Emoties En Gedrag – Je Emoties De Baas

Emoties en gedragIn het artikel over emoties en communicatie vertelde ik over de 50% regel bij het oplossen van conflicten. Belangrijk als je op een goede manier wilt communiceren met anderen. En zeker met je partner of iemand die dat zou kunnen worden. Emoties en gedrag hebben veel invloed op elkaar.

Misschien is een vorige relatie op de klippen gelopen doordat je elkaar steeds verwijten maakte en er niet meer uit kwam. Misschien zit je nu in een dergelijke situatie.

In ieder geval kun je er de volgende keer aan denken dat het ook anders kan. En jij die dit leest is de wijste. En degene die het wijste is moet altijd de leiding nemen in een relatie.

Hier zijn er een paar manieren om de 50% regel toe te passen:

1) Emoties en gedrag – gooi geen olie op het vuur

Neem verantwoordelijkheid voor je eigen emoties. Is de ander boos of gedraagt die zich anderszins op een manier die jij niet fijn vindt, zeg dan niet tegen de ander dat die zich moet beheersen, dat werkt averechts. Blijf zelf rustig zodat je op een rustige manier om kunt gaan met de ander en de kwestie die zich voor doet. Wat er voor zal zorgen dat de ander ook rustig wordt.

Ik weet dat dit niet altijd makkelijk is. Soms moet je een ander even met rust laten. Direct reageren ook al is dat op een rustige manier, werkt vaak ook averechts. Heb dus wat geduld.

2) Accepteer andere niveaus van persoonlijke ontwikkeling en werk aan die van jezelf

Accepteer dat mensen zich over het algemeen met reden gedragen zoals ze doen. In ieder geval vanuit de manier waarop zij in het leven staan. Als mensen star en vasthoudend zijn, komt dat meestal voort uit een onopgelost, onbewust, emotioneel probleem waardoor zij zich slecht voelen over zichzelf. Als dit het geval is, is het onbegonnen werk om een verontschuldiging te verwachten.

In plaats van te veronderstellen dat je vriend een botterik is, bedenk je wat je deed of zei voor of na zijn nare gedrag, waardoor de ruzie ontstond, en neem je hier verantwoordelijkheid voor door zelf sorry te zeggen.

Als je dit doet, plavei je de weg voor de ander om met een constructieve reactie te komen. Doet de ander dat niet, dan is het zeker dat er iets is bij de 50% van de ander dat niets met jou te maken heeft. Dat kan pijnlijk zijn voor jou maar de ander laat je wel zien in welke mate die in staat is om met zijn/haar gevoelens om te gaan. Boos blijven heeft geen zin. Concentreer je op je eigen 50%.

3) Wees concreet in woorden en daden

In plaats van anderen de schuld te geven, richt je je aandacht op helder communiceren zodat je niet verkeerd begrepen kunt worden. Zorg dat je toon motiverend en respectvol is. Zeg b.v. ”help me te begrijpen wat hier verkeerd ging” in plaats van ”je deed het fout”. Let op wat de ander wel goed doet en laat dat ook weten. Breng je wensen niet vaag en onduidelijk om vervolgens de ander te verwijten dat die niet deed wat je vroeg.

Als je ”zegt wat je bedoelt” en ”bedoelt wat je zegt” en je partner of vriend reageert niet zoals je wilt, wordt het heel duidelijk aan welke kant van de streep het ”probleem” ligt. Waarmee niet bedoeld wordt dat die ander het met alles wat jij wilt eens hoeft te zijn. Een normale volwassen reactie waarin overlegd wordt is ook een goede reactie.

Om kort te gaan, neem 100% verantwoordelijkheid voor je eigen 50%. Beslis hoe jij wilt zijn in de communicatie met de ander en richt je daarop! Het leuke is dat als jij je druk maakt over je eigen 50%, de kans veel groter wordt dat de ander zich gaat gedragen zoals jij dat graag hebt. Heb plezier in het onder controle houden van jezelf zonder de ander te controleren. Door middel van het beheersen van jouw emoties en gedrag.

Voor je gaat: deel dit artikel op een van de sociale media, schrijf je in voor het gratis e-book of laat een reactie achter. Dank je wel.

Lees dit ook eens

Basis Emoties – Welke Voert Bij Jou De Boven... Door welke van de twee basis emoties wordt jouw leven beheerst? Waar laat je je door leiden? Dat klinkt misschien vreemd, maar wij laten ons allemaal,...
Emotioneel Onbeschikbare Mannen – Val Jij Da... Wat betekent emotioneel onbeschikbaar? Het betekent niet dat ze hun gevoelens niet kunnen uiten; het betekent wel dat het ze niet kan schelen of dat z...
Emoties En Gevoelens In Liefde En Relaties De komende weken zal ik een aantal artikelen schrijven waarin ik over een bepaald onderwerp alle links zal zetten die over dat onderwerp gaan, soms ni...
Opgeruimd Hart > Wil Jij Je Rotzooi Opruimen? Ben jij iemand die alles altijd keurig aan kant heeft? Of ben je van het tegenovergestelde: je laat de boel de boel tot je er niet meer tegen kunt, je...

6 gedachten over “Emoties En Gedrag – Je Emoties De Baas”

  1. De laatste tijd zie ik steeds dezelfde reactie van verschillende vrouwen in verschillende scenario’s als ware het ge copy paste uit een sjabloon ergens in een vrouwenblad. “Ik merk dat ik heel nieuwsgierig ben naar je en je bent ook een knappe man, maar het voelt alsof ik iets mis in mijn gevoel en ik twijfel of we een toekomst hebben en ik wil je niet aan het lijntje houden.” Soms verschilt het wel eens iets in woorden, maar dit is de boodschap. Wat staat hier nou??? Staat hier nou: “Ik ben bang?”. Of staat hier:”Doe eens beter je best eikel!” Of staat hier:”Ik heb iets beters gezien en ik wil van twee walletjes gaan eten om dan de beste eruit te pikken”. Of staat hier:”Ik ben het gewoon zat, ik geloof er niet in en dit is de minst confronterende manier om het uit te maken”.

    • Het kan het allemaal betekenen Patrick. Soms doet zo’n zin de ronde, is hij “in” om te zeggen dat je niet geïnteresseerd bent. Trek het je niet aan. Het is 10 x nee en dan 1 keer ja. Ongeveer, dus volhouden.

  2. Ben benieuwd wanneer de ex van mijn vriend eindelijk dit onder controle krijgt. Wij reageren normaal en beheerst maar zij reageert kinderachtig, onvolwassen en asociaal….
    Maar wij blijven naar onszelf kijken en ons leven in te richten hoe wij het willen. Jammer dat zij zo’n slecht voorbeeld is voor de kinderen…..

    • Kijken jullie echt wel goed naar jezelf en jullie eigen reacties op haar? En verander je dat dan? Want als dat wel zo zou zijn, zou haar gedrag moeten veranderen. Succes!

  3. Interessant artikel. Heldere uitleg. Het is goed om naar je eigen emoties te kijken!

Reacties zijn gesloten.