De Midlife Crisis Bij Mannen

Midlife crisis bij mannenDe midlife crisis bij mannen verloopt iets anders dan die van vrouwen. Over dat laatste meer in een volgend artikel. Beiden kunnen er last van hebben hoewel er ook veel mensen zijn die dit proces zonder problemen doorlopen.

Maar wat is een midlife crisis eigenlijk?

Het is een periode in het midden van je leven – ongeveer tussen de 38 en 50 jaar – waarin je je huidige situatie evalueert. Ben je tevreden? Wat heb je al dan niet bereikt? Ten koste van wat? Is dit wat je je hebt voorgesteld van je leven? Wil ik zo verder?

En zo niet, is het te herstellen? Heb ik nog een tweede kans? En WAT wil ik dan?

Het is een veranderingsproces waarbij de angst om oud(er) te worden een grote rol speelt. Het levensperspectief veranderd.

De kenmerken van een midlife crisis bij mannen

Mannen die door een midlife crisis gaan worden bang.

  • Bang voor de veranderingen die ouder worden met zich mee brengt;
  • Bang om ziek te worden;
  • Bang om minder aantrekkelijk te worden voor de andere sekse;
  • Bang om de doelen die zij zichzelf gesteld hebben niet te bereiken;
  • Bang om dood te gaan.

Mannen die hun leven ten volle leven, hun dromen vervullen met een duidelijk doel, hebben minder kans een midlifecrisis te ervaren. Als zij in staat geweest zijn zowel aan hun eigen behoeften te voldoen als aan die van hun partner en kinderen, zullen er minder last van hebben en makkelijk door deze fase van hun leven komen.

Mannen die weinig aandacht hebben besteedt aan wat zij uit het leven wilden halen, hard gewerkt hebben en de behoeften van hun gezin over het hoofd gezien hebben, zullen er meer last van hebben. Te meer omdat zij vaak van hun partner vervreemd zijn.

De fasen van een midlife crisis bij mannen

Schok: het plotseling besef “Waar ben ik eigenlijk mee bezig?”

Ontkenning: gedrag dat je hier ziet is dat een man zichzelf gaan bewijzen dat hij nog steeds aantrekkelijk is, door jonge vrouwen te versieren en vreemd te gaan, een sportauto aan gaat schaffen e.d.

Depressie: hij kan er niet omheen, heeft het gevoel dat het allemaal voorbij is, heeft spijt van de keuzes die hij gemaakt heeft en vraagt zich af hoe zijn leven geweest zou zijn als hij het had kunnen doen met de kennis en ervaring die hij nu heeft.

Woede: hij voelt zich machteloos en dat leidt tot woede. Als die woede constructief gebruikt wordt kan dat veel energie geven en kunnen nieuwe keuzes gemaakt worden, in de relatie- of werksfeer. Een herziening en verdieping van de bestaande relatie, het einde van die relatie en de keuze voor een nieuwe partner. Vaak zie je ook dat mensen een totaal andere beroepskeuze maken rond deze leeftijd.

Acceptatie: en dat leidt tot acceptatie en een nieuw begin.

Sommigen gaan soepel door deze fase heen, sommigen worden heen en weer geslingerd tussen de verschillende fasen. Iedereen die hier doorheen gaat ondervindt een innerlijke verandering die een positieve of negatieve uitkomst kan hebben.

Iedere crisis is een kans om te groeien. Als je partner in staat is om naar zichzelf te kijken en zijn innerlijk processen te volgen en die op een gezonde manier te gebruiken, zullen jullie er beiden van profiteren.

Als hij hier niet toe in staat is, houd er dan rekening mee dat het moeilijk wordt en dat de consequenties negatief kunnen zijn.

Zoals je ziet, deze midlife crisis bij mannen kan een positief effect hebben en soms ook negatief uitpakken.

Fijn als je dit wilt delen of een reactie geeft.

Lees dit ook eens

Vrouwen Versieren, Wil Je Meer Succes? Iedere man wil graag vrouwen versieren, zeker als hij vrijgezel is. Of hij nu wel of niet op zoek is naar een relatie en zijn ware liefde, de jacht ze...
Hij Doet Afstandelijk? Zo komt Hij Terug! Hij doet afstandelijk maar dat is niet nodig: je kunt het voorkomen. De manier waarop een vrouw haar gevoelens uit als een man afstand neemt, kan ervo...
7 Signalen Dat Hij Geen Goede Partner Is Hier zijn zeven signalen dat hij geen goede partner is en ook niet zal worden. Hij is gewoonweg niet geschikt voor een relatie. Ik schreef er ook al o...
Hoe Selecteer Je Een Man? Als het om relaties gaat is het doorgaans een goed uitgangspunt om mensen het voordeel van de twijfel te geven en hen te vertrouwen totdat zij je een ...