allemaal hebben verwachtingen van een relatie en gaan die aan met verwachtingen gebaseerd op voorbeelden die we hebben gezien in familierelaties, ...
Klaar Voor Een Nieuwe Relatie? Als je een hele tijd niet meer bezig bent geweest met daten, weet je eigenlijk niet meer hoe dat moet. Je hebt een scheiding achter de rug en je wilt ...
De Ware Liefde, hoe ziet die eruit? Hoe ziet de ware liefde eruit? Je kunt hier een fysiek beeld bij hebben, een beeld van je droomprins of droomprinses. Maar wat ik hier bedoel is niet ...
40 Plus Relatie Aangaan >> Let Hier Op! Als je boven de 40 bent en weer single, kan het vinden van een nieuwe partner een onmogelijke opdracht lijken. Maar er is goed nieuws, een 40 plus rel...

Een reactie plaatsen