Spiegels van relaties. Laten we eens onderzoeken hoe je partner – of de relaties die je hebt gehad – een spiegel is voor onopgeloste uitdagingen en pijn in je eigen leven. Je partner, of je potentiële partner speelt deze rol van spiegel vaak maar iedereen met wie we contact hebben, is een spiegel voor ons. Afgezien van je geliefden, kan het een date, een collega, je ouders, je kinderen, je buurman en zelfs de kassière van de supermarkt zijn. Of je ex.
Maar wat bedoel ik met een spiegel? Simpel gezegd: wat we in een ander zien – of we het nu leuk vinden of afwijzen – is een reflectie van iets in jou. We zouden het niet in een ander kunnen herkennen als we het niet ook in onszelf zouden hebben.
Nu is dat makkelijk als het gaat over kwaliteiten als generositeit, vriendelijkheid, wijsheid, overvloed, geluk en dergelijke. Je kunt je goed voelen als je naar iemand kijkt die gelukkig is en denken “wow… omdat ik zie dat hij/zij gelukkig is, ben ik het ook!” Dat voelt goed.
Het is iets uitdagender als we naar eigenschappen kijken als luiheid, woede, afstandelijkheid, jaloezie, frustratie of zelfs haat. Wanner keek je voor het laatst naar je partner en beoordeelde hem als niet minder dan – lui, incompetent, instabiel, grof, afstandelijk? Wat heb je nog meer gezegd of gedacht over hem? Als je moeite hebt om iets te bedenken, denk dan aan de dingen die je het meest in hem frustreren.
Hier gaat het om voor jou… Wat je ook mag veroordelen in een ander waardoor jij van streek raakt – je kwaad maakt, verdrietig, gekwetst, gefrustreerd, verveeld – bestaat op een bepaalde manier ook in jou. Nu kan het zijn dat je die eigenschap in jezelf niet leuk vindt. Of het kan zijn dat die ander dingen doet die jij van jezelf niet mag.
Voorbeelden van spiegels van relaties
Laten we wat nauwkeuriger kijken. Stel, je raakt van streek als je vriend of een vriend je vraagt om steun voor wat hij wil doen. Dat klinkt gek, want natuurlijk wil je de ander graag geven wat hij nodig heeft. Maar je bent ook boos omdat hij de moed heeft om jouw steun ergens voor te vragen. Dat zou jij nooit vragen! Jij zou nooit vragen wat je nodig hebt omdat het jou het gevoel geeft zwak en behoeftig te zijn. Dus als iemand die je na staat zo iets vraagt, wordt er iets getriggerd en word je boos.
Reflectie: als je vriend iets vraagt wat hij nodig heeft maakt het je boos en… reflecteert het de overtuiging dat het niet goed is om te vragen wat je nodig hebt.
Een ander voorbeeld. Stel, je vindt mannen lui. Wat je je kunt realiseren, net zoals in het bovenstaande voorbeeld, is dat jij niet lui mag zijn van jezelf – in jouw overtuiging is lui zijn compleet onacceptabel.
Reflectie: als mannen een dutje doen of TV kijken, oordeel jij dat ze lui zijn… wat de overtuiging van jou reflecteert dat lui zijn verkeerd is en dat jij niet lui mag zijn.
Ten slotte nog een voorbeeld… Hoe vaak heb je tegen je partner gezegd: “je doet nooit …. voor mij”. Je kunt de stippeltjes invullen met “tegen me zeggen dat ik mooi en sexy ben” of “iets samen met mij doen” of wat je dan ook graag wilt dat hij voor je doet. Dit voorbeeld spiegelt de vraag wanneer jij voor het laatst aan jezelf vroeg: “wat was de laatste keer dat ik … voor mezelf deed?” We ontzeggen onszelf heel vaak iets en raken dan van streek omdat onze partner dat niet voor ons doet.
Reflectie: als ik teleurgesteld ben dat iemand iets niet voor me doet… spiegelt het vaak wat ik niet voor mezelf doe.
Zelf reflecties herkennen
Maar hoe vind je deze reflecties tussen jou en je partner? Of jou en je ex? Of jou en wie dan ook waar je je aan ergert?
Begin met opmerken wanneer je geïrriteerd, boos, teleurgesteld, enzovoort raakt en bepaal precies waardoor jij je zo voelt. Bekijk dan of hetgeen waar je door van streek raakt iets is waar je niet tevreden over bent bij jezelf of in je leven.
Heel veel relatieproblemen kunnen opgelost worden als mensen wat vaker naar zichzelf zouden kijken in plaats van de schuld bij een ander te leggen als dingen niet lopen zoals gewenst.
Zie je nu in dat je het graag weer goed wilt maken met je ex partner? Kijk dan hier.