Grenzen Bepalen Voor Je Relatieleven – De 10 Basis Grenzen

Grenzen bepalenDe laatste jaren heb ik veel geschreven over liefde en relaties en hoe belangrijk het is op grenzen te stellen. Toch krijg ik talloze reacties van vrouwen die dit wel weten maar er moeite mee hebben om ze ook echt te stellen. Maar eerst moet je je grenzen bepalen.

Als je geen grenzen hebt of ze wel hebt maar ze niet toetst als je iemand leert kennen, ga je met iedereen in zee om maar bemind  en bevestigd te worden.

Maar echte liefde en een gezonde relatie vereist nooit dat je geen grenzen hebt. Hieronder heb ik 10 basis grenzen verzameld, waar iedere vrouw, eigenlijk ieder mens, naar zou moeten leven. Zo kun je ook beter jouw eigen grenzen bepalen als je gaat daten of een onbevredigende relatie hebt.

1.  Onder geen enkele voorwaarde zal ik omgaan met iemand die getrouwd is of een partner heeft.

Dit sluit ook mensen uit die pas uit elkaar zijn, al lang uit elkaar zijn zonder dat er een scheiding in het verschiet ligt of die niet over hun ex heen zijn. Je bent geen buffer of emotionele airbag. Je bent niet iemand waar je tijd mee doorbrengt terwijl je uitvindt wat je wel en niet wilt. Op het moment dat je betrokken raakt  in een van bovenstaande situaties, weet de ander dat ze er niets voor over hoeven hebben. Als iemand tegen je liegt en je laat denken dat ze vrij zijn, breek de relatie dan af.

2. Ik zal mijn tijd niet besteden, wachtend op zijn telefoontje of totdat hij weer contact opneemt nadat hij verdwenen is. Ik wacht niet tot hij terug komt, tot hij de man wordt die ik denk dat hij zou moeten of kunnen zijn of tot hij het besluit heeft genomen om bij mij te zijn – ik zet mijn leven niet in de wacht voor wie dan ook.

Als een man geïnteresseerd is, is er geen twijfel over en neemt hij niet het risico je te verliezen. Je moet ermee ophouden je te gedragen alsof iedere man de ware zou kunnen zijn. Je verdient beter dan iemands halfhartige interesse en er is geen excuus voor een man om je te laten wachten. Hoe sneller hij dit merkt, hoe sneller hij leert om de vrouw waar hij mee omgaat met respect te behandelen.

Als iemand in je geïnteresseerd is en een relatie wil, weet je dat je een relatie hebt en is het niet ambivalent of een geheim.

En wacht er nooit, nooit tot iemand eindelijk het besluit genomen heeft een relatie met je te willen. Verlaag jezelf niet.

3. Ik zal niet doorgaan met een relatie waarin of de ander of ik mij niet behandelt met liefde, zorg, vertrouwen en respect.

Zelfs als er niet direct sprake van liefde is, is er geen reden voor een ander om je niet met liefde, zorg, vertrouwen en respect te behandelen. Integriteit en fatsoen zijn normaal. Op dezelfde manier: als omgaan met de ander betekent dat je niet blij bent met jezelf, kies dan altijd voor jezelf. Verminder je gevoel van eigenwaarde niet door jezelf niet te respecteren in een relatie. Als je jezelf niet met fatsoen behandelt, doen anderen dat ook niet. Dit is een fundamenteel deel van het hebben van grenzen.  Als je niet kunt daten met eigenwaarde, wacht er dan mee tot je het wel kan.

4. Ik zal niet doorgaan met iemand die liegt over de toekomst of niet over de toekomst wil praten.

Of ze nu leugens vertellen over de toekomst om nu te krijgen wat ze willen hebben of simpelweg weigeren om over de toekomst te praten, als je omgaat met iemand die geen plannen voor de toekomst wil maken met jou, stop ermee zodra je dit merkt.

Sommige mensen kunnen er niets aan doen dat ze in het begin gouden bergen beloven. Ze geloven hun eigen hype en overschatten hun interesse en beloven dingen die ze niet kunnen en willen waarmaken. Zie hoe snel hun persoonlijkheid verandert of hoe snel ze verdwijnen zodra van ze verwacht wordt dat ze dat wel doen. Verspil je leven niet met er op wachten tot ze de persoon worden die ze in het begin waren.

Als iemand weigert om over de toekomst te spreken is dat  omdat ze jou niet de indruk willen geven dat jij daarbij hoort of omdat ze zich niet per ongeluk willen committeren en je niet op het verkeerde been willen zetten.

5. Ik zal niet omgaan met iemand die de relatie op zijn voorwaarden controleert – Ik wil een wederkerig vervullende, gebalanceerde, gezonde relatie.

Eenvoudig gezegd, als je niet op gelijke voet staat in de relatie en één van de twee bepaalt het tempo en beslist wat wel en niet gebeurt, zit je in een ongezonde relatie. Je weet dit zodra je zelf voorstellen doet – ze klappen dicht/verdwijnen/maken ruzie of doen alsof ze het ermee eens zijn om vervolgens hun eigen ding te doen.

6. Ik zal niemand toestaan me voor seks te gebruiken, me seksueel te kleineren, of me te behandelen op een manier die minder is dan…

Het is je goed recht om seks om de seks te hebben maar doe dat alleen als je dat echt wilt en geen gevoelens voor de ander hebt. Je kunt je niet opwerken van seksspeeltje tot vriendin. Ook als je relatie alleen om seks draait en je meer wilt dan dat, stop ermee. Laat een ander je niet gebruiken als speeltje – je moet je grenzen hebben.

7. Ik zal mannen laten vallen die de meeste communicatie via tekstberichten en e-mail doen.

Er is geen excuus voor deze luie manier van communiceren en het is het kenmerk van emotioneel onbeschikbare mensen die afstand willen houden. Dit is niet een moderne versie van relaties en dating – het zijn moderne versiertrucs en halfhartige interesse. Het betekent: ik ben niet voldoende geïnteresseerd om echt moeite voor je te doen.

8. Ik zal niet achter iemand aangaan die me direct of passief heeft afgewezen.

Geloof me, je weet het wanneer mannen niet geïnteresseerd zijn en je gebruiken voor wat ze kunnen krijgen. Als ze echt geïnteresseerd zouden zijn, zou je niet meer achter ze aanzitten!

Dit betekent dat je niet achter ze aanzit als ze je gekleineerd hebben, halfhartig in hun interesse waren, je niet belden of je vergeleken met andere vrouwen. Je moet ze zeker niet willen overtuigen dat ze in jou geïnteresseerd zouden moeten zijn.

9. Ik zal geen “reddertje” spelen, het is niet mijn taak om problematische mensen te helpen. Dat betekent geen partners  met afhankelijkheidsproblemen en geen partners die problemen hebben om een gezonde relatie aan te gaan.

Iedereen heeft kwesties maar er is een verschil tussen normale kwesties en chronische. Laat ze hun eigen problemen oplossen en verberg je niet achter die van hun. Herken altijd de signalen die een afhankelijkheids- of emotioneel/gedragsprobleem aangeeft die een gezonde relatie onmogelijk maken. Als je dit negeert maak je de fout te veronderstellen dat jouw gevoelens die problemen laten verdwijnen – dat gebeurt niet.

10. Ik zal geen excuses verzinnen voor het gedrag van anderen of uitzonderingen maken op mijn grenzen. Mijn grenzen zijn  niet onderhandelbaar!

Behandel je partners niet als kinderen zelfs als zij zich zo gedragen. Verzin niet je eigen excuses waarom je denkt dat iemand zich zo gedraagt. Dat is projectie. Ga je grenzen bepalen en je eigen grenzen respecteren, zodat anderen dat ook doen. Maar maak geen uitzonderingen. Dit geldt ook als zij je vragen om een uitzondering te maken op je normale gedrag – iemand die oprecht het beste met je voor heeft, zal niet verwachten of eisen dat je iets doet dat buiten je normale gedrag valt.

Voor je gaat: deel dit artikel op een van de sociale media, schrijf je in voor het gratis e-book of laat een reactie achter. Dank je wel.

Lees dit ook eens

Voor een Goede Relatie Is Dit een Voorwaarde Een goede relatie is niet vanzelfsprekend. Maar je kunt je vooraf natuurlijk afvragen wat daarvoor nodig is. Weinig mensen schijnen hierbij stil te st...
Liefde Is Een Leerschool "Liefde is een werkwoord" wordt weleens gezegd. Dat wil zeggen dat er iets gedaan moet worden om liefde in stand te houden. Verliefdheid kan je overko...
De Spiegels Van Relaties Spiegels van relaties. Laten we eens onderzoeken hoe je partner - of de relaties die je hebt gehad - een spiegel is voor onopgeloste uitdagingen en pi...
Blijft Mijn Relatie Duren? – 7 Vragen Aan Je... Gedurende de eerste dagen en weken van een relatie, is het heel makkelijk om passie te verwarren met duurzame liefde. Je kunt het gevoel hebben alsof ...

1 gedachte over “Grenzen Bepalen Voor Je Relatieleven – De 10 Basis Grenzen”

 1. Deze 10 punten zijn de manieren om er voor te zorgen dat je geen, voor jou, foute partner krijgt. Hou in de 1e plaats, en het meest, van jezelf.
  Ik heb in ’t verleden alle fouten gemaakt die hier genoemd worden en mijn ervaring is dat je dan idd aan je eigenwaarde moet gaan werken.
  Als die goed is kun je je grenzen gaan bepalen en dan moet je het nog in de praktijk brengen. Ik zag dat als een spannend avontuur, als oefenen.
  Nu nog wel. Het is prachtig als je merkt wat er gebeurt als je op je grenzen blijft staan, jouw normen en waarden niet verkwanselt om liefde te krijgen. Sinds ik weet dat ik dat kan chat ik gemakkelijk met mannen op datingsites, omdat ik weet waar ik op moet letten en wat voor opmerkingen ik kan maken om meer te weten te komen.
  Eén van mijn grenzen is bijv. dat ik op internet niet over sex wil praten. Vind ik niet nodig. Ik zal hooguit zeggen dat ik op dat gebied gezond in elkaar zit en dat moet maar genoeg zijn. Als iemand er dan toch over verder praat is het exit.
  Onlangs chatte ik veel met een man met wie ik veel overeenkomsten had. Dat wist ik zeker, omdat hij het eerst over zichzelf praatte. Dat vond ik wel bijzonder. Hij vertelde ook dat zijn ex-vrouw verslaafd was aan alcohol tijdens het huwelijk dat 10 jaar duurde. Dan gaat er bij mij al een belletje rinkelen.In die tijd kregen ze kinderen.
  Hij zei dat zijn ex geen hulp kreeg omdat ze geen enkele poging wilde doen om van haar verslaving af te komen. Dat hij het blijkbaar geen probleem vond om samen zwanger te raken ondanks dat alcoholprobleem was voor mij een grote dealbreker, want zo’n ouder geef je je kind niet.
  Vind ik. Ik weet niet wat een vrouw zonder duidelijke grenzen gedacht zou hebben, maar zou ze misschien al tevreden zijn met het feit dat hij het initiatief tot scheiden genomen had?

Reacties zijn gesloten.