Gedeelde Waarden Belangrijker Dan Gedeelde Interesses?

Gedeelde waardenVaak denken we dat als we dezelfde of een aantal dezelfde interesses hebben, we goed met iemand op kunnen schieten en een gelukkige relatie in het verschiet ligt. Maar het blijkt dat dit op de lange duur niet doorslaggevend is. Of een relatie kans van slagen heeft, hangt voornamelijk af van gedeelde waarden.

Kernwaarden

Dit zijn de fundamentele overtuigingen die jou uniek maken. Veel hiervan wordt gevormd in de kindertijd, overgenomen van je ouders. Je kernwaarden beïnvloeden alle beslissingen die je neemt en de keuzes die je maakt. Inclusief je geloof, politieke overtuiging, je beroepskeuzes, je lifestyle en hoe je je tijd doorbrengt.

Ieder van ons maakt voortdurend beslissingen gebaseerd op wat “goed” voelt voor ons. Als je iets doet dat niet klopt met je kernwaarden, voel je je ongemakkelijk en ongelukkig.

Kernwaarden kunnen op den duur veranderen als we groeien en ontdekken wat belangrijk voor ons is. Maar het is onwaarschijnlijk dat iemand gelukkig zal zijn in een relatie met iemand wiens kernwaarden botsen met die van zichzelf. Gedeelde waarden zijn een voorwaarde voor een gelukkige relatie.

Je kunt denken dat een relatie het waard is om voor te veranderen, omdat je zoveel gedeelde interesses hebt. Als jij je bijvoorbeeld aanpast aan de religie van een ander zul je niet het gevoel hebben jezelf te zijn binnen de relatie, omdat je geen gedeelde waarden hebt in dit opzicht.

Wat zijn jouw waarden?

Veel mensen hebben niet erg helder wat hun waarden zijn. Zij weten niet hoe belangrijk iets voor ze is, totdat het bedreigd wordt. Het is belangrijk om wat tijd te nemen om jezelf te leren kennen en te weten wat belangrijk voor je is, als je een goede match wilt vinden.

Onderzoek ook welke waarden je zoekt in een ander. Zijn het waarden die je zelf ook hebt of zijn het dingen waar je naar verlangt?

Ondergeschikte waarden
Er zijn waarden die op den duur veranderen, afhankelijk van de levensfase waar je in zit. Wat belangrijk is voor een tiener is meestal heel verschillend van wat belangrijk is voor een ouder van jonge kinderen. Deze ondergeschikte waarden zijn ondergeschikt aan de kernwaarden, dus een tiener die gepassioneerd is als het gaat om dierenrechten zal het later nog steeds belangrijk vinden om vegetariër te zijn.

Gedeelde waarden

We zijn geneigd mensen te beoordelen op de manier waarop ze hun tijd doorbrengen. We doen dit omdat interesses meestal iemands kernwaarden reflecteren, maar dat kan misleidend zijn. De een kan liefdadigheidswerk doen omdat ze gelooft in de zaak terwijl een ander dit doet om nieuwe mensen te leren kennen zonder echt geïnteresseerd te zijn in het goede doel. In dat geval is er dus geen sprake van gedeelde waarden, al lijkt het wel zo.

De waardentest komt meestal later in de relatie als er grote, levensveranderende besluiten genomen moeten worden. Ontdekken dat je heel andere waarden hebt over het opvoeden van kinderen komt meestal niet eerder aan de oppervlakte dan wanneer een paar een kind krijgt, en allerlei problemen opdoemen. Zorg dus dat je iemands waarden leert kennen tijdens de datingfase.

Paren die samen gelukkig oud worden zijn zij die zich op een diep niveau verbonden voelen. Als de kinderen het huis uit zijn en de carrières voorbij zijn, zitten ze nog steeds op dezelfde golflengte, door hun gedeelde waarden.

Lees dit ook eens

Intimiteit In Een Relatie – 10 Manieren Om H... Misschien heb jij vroeger een ideaal beeld gehad van een ideale relatie: romantisch, kwetsbaar, voor altijd verbonden. Je bent bepaald niet de enige. ...
Positieve Emoties: 5 Stappen Om Een Partner Te Vin... Wel eens gemerkt dat mensen die positief in het leven staan en overwegend positieve emoties hebben, veel meer voor elkaar krijgen? Het lijkt wel of al...
Daten Als Dertiger Je wilt graag een partner en dat verlangen naar een partner zorgt ervoor dat je actie onderneemt. Toch kan er een groot gat zitten tussen dat verlange...
Op De Beste Datingsites Komt Dit Voor Het komt voor op de beste datingsites: mannen maar ook vrouwen die helemaal niet uit zijn op een serieuze relatie maar die lekker rondstruinen en rond...