Emotioneel Beschikbaar Zijn – Ben Jij Het? – 10 Vragen

Emotioneel beschikbaar zijnEr wordt vaak gesproken over het emotioneel beschikbaar zijn, vooral van mannen. Maar daarover in een volgend artikel meer. We klagen voortdurend over anderen die niet emotioneel beschikbaar zijn en vragen ons af hoe we dat kunnen herkennen.

Maar hoe zit het met onszelf? Met jou? Ben jij emotioneel beschikbaar? Hier kun je een aantal vragen beantwoorden waardoor je voor jezelf kunt bepalen of jij zelf emotioneel beschikbaar bent, of je nu een man of een vrouw bent.

10 vragen om aan jezelf te stellen over emotioneel beschikbaar zijn

Wees eerlijk tegen jezelf als het gaat over je eigen emotionele beschikbaarheid. Het kan confronterend zijn.

1. Ben je boos op de andere sekse? Hou je van grappen ten koste van hen? Als dat zo is, moet je waarschijnlijk nog oud zeer verwerken voordat je er aan toe bent om weer intiem te worden met iemand.

2. Verzin je altijd smoezen om niet bij elkaar te hoeven zijn?

3. Denk je dat je zo onafhankelijk bent dat je niemand nodig hebt?

4. Ben je bang om verliefd te worden omdat je bang bent gekwetst te worden?

5. Let je altijd alleen op de negatieve dingen in anderen? Dan vind je het makkelijk om te klagen over alles wat niet deugt en vind je het moeilijk om het goede te zien.

6. Ben je wantrouwig? Misschien ben je in het verleden bedrogen of heeft iemand tegen je gelogen en denk je nu dat iedereen zo is.

7. Kun je niet tegen stiltes en probeer je die direct te doorbreken? Stiltes confronteren je met je eigen gevoel!

8. Heb je er moeite mee om over jezelf en je gevoelens te praten? Zijn er dingen waar je je voor schaamt of waarvan je denkt dat die je onaantrekkelijk of niet de moeite waard maken? Emotioneel beschikbaar zijn wordt dan moeilijk.

9. Houd je ervan om opties open te houden voor het geval er “iets beters” langskomt?

10. Ben je bang dat een relatie te veel van je zal eisen, dat je je onafhankelijkheid op moet geven of je autonomie zult verliezen?

Als je ja hebt geantwoord op een aantal van deze vragen, heb je misschien bindingsangst. Als je op dit moment omgaat met iemand voor wie emotioneel beschikbaar zijn moeilijk is, moet je hem niet vragen om zich open te stellen, want dat werkt averechts.

Meer informatie over bindingsangst en hoe je het op kunt lossen, vind je in mijn e-book Bindingsangst Verlatingsangst.

Voor je gaat: fijn als je dit artikel wilt delen of een reactie achter laat. Of schrijf je in voor het gratis e-book dat voor je klaarstaat.

Lees dit ook eens

Basis Emoties – Welke Voert Bij Jou De Boven... Door welke van de twee basis emoties wordt jouw leven beheerst? Waar laat je je door leiden? Dat klinkt misschien vreemd, maar wij laten ons allemaal,...
Emotioneel Volwassen Worden De kwaliteit van onze relaties wordt voor een groot deel bepaald door onze mate van emotionele volwassenheid. Emotioneel volwassen worden, is zo bezie...
Ongelukkige Mensen – Waarom Val Jij Daarop? Geloof het of niet, daten met mensen die ongelukkig zijn is voor veel mensen een probleem. Het kan zijn dat daten met ongelukkige mensen jou belacheli...
Waarom heb jij nog geen partner? Ik neem aan dat jij single bent en graag een partner wilt hebben. Vraag je eens af hoe het komt dat het nog niet gelukt is om die partner te vinden. H...