Eerlijk Zijn In Een Relatie

Eerlijk zijn in een relatieEerlijk zijn in een relatie kan je veel opleveren.  In sommige situaties kan het moeilijk zijn om eerlijk te zijn. Vooral als je het gevoel hebt beoordeeld te worden op wat je zegt. Maar tegelijkertijd kun je je gestrest en bang voelen. Maar als je de moed hebt om eerlijk te zijn en jezelf uit te spreken, zul je merken dat je je daarbij op je gemak voelt en dat het je eigenlijk niet zoveel kan schelen wat anderen ervan denken. Waarom?  Omdat je hierdoor voelt en laat zien dat je jezelf accepteert en houdt van degene die je bent. Eerlijk zijn in een relatie is zo bezien heel belangrijk.

Er zijn verschillende soorten van oneerlijkheid, zoals:

  • leugentjes om bestwil;
  • het vertellen van halve waarheden;
  • leugens waarmee je anderen of situaties manipuleert.

We vertellen onszelf ook leugens, bijvoorbeeld:

  • als we niet naar onze intuïtie luisteren;
  • als de waarheid te pijnlijk is om onder ogen te zien;
  • als we confrontatie vrezen;
  • als we onszelf beoordelen of bang zijn door anderen beoordeeld te worden.

Ik geloof dat elke vorm van oneerlijkheid ons weghaalt van wie we zijn. Onze hersens zijn heel slim in het bedenken van redenen om te liegen en soms rechtvaardigen we onze oneerlijkheid. Ik geloof dat we hebben leren liegen als een manier om te overleven. We hebben de onbewuste overtuiging dat als we onszelf echt laten zien, we niet geaccepteerd zullen worden en niet geliefd zullen zijn.

Misschien was dat je realiteit als kind en moest je je gedragen op een manier die tegen je natuur in ging om geaccepteerd te worden. Daardoor verloor je het contact met veel aspecten van je persoonlijkheid en ging je door het leven met een gevoel van schaamte en schuld, een gevoel van niet goed genoeg zijn of alsof er iets miste in jezelf en je leven.

Eerlijk zijn vraagt moed. Om eerlijk te zijn moeten we ons veilig voelen en soms plaatsen we die veiligheid buiten onszelf. Maar de enige echte manier om je veilig te voelen in jezelf is om die angst uit te dagen en voor eerlijkheid te kiezen.

Als je assertiever wilt worden, begin dan met eerlijk zijn en over je angst heen te stappen. Als je voor eerlijkheid kiest, houd je op met overleven en kun je beginnen met léven.

Eerlijk zijn in een relatie doe je zo

Hier zijn een aantal tips om eerlijk te zijn in een relatie.

  • Communiceer op een manier die respectvol is en neem er verantwoordelijkheid voor;
  • Maak de ander geen verwijten;
  • Begin niet over goed of fout. Vermijd oordelen, vertel wat je dwars zit en luister met een open hart.

Je kunt er niets aan doen als een ander jou beoordeelt. Mensen doen dat ongeacht of je nu wel of niet eerlijk tegen jezelf bent. Maar dat oordeel is van hen omdat het gebaseerd is op hun eigen perceptie. Dus richt je aandacht daar niet op maar op jezelf en merk op wat je in jezelf beoordeelt. Dat wil zeggen veroordeelt en waardeert.
Hoe eerlijker en opener je bent, hoe intiemer je relaties worden.

We moeten leven met de consequenties van onze daden of we nu kiezen voor eerlijkheid of oneerlijkheid. Oneerlijkheid creëert vervreemding van onszelf en van anderen; terwijl eerlijkheid verbinding met onszelf en anderen creëert. Eerlijk zijn in een relatie heeft nog meer voordelen. Je weet sneller of iemand bij je past en je relatie verdiept zich sneller.

Iedere keer dat je voor eerlijkheid kiest wordt je assertiever, meer respectvol en liefdevol voor jezelf. Daardoor begin je te weten wie je bent en dat op zijn beurt creëert versterkte relaties.

Lees dit ook eens

Liefde en Seks Lente! Tijd voor vlinders in je buik, verliefdheid, liefde en seks. Maar wanneer is het nu het één en wanneer het ander? Onze chemische huishouding we...
5 Dingen die Vrouwen in een Relatie Willen Dit is geschreven voor mannen. Zodat ze weten wat vrouwen in een relatie willen. Als je een vrouw bent, lees het dan ook! Om je liefdesleven en je rel...
Liefde en Verdriet of Liefde en Respect? Als liefde pijn doet betekent dit dat  liefde en verdriet samen gaan. Als er sprake is van een te veel aan wederzijdse afhankelijkheid is er van liefd...
Mannen En Relaties – Hoe Zit Dat? Mannen en relaties, het lijkt een lastige combinatie. Toch zijn er miljoenen mannen met een fijne en goede relatie. En dus ook miljoenen vrouwen. Het ...