De kwaliteit van onze relaties wordt voor een groot deel bepaald door onze mate van emotionele volwassenheid. Emotioneel volwassen worden, is zo bezien belangrijk. Maar wanneer ben je dat? Lees hier de verschillen tussen emotioneel onvolwassen en volwassen gedrag.
Lichamelijk zijn we zo rond ons 21e levensjaar volwassen – we groeien niet meer. Volgens de wet zijn we het als we 18 worden. Zomaar, plotseling. Maar echt volwassen zijn we pas als we ook emotioneel volwassen worden, of beter gezegd, zijn.
Onze intelligentie stijgt tot rond het 27e jaar. Er bestaat geen term “Intelligent volwassen” voor zover ik weet, maar het ontwikkelen van intelligentie wordt wel heel belangrijk gevonden in onze maatschappij.
De ontwikkeling die nodig is om emotioneel volwassen te worden krijgt nauwelijks aandacht. Wat we te weinig leren en zeker niet toetsen, zijn zaken als inlevingsvermogen, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheid, humor, leiderschap, geduld, verdraagzaamheid, samenwerking, flexibiliteit en betrouwbaarheid.
Dat heb je met een beetje geluk geleerd van van de mensen die je hebben opgevoed.
Emotioneel volwassen worden is leren omgaan met emoties
Emotioneel volwassen worden doen we door te leren om goed om te gaan met onze emoties. Je emoties leren beheersen, dat wil zeggen dat je er bewust voor kiest welke emoties op welke momenten je gedrag bepalen. Je bent dus zelf de baas hierover.
Hoe gaan we om met woede, frustraties, verdriet en dergelijke? Geven we andere de schuld? Blijven we boos en onverzoenlijk? Vatten we alles persoonlijk op? Voelen we ons verongelijkt? Of nemen we verantwoordelijkheid en leren we van de wisselvalligheden van het leven en onze eigen acties? Kortom, blijven we steken in het verleden of kijken we naar de toekomst?
Voorbeelden van emotioneel onvolwassen gedrag en emotioneel volwassen gedrag staan hieronder op een rij.
Emotioneel onvolwassen gedrag | Emotioneel volwassen gedrag |
|
|
Als je deze lijstjes bekijkt, en je stelt je voor welke invloed het gedrag van ieder lijstje op een relatie kan hebben, of op jouw relatie heeft (gehad), welk gedrag heeft dan jouw voorkeur? Nee, ik bedoel niet alleen het gedrag van een partner… vooral dat van jezelf.
Soort zoekt soort, een bekend gezegde, en het klopt. Wil jij emotioneel volwassen worden zodat je in het tweede lijstje past en ook een partner vindt die in dat lijstje thuis hoort, lees dan mijn e-book De Law of Attraction en de Liefde.
Voor je gaat: fijn als je dit artikel wilt delen of een reactie achter laat. Of schrijf je in voor het gratis e-book dat voor je klaarstaat.