Een relatie zoeken en angst

Een relatie zoeken en angstWe kunnen een relatie zoeken terwijl we daar eigenlijk bang voor zijn. Alleen weten we dat niet.

Totdat we dat bange plekje in onszelf een klein beetje liefde hebben gegeven, kunnen we niet van goede relaties genieten. De reden: de angst veroorzaakt dat we mensen op afstand houden als ze te dichtbij komen.

Dat komt omdat onze angst te voorschijn komt als dit gebeurt. Om die angst onder controle te houden creëren we afstand. We blijven die goede relatie zoeken maar steeds lukt het weer niet.

We ontkennen de aspecten van onszelf die het meest liefde nodig hebben. Vervolgens proberen we anderen van ons te laten houden. Pogingen doen om anderen van ons te laten houden terwijl we onszelf afwijzen is zoiets als een hond die jaagt op zijn eigen staart.

Hoe meer ze hun best doen om van ons te houden, hoe sneller we wegrennen. Gelukkig kun je dat probleem snel oplossen. Begin ermee je bewust te worden van je angst met een simpele vraag: wat voel je nu, op dit moment? Richt je op jezelf en scan snel je lichaam. Je gevoel kun je altijd ergens in je lichaam ervaren.

Ben je bang dat wat ik hier beschrijf niet voor je werkt? Ben je bang dat niets zal werken? Ben je bang dat er iets fundamenteel mis is met je waardoor je nooit liefde zult vinden?

Een relatie zoeken met jezelf?

Voel dan nu al deze gevoelens en accepteer ze. Houd van jezelf omdat je deze gevoelens hebt. Waardeer jezelf omdat je de moed hebt om ze te voelen en te erkennen. Een relatie zoeken met jezelf, hoe gek dat ook klinkt, kan je leren een goede relatie met een ander op te bouwen.

Er is niemand die altijd onvoorwaardelijk van zichzelf houdt. Verwacht dus niet dat je hier perfect in zult zijn. Begin ermee om een paar seconden van jezelf te houden en voer de tijd dan op. Dan heb je iets om op terug te vallen als je in de greep bent van je afwijzende deel.

Denk eraan dat van jezelf houden niets te maken heeft met egoïsme of arrogantie.

Egoïstische mensen proberen wanhopig om anderen van ze te laten houden terwijl zij zich van binnen zeer onbeminnelijk voelen. Daarom vinden we mensen die zich zo gedragen plakkerig: het is zo onecht. Lees ook over omgaan met bindingsangst en verlatingsangst.

Ik heb het over echte, eerlijke, nederige liefde voor jezelf. Het is een gevoel van jezelf accepteren voor alles wat je bent en alles wat je niet bent. Tenzij je boven menselijk bent, zul je dit niet altijd voor jezelf voelen.

Maar je kunt een besluit nemen om beter met jezelf om te gaan waardoor je een stevige basis krijgt om de wisselvalligheden van het leven aan te kunnen.

Denk eraan: soort zoekt soort en het is jouw taak ervoor te zorgen dat jij jezelf dezelfde liefde geeft die je van een ander wilt ontvangen. Klinkt óók raar, dit laatste. Toch, als je bij bent met jezelf, kun je ook geloven dat een ander blij met je is.

Als jij van jezelf houdt maak je het voor een ander ook makkelijker om dat te doen. Kortom, een relatie zoeken begint altijd met aandacht voor jezelf.

Voor je gaat: wil je dit artikel delen of een reactie achter laten? Fijn! .

Lees dit ook eens

Geheimen Van Een Goede Relatie Niets is fijner dan een mooie, vervullende relatie. De diepe betekenis, het begrip en de waardering dat dit soort relaties geeft, is geweldig. En, zoa...
Liefde en Seks Lente! Tijd voor vlinders in je buik, verliefdheid, liefde en seks. Maar wanneer is het nu het één en wanneer het ander? Onze chemische huishouding we...
Wat Een Soulmate Is En Wat Een Zielsverwant Wat een soulmate is en wat een zielsverwant? Er is veel te horen en te lezen over het vinden van je soulmate, of in het Nederlands zielsverwant. Veel ...
Intimiteit In Een Relatie – 10 Manieren Om H... Misschien heb jij vroeger een ideaal beeld gehad van een ideale relatie: romantisch, kwetsbaar, voor altijd verbonden. Je bent bepaald niet de enige. ...

2 gedachten over “Een relatie zoeken en angst”

  1. ik heb nu bijna 2 jaar een relatie. En het gaat heel goed. mijn ervaring is ook, hou eerst van je zelf, dan is jou relatie ook stabiel. Dan gaat het ook makkelijk met je relatie, ik weet ook, het is makkelijk dan gedaan. Wat er uitkomt bij mijn relatie is , als je bewust meeomgaat, is het makkelijker met elkaar om te gaan en vooral elkaar te ondersteunen.

    groet, M

    • Hey Marco, wat goed dat jij dat voor elkaar hebt. Een relatie zoeken is heel belangrijk, een vinden die werkt is nog belangrijker maar hem zo onderhouden dat het blijft werken, is een kunst.

Reacties zijn gesloten.