Emotionele Veiligheid – Waardoor Een Man Zich Onveilig Gaat Voelen Bij Jou

Emotionele veiligheid

Emotionele veiligheid is iets heel belangrijks dat een man moet voelen om verliefd te worden en te blijven op een vrouw. Hij moet voelen dat hij zich veilig open kan stellen tegenover jou en zich 100% geaccepteerd voelen in wie hij is en zoals hij is.

Als je ruzie maakt of probeert problemen op te lossen als je boos of geïrriteerd bent, kun je dingen zeggen die je niet meent waardoor een man zich emotioneel niet veilig voelt bij je, en dat kan een heleboel ellende veroorzaken in een relatie.

Als je je geïrriteerd, vervelend of boos voelt in gezelschap van een man –  kan je eerste reactie zijn dat je tegen hem uitvalt. Maar tegen hem uit vallen, hem de schuld geven, en hem verantwoordelijk houden voor jouw gevoelens, is een zekere weg om ervoor te zorgen dat hij zich MINDER tot je aangetrokken zal voelen en zich terug zal trekken.

Zelfs als je heel erg je best doet om te klinken alsof je hem NIET de schuld geeft – maar als je diep van binnen de verantwoordelijkheid niet neemt voor je eigen gevoelens – zal hij dat aanvoelen en zich aangevallen voelen.

Als een man zich aangevallen voelt, gaat hij óf in de verdediging óf hij klapt dicht. Ik weet hoe vreselijk frustrerend dit kan zijn! Door de verantwoording te nemen voor je eigen gevoelens, kan hij zich emotioneel veilig voelen en dat zal ertoe leiden dat hij naar je wil luisteren.

Zo verdwijnt het gevoel van emotionele veiligheid

Als je boos bent, signaleren je hersens een bedreiging en geeft de amygdala –  je fight, flight of freeze mechanisme – een pijnhormoon af, dat helpt om te overleven als je fysiek in gevaar bent. Van lichamelijk gevaar is geen sprake in deze situatie maar je hersens reageren er wel zo op en je lichaam reageert als volgt:

Als je boos bent, wordt je bloed naar je ledematen gestuurd en verminderd de zuurstof in je hersenen. Dit kan ertoe leiden dat je op zo’n moment irrationele, domme keuzes maakt.

Daarom is het geen goed idee om ruzie te maken als je boos of geïrriteerd bent – het is onmogelijk om bewust te communiceren op zo’n moment. Je hersens functioneren niet goed. Het is het beste om even diep adem te halen, tot tien te tellen en afstand te nemen.

Als we merken dat een man de veilige emotionele zone verlaten heeft – of als we merken dat onze emotionele verbondenheid op de een of andere manier bedreigd wordt – protesteren we vaak door ofwel

a) veel lawaai te maken (ruzie maken en eisen dat aan onze behoeften wordt voldaan), of
b) dicht te klappen (emotioneel afsluiten).

Dat is hoe machtsstrijd en wrok zich opbouwen in een relatie – en dit kan de onderstroom worden van je interacties met een man.

Dit maakt dat een man zich onveilig gaat voelen bij jou en het gevoel van emotionele veiligheid ver te zoeken is – waardoor de aantrekkingskracht en verbondenheid verzwakt.

Als een man dichtklapt tegenover jou kan het lijken alsof hij je straft terwijl dat niet echt zo is. Als hij dat doet, is dat een waarschuwing aan jouw adres dat de relatie onder druk staat.

Door direct in de verdediging te gaan, escaleert het conflict alleen maar en zal de verwijdering ook alleen maar groter worden.

Zelfs al doe je dat niet met woorden, dan doe je het nog door je emotioneel af te sluiten – wat vaak net zo erg is omdat een man zich daardoor onveilig gaat voelen bij je. En zoals je inmiddels zult begrijpen, emotionele veiligheid is heel belangrijk voor een man wil hij zich openstellen.

Heb je het idee dat jouw relaties stuklopen door wat hier boven beschreven is? Lees dan mijn e-book Mannen en Relaties. Daarin ontdek je hoe je een man selecteert en een goede relatie opbouwt.

Voor je gaat: deel dit artikel op een van de sociale media, schrijf je in voor de gratis cursus of laat een reactie achter. Dank je wel.

Gratis e-book
De 7 Belangrijkste Datingfouten

Schrijf je in en krijg veel gemaakte datingfouten en datingtips.

Dank je voor je inschrijving.

Er ging iets verkeerd.

Lees dit ook eens

Basis Emoties – Welke Voert Bij Jou De Boven... Door welke van de twee basis emoties wordt jouw leven beheerst? Waar laat je je door leiden? Dat klinkt misschien vreemd, maar wij laten ons allemaal,...
Versiertips Voor Mannen Versiertips voor mannen is de laatste van 5 liefde tips. Alsof dit hele blog daar niet over gaat! Als je op het moment problemen hebt met het ontmo...
Mannen En Relaties – Hoe Zit Dat? Mannen en relaties, het lijkt een lastige combinatie. Toch zijn er miljoenen mannen met een fijne en goede relatie. En dus ook miljoenen vrouwen. Het ...
Mannen Gevoelens – Leer Ze Begrijpen Voor vrouwen zijn mannen gevoelens niet altijd te begrijpen. In een eerder artikel schreef ik al over mannen en een relatie: wat hij je niet vertel...

Een reactie plaatsen

Gratis e-book
De 7 Belangrijkste Datingfouten

Schrijf je in en krijg veel gemaakte datingfouten en datingtips.

Dank je voor je inschrijving.

Er ging iets verkeerd.