Een Gezonde Relatie Opbouwen

Gezonde relatie opbouwenEen gezonde relatie opbouwen, het vraagt om een aantal vaardigheden. Door vanaf het begin bepaalde gedragspatronen te ontwikkelen en te onderhouden, kunnen die als basis dienen voor alles wat daarna volgt, in goede en in moeilijke tijden.

De eerste fasen

Hoewel de eerste maanden van een relatie moeiteloos en opwindend kunnen zijn, moet er voor een relatie op de lange duur altijd moeite gedaan worden en zullen beide partners concessies moeten doen. Door vroeg in de relatie gezonde relatiepatronen te ontwikkelen kun je een solide basis leggen voor de lange termijn. Als je sinds kort een relatie hebt is het belangrijk om aan de volgende dingen aandacht te besteden:

Bouw een basis van waardering en respect. Richt je op alle attente dingen die je partner zegt en doet. Gelukkige paren zien alle kleine dingen als een kans om dank je wel te zeggen tegen hun partner in plaats van aandacht te schenken aan de fouten die hun partner heeft gemaakt.

Verken de interesses van elkaar zodat je een lijst hebt van dingen die je beiden leuk vindt om samen te doen. Probeer ook nieuwe dingen zodat je gezamenlijke interesses ontdekt.

Maak er een gewoonte van om jezelf te verontschuldigen als je iets verkeerd hebt gedaan of de gevoelens van je partner gekwetst hebt. Misschien is het moeilijk om sorry te zeggen op het moment zelf, maar het kost veel meer moeite om een barst in een relatie te dichten. Je partner zal je meer vertrouwen als hij of zij weet dat je verantwoordelijkheid neemt voor je woorden en daden.

Een gezonde relatie opbouwen en onderhouden

Er zijn een aantal belangrijke dingen om te herkennen als je relatie groeit:

Relaties veranderen. Veranderingen in je leven buiten de relatie hebben invloed op wat je nodig hebt binnen de relatie. Omdat verandering onvermijdelijk is, kun je het betere zien als een kans om de relatie te versterken dan om te proberen zo’n verandering tegen te houden.

Doe regelmatig een relatiecheck. Om een gezonde relatie op te bouwen is het raadzaam om van tijd tot tijd de tijd te nemen om met elkaar te praten over veranderde verwachtingen en doelen. Als een paar moeilijke onderwerpen te lang uit de weg gaat, bestaat de kans dat zij uit elkaar groeien zonder dat ze er zelf erg in hebben. En dan is het vaak te laat.

Communicatie is de sleutel tot het opbouwen van een gezonde relatie. De eerste stap is je ervan te verzekeren dat jullie beiden hetzelfde willen en verwachten. De volgende tips kunnen je helpen bij het opbouwen van een gezonde relatie en die te onderhouden.

Speel open kaart. In een gezonde relatie kun je het beste praten als er iets is dat je dwars zit en het niet voor je houden.

Heb respect voor je partner. De wensen en gevoelens van je partner zijn waardevol. Laat je partner weten dat je moeite doet om rekening te houden met zijn of haar ideeën. Wederzijds respect is essentieel bij het opbouwen en onderhouden van een gezonde relatie.

Het is normaal in een gezonde relatie dat je het niet altijd met elkaar eens bent, maar het is belangrijk dat je een manier vindt om tot elkaar te komen, dat je een middenweg vindt. Probeer conflicten op een eerlijke en rationele manier op te lossen.

Steun elkaar. Stel je partner gerust en moedig hem of haar aan. Laat het je partner ook weten als jij steun nodig hebt. Een gezonde relatie opbouwen doe je door elkaar te bevestigen en niet door elkaar naar beneden te halen.

Respecteer elkaars privacy. Omdat je een relatie hebt betekent dat nog niet dat je alles altijd en voortdurend met elkaar moet delen. Gezonde relaties hebben ruimte nodig.

Een gezonde relatie opbouwen met gezonde grenzen

Grenzen stellen is een goede manier om je relatie gezond en veilig te houden. Doordat je beiden grenzen stelt, krijg je een beter begrip van het soort relatie dat jij en je partner willen. Een grens is geen signaal van geheimen of wantrouwen – je drukt ermee uit waar je je prettig bij voelt en wat je wel en niet wilt dat er in je relatie gebeurt. Goede grenzen weerhouden je bijvoorbeeld niet om:

  • Uit te gaan met je vrienden zonder je partner;
  • De activiteiten en hobby’s uit te oefenen die je leuk vindt;
  • De wachtwoorden van je e-mail, social media en telefoon voor jezelf te houden;
  • Elkaars persoonlijke voorkeuren en behoeften te respecteren.

Wil je een gezonde relatie opbouwen dan moet je vooral eerlijk tegen jezelf zijn anders is het onmogelijk om eerlijk en open tegen een ander te zijn. Vertrouwen winnen kost tijd en eerlijkheid is hiervoor een voorwaarde.

Fijn als je dit artikel wilt delen.

Lees dit ook eens

5 Dingen die Vrouwen in een Relatie Willen Dit is geschreven voor mannen. Zodat ze weten wat vrouwen in een relatie willen. Als je een vrouw bent, lees het dan ook! Om je liefdesleven en je rel...
Kan Dat: Een Platonische Relatie? In een platonische relatie is er wel sprake van liefde, maar de partners hebben geen seks. Het gaat over een liefde die niet in lichamelijke zin geco...
Verwachtingen Van Een Relatie – Gezond of Pr... Wij allemaal hebben verwachtingen van een relatie en gaan die aan met verwachtingen gebaseerd op voorbeelden die we hebben gezien in familierelaties, ...
Geheimen Van Een Goede Relatie Niets is fijner dan een mooie, vervullende relatie. De diepe betekenis, het begrip en de waardering dat dit soort relaties geeft, is geweldig. En, zoa...