Gewaardeerd Worden En Persoonlijke Waarden In Relaties

Gewaardeerd wordenAls we mensen beoordelen, kijken we vaak naar hun sociale gedrag. Als ze een relatie hebben, een goede baan, veel vrienden en prettig in de omgang zijn, denken we dat dat een goede partij moet zijn om een relatie mee aan te gaan.

Gewaardeerd worden door anderen hangt hiermee samen. Als iemand bewezen heeft prettig in de omgang te zijn, getuige relatie en vrienden, denken we dat al snel.

Heb je je ooit verbaasd waarom zoveel vrouwen iets hebben met een man die al bezet is? Ze zien het feit dat de man bezet is als bewijs dat hij in staat is om een relatie aan te gaan, waarbij ze vergeten dat het bedrog dat ze plegen een aanwijzing is dat ze zich niet goed kunnen binden en dat hun relatiewaarden te wensen over laten.

Als je een relatie hebt met iemand die in aanvang geweldig leek maar in de praktijk tegen valt, vraag je je af waar je de fout in ging. Je verbaast je waarom je zo’n andere kant te zien krijgt. Je verbaast je waarom ze zo aardig voor anderen kunnen zijn en niet voor jou of waarom ze anderen beminnen en jou niet. Je verbaast je dat anderen meer gewaardeerd worden dan jij. Je verbaast je waarom iemand nog niet gescheiden is of als dat wel het geval is, zich niet met jou verbindt zoals zij zijn geweest met anderen.

Deze verwarring over waarom iemand ons niet wil, houdt verband met de fout van het hebben van conflicterende ideeën over waarde.

‘Ik ben een waardevol persoon dat het verdient goed behandeld te worden – waarom behandelt hij mij  niet zo?’

‘Waarom zij en ik niet? Wat ziet hij in haar terwijl ik de goede persoon voor hem ben? Waarom ziet hij dat niet?’

‘Ik ben een goede vrouw. Ik wil gewaardeerd worden. Waarom waardeert hij me niet? Waarom gooit hij mijn liefde weg? ‘

Het punt met waarde is dat het heel erg door jezelf bepaald wordt, dus eigenlijk kun je veel zeggen over hoe iemand zichzelf waardeert door het bedrijf of de baan die ze hebben (of willen hebben).

Als je vindt dat je een waardevol persoon bent en omgaat met iemand die je behandelt als iemand van weinig waarde en probeert om hem te laten zien dat je wél waardevol bent, ben jij het die je waarde verandert, niet hij. Gewaardeerd worden, doe je dus eigenlijk zelf.

Je waarde is zo goed als je jezelf behandelt

Je waarde is zo goed als jij jezelf behandelt, de overtuigingen die je hebt en het leven dat je leidt.

Als je jezelf niet met liefde, zorg, vertrouwen en respect behandelt, ga je om met mensen die op hun beurt jou niet op die manier behandelen. Daarbij komt dat je doorgaat met het hebben van negatieve overtuigingen over jezelf en liefde en relaties en zul je je leven niet dienovereenkomstig leiden.

Je hebt een laag gevoel van eigenwaarde –> je gaat om met iemand die jou de uitzondering moet maken in hun cv van geen goede partner zijn –> Je investeert jezelf in deze beperkte relatie en probeert een return on investment te krijgen –> Je hoopt dat je hem zover krijgt te veranderen en jou te zien en waarderen op de manier zoals jij wilt = waarde gedaald.

Of dit: Je hebt een laag gevoel van eigenwaarde —> je kiest voor een man met problemen –> in aanvang voel je je beter over jezelf omdat je afgeleid bent door zijn problemen en zijn duidelijke gebrek aan eigenwaarde = valse waarde.

Liefde gaat niet over het hebben van de macht om iemand te veranderen in de persoon die je wilt dat het is, alleen omdat jij je liefde aan hen geeft. Liefde gaat niet over het kiezen van onwillige, niet passende partners om vervolgens te hopen, wachten en eisen dat zij jou de uitzondering maken van hun gedrag.

Dit betekent niet dat je geen waardevol persoon bent,  het betekent dat je door de verkeerde dingen te waarderen en  je eigen waarde verkeerd te zien, je jezelf ondermijnt en de moeite die je doet. Je waardeert jezelf op basis van de mensen met wie je omgaat, balancerend tussen onderwaardering en overwaardering van jezelf, maar nooit jezelf echt waarderend.

Mensen die je tijd en energie niet waard zijn en die zich niet liefdevol, zorgzaam, met vertrouwen en respect gedragen, zijn een afgeleide van je eigen kwesties, waardoor je je ogenschijnlijk veel meer waard voelt. Maar dat is bedrieglijk.

Het is belangrijk om je te realiseren dat de manier om echt meer waard te zijn, is om op te houden met dit gedrag en jezelf te behandelen als een waardevol persoon.

‘Waarde’ is een subjectief iets en is een natuurlijke uitdrukking van het leiden van je leven op een manier die klopt met de waarden die je beweert te hebben.

Je persoonlijk waarden zijn je kern en zijn fundamenteel om gezonde, gelukkige en succesvolle relaties te voeden maar ook een leven met een goed gevoel van eigenwaarde en grenzen. Met als gevolg: gewaardeerd worden.

Als je er omgekeerd naar kijkt –  als je geen grenzen hebt –  heb je een laag gevoel van eigenwaarde en voedt je ongezonde, ongelukkige onsuccesvolle relaties omdat je geen kernwaarden hebt.

Dit is waarom ik het belang van een eerlijk en authentiek gesprek met jezelf belangrijk vind. Hierdoor kun je je bewust worden van je waarden en je grenzen.  Als je nauwelijks of geen grenzen hebt, probeert om je aan te passen aan de waarden van anderen, of probeert jouw waarden aan anderen op te leggen, betekent dit in de basis dat je jezelf verliest in iedere relatie die je hebt omdat je zo wanhopig op zoek bent naar liefde en waardering.  Je hebt geen gevoel van wie je bent en bent verloren geraakt in het zijn wat anderen willen dat je bent.

Als je jezelf waardeert en grenzen en waarden hebt, waardeer en accepteer je anderen die jouw overtuigingen reflecteren en zul je hun grenzen niet overschrijden en hun waarden respecteren. Je zult als vanzelf gewaardeerd worden door anderen.

Vraag jezelf: Wat zijn mijn waarden? Kijk dan naar je relaties en zie of ze kloppen. En zo niet, vraag jezelf waarom niet. Dan heb je het antwoord waarom ze niet werken.

Vond je dit een waardevol artikel? Fijn als je het deelt. Je reactie is ook welkom.

Lees dit ook eens

Overtuigingen In Relaties En Hoe Ermee Omgaan In relaties spelen overtuigingen een grote rol. Overtuigingen in relaties bepalen de kwaliteit van die relaties. Dat komt doordat overtuigingen gekopp...
Ik Zoek Een Relatie En Neem Mee…Naar Een Nie... "Ik zoek een relatie en neem mee..." als variant op "Ik ga op reis en neem mee..." . Zijn er dingen waar je een toekomstige partner voor moet waarschu...
Complimenten Ontvangen – Goed Voor Je Zelfve... Complimenten ontvangen is goed voor je zelfvertrouwen. Als anderen je positief beoordelen in wie je bent, wat je hebt en wat je doet, neemt je zelfver...
Kan Dat: Een Platonische Relatie? In een platonische relatie is er wel sprake van liefde, maar de partners hebben geen seks. Het gaat over een liefde die niet in lichamelijke zin geco...