Emoties En Communicatie – Creëer Een Relatie Zonder Wrijvingen

Emoties en communicatieEmoties en communicatie – emoties bepalen wat de uitkomst is van een gesprek, woordenwisseling of zelfs een ruzie.

Stel je hebt een vervelende woordenwisseling met je vriend of partner. Geef je haar de schuld en wacht je op een verontschuldiging of kijk je proactief naar je eigen aandeel?

Stel dat je partner verdwaald is met de auto en geïrriteerd is, maar niet wil stoppen om de weg te vragen. Zeg je kattig dat hij kalm moet blijven en herinner je hem eraan dat hij ”altijd zo doet”. Of zeg je niets en zorg jij er voor dat je de volgende keer de route bij je hebt?

De 50% regel

Je antwoord hangt er van af of je de 50% regel volgt. Meestal wil je wat de ander denkt en doet veranderen omdat het gedrag je ergert of boos maakt en vindt dat de ander dat niet moet doen.

De 50% regel is een benadering voor alle soorten relaties (romantisch, zakelijk, vriendschappelijk en familie) waarbij je volledig focust op jouw 50% van de interactie. Het gaat niet over ”aardig zijn” of ”de lieve vrede bewaren”. Het gaat over verantwoordelijkheid nemen voor jouw aandeel. Over je eigen vermogen om jezelf in de goede emotionele staat te krijgen en je te gedragen op een manier die klopt met hoe je wilt zijn in de relatie. Omgaan met emoties is het halve werk.

Er zijn veel voordelen als je de verantwoording neemt voor je eigen 50%: je hebt er geen last meer van dat je gelijk wilt hebben of je schuldig voelt na een woordenwisseling. Je bent zuinig op de relatie in plaats van een verwijdering veroorzaken. Je verminderd het verdedigingsmechanisme van de ander waardoor die bereid is om te luisteren.

En het belangrijkste: je hebt controle over jezelf.

Emoties en communicatie – waar ligt jouw grens?

Om de 50% regel te proberen, kun je denken aan een relatie die je graag wilt verbeteren, het maakt niet uit met wie. Teken een denkbeeldige lijn tussen jezelf en de andere persoon. Alles aan de ene kant is jouw 50% (wat je denkt, hoe je je voelt, wat je zegt en wat je doet), alles aan de andere kant is van de ander.

Zie dat wat je tot nu toe hebt gedaan in deze relatie waarschijnlijk ”over de lijn” gegaan is. Het kan zijn dat je de 50% van de ander voor je rekening hebt genomen. B.v. hun negatieve energie overnemen, je verantwoordelijk voelen voor hun gevoel, de ander willen redden. Of je wilt dat die zich anders gedraagt. B.v. de schuld geven om een excuus te krijgen, zeggen dat hij/zij moeten veranderen, de ander een plezier doen in de hoop dat die dat zal waarderen. De ander kan deze inspanningen als controlerend ervaren waardoor het alleen maar averechts werkt.

Wat je beter kunt doen is zorgen dat de ander zijn/haar communicatievaardigheden verbetert. En blijf zelf aan jouw kant van de lijn. Emoties en communicatie hebben alles met elkaar te maken. Hoe je de 50% regel kunt toepassen, vertel ik in het volgende artikel.

Voor je gaat: deel dit artikel op een van de sociale media, schrijf je in voor het gratis e-book of laat een reactie achter. Dank je wel.

Lees dit ook eens

Emotionele Veiligheid – Waardoor Een Man Zic... Emotionele veiligheid is iets heel belangrijks dat een man moet voelen om verliefd te worden en te blijven op een vrouw. Hij moet voelen dat hij zich ...
Wat Echte Emotionele Intimiteit Creëert We ervaren vaak emotionele intimiteit en een diepe verbondenheid in het begin van een relatie. Kunnen we die mooie intimiteit vasthouden in een duurza...
Onvoorwaardelijke Liefde en Woede? Laatst vroeg een van mijn lezers mij om iets te schrijven over onvoorwaardelijke liefde en woede. Zij heeft (of had) een relatie met een man die preci...
Hoe Herstel Ik Van Een Gebroken Hart Een gebroken hart helen, kost tijd en het is belangrijk om er de tijd voor te nemen zodat je daarna weer met een heel hart een nieuwe relatie aan kunt...