Wat Echte Emotionele Intimiteit Creëert

Emotionele intimiteitWe ervaren vaak emotionele intimiteit en een diepe verbondenheid in het begin van een relatie. Kunnen we die mooie intimiteit vasthouden in een duurzame relatie als er zich ook conflicten voordoen?

Denk terug aan de tijd dat je je echt heel verbonden voelde met je (laatste) partner – in een tijd dat je je emotioneel intiem met hem of haar voelde. Denk aan de tijd dat je je licht en blij voelde bij je partner, of een tijd dat je veel lachte of een tijd dat je voelde dat je je partner je diepste geheim kon vertellen en dat het geaccepteerd zou worden.

We verlangen allemaal naar die diepe verbondenheid met iemand, toch lijken maar een paar stellen in staat die emotionele intimiteit lang vast te kunnen houden. Hoe doen ze dat?

Emotionele veiligheid

Het diepe en warme gevoel van intimiteit gedijt in een atmosfeer van veiligheid. We openen ons als we ons veilig voelen. We nemen risico’s als we ons veilig voelen. Het gaat er dus om dat we die veiligheid creëren.

Meestal voelen mensen zich veilig als ze bij iemand zijn die accepterend, zorgzaam en meelevend is. Het probleem is dat niemand volledig betrouwbaar is als het om deze kwaliteiten gaat. De meeste mensen hebben dagen waarin ze geïrriteerd of bot kunnen zijn. Wat gebeurt er met het gevoel van veiligheid als de acceptatie en zorgzaamheid van de ander verdwijnt?

Ons gevoel van veiligheid moet zowel van binnenuit als van buitenaf komen. We moeten de persoon worden die voortdurend accepterend, zorgzaam en meelevend met onszelf is. En we moeten van binnen sterk genoeg worden. Zodat we ons niet laten beïnvloeden door het gedrag van de ander als die een slechte dag heeft.

We moeten voldoende gecentreerd zijn om voor onszelf op te komen en voor onze eigen gevoelens te zorgen als een ander boos of beschuldigend wordt. We moeten van binnen sterk genoeg worden om openhartig te blijven als we bang zijn en ruzie hebben.

Een veilige omgeving creëren waarin emotionele intimiteit gedijt, betekent dat beide personen verantwoordelijkheid nemen voor het creëren van veiligheid. Zowel in zichzelf als voor de veiligheid in de relatie. Dat doen we door acceptatie en medeleven voor onszelf te oefenen, wat zich dan vanzelf uitbreidt naar anderen.

Maar op het moment dat we bang worden – angst voor afwijzing, verlating, voor onszelf verliezen of de ander – doen we vaak alles behalve ons gedragen op een manier die innerlijke en relatieveiligheid creëert. We wijzen onszelf af en worden reactief – we worden boos, klagen, nemen afstand, verzetten ons, beschuldigen, verdedigen of gaan in de aanval. Dit gedrag creëert geen innerlijke veiligheid, noch draagt het bij aan relatieveiligheid.

Zo ontstaat emotionele intimiteit opnieuw

Hoe leren we om verbonden te blijven, openhartig en niet reactief als we bang zijn of ruzie hebben? Hoe meer we leren van onszelf te houden, hoe minder we afhankelijk zullen zijn van de emotionele staat van een ander. Pas dan is er (weer) ruimte voor emotionele intimiteit.

In aanvang van de relatie is de emotionele intimiteit er omdat we van de ander krijgen wat we onszelf (nog) niet kunnen geven. De les die een relatie je kan leren is om dit om te draaien: door het aan jezelf te geven, kun je het ook de ander geven met als gevolg emotionele intimiteit die weer terug komt.

Vond je dit artikel interessant? Fijn als je het deelt of een reactie plaatst.

Lees dit ook eens

Een Relatie Beginnen – Met Welke Reden? Bijna iedereen die single is wil op een gegeven moment een vaste relatie beginnen. Dat is goed, het is fijn om een vervullende relatie te hebben. Zoa...
Grenzen Stellen Voor Een Gezonde Relatie Gezonde emotionele aantrekkingskracht ontstaat als je een goede relatie met jezelf hebt. Gezonde grenzen stellen gaat je dan makkelijk af. Deze minise...
Je Uitstraling Verbeteren Dat Doe Je Zo Je uitstraling verbeteren, is een van de eerste en ook belangrijkste dingen die je moet doen als je steeds weer hetzelfde type partner en relatie aan ...
Waarom heb jij nog geen partner? Ik neem aan dat jij single bent en graag een partner wilt hebben. Vraag je eens af hoe het komt dat het nog niet gelukt is om die partner te vinden. H...

4 gedachten over “Wat Echte Emotionele Intimiteit Creëert”

  1. Klopt helemaal, merk wel dat hier emotionele volwassenheid voor nodig is. Veel mannen zijn dat niet. Egocentrisme en vluchtgedrag gaat dan toch op den duur z’n tol eisen.

    • Je kunt hier natuurlijk ook over praten, Marloes. Niet iedereen is zich hiervan bewust, de meesten niet. Maar als je dit thema bespreekbaar maakt, stapje voor stapje, kun je veel bereiken.

  2. Mooi gegeven en denk/ geloof ook dat het zo werkt. Jammer dat er zoveel moeten staat. Roept bij vele weerstand op… Weet dat je moeite moet doen voor elke relatie. En zeg het nu zelf ook en daar blijft het ook. Het is een keus, moeten versterkt een keus in liefde op lange termijn niet.

    • Zoals jij het zegt, heb je helemaal gelijk, Linda. Als het woord “moeten” weerstand bij je oproept. Je kunt het ook lezen als dat iedere relaties zijn uitdagingen kent. Of “je dient er rekening mee te houden dat…”. Of “verantwoordelijkheid nemen voor”. Hertaal maar zoals je wilt.

Reacties zijn gesloten.