Grenzen Stellen Voor Een Gezonde Relatie

Grenzen stellenGezonde emotionele aantrekkingskracht ontstaat als je een goede relatie met jezelf hebt. Gezonde grenzen stellen gaat je dan makkelijk af. Deze miniserie gaat over het vermijden van valkuilen uit het verleden.

Het eerste deel heet dan ook Valkuilen uit het verleden vermijden. Dat heeft, hebben we gezien, met name te maken met de relatie die je met jezelf hebt.

De manier waarop je grote vorderingen kunt maken in de relatie met jezelf, is om de afspraak met jezelf te maken om je eigen waarde te erkennen en te respecteren waar het gaat om liefhebben en geliefd zijn. Om jezelf te beloven alles te doen wat nodig is om de man of vrouw te worden die je wilt zijn om echte liefde in je leven te krijgen.

Waar de meesten stoppen

De meeste mensen stoppen als ze pogingen doen om contact te maken met hun eigen gevoelens en behoeften om die vervolgens te respecteren. Zelfbewustzijn is de basis om in staat te zijn heldere, gezonde grenzen te stellen waardoor een relatie kan bloeien.

Ik heb het hier niet over “muren”, die laten niemand door. Grenzen zijn flexibel en staan je toe duidelijk te zijn over wat je wel of niet kunt doen en wel of niet wilt. Ze staan je toe om makkelijk nee te zeggen als iets niet overeenkomt met je eigen welzijn of je integriteit, en ja te zeggen tegen dat wat er wel mee klopt. Grenzen stellen is heel belangrijk.

En in tegenstelling tot je angst, dat als je iemand niet alles geeft wat die van je wil, je verlaten zult worden, zorgen grenzen ervoor dat je beter lief kunt hebben.

Grenzen stellen – zet jezelf op de eerst plaats

Om een gezonde, gelukkige relatie te hebben met een ander, is het noodzakelijk om jezelf te zien als een afzonderlijk, autonoom individu die verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen geluk.

Een goede manier om een begin te maken met het respecteren van je eigen gevoelens en behoeften en het stellen van goede, gezonde grenzen, is jezelf op ieder moment af te vragen: “Waar is mijn aandacht nu?”.

De meeste mensen geven meer aandacht aan anderen en merken de gevoelens en behoeften van anderen eerder op dan die van henzelf.

Heb jij bijvoorbeeld je wel eens zo verbonden met iemand gevoeld dat je niet meer in staat was om de gevoelens en behoeften van de ander te onderscheiden van die van jezelf?

Heb je ooit geloofd dat het allemaal beter zou gaan en de relatie goed zou worden als jij maar meer zou geven en de ander zo goed zou kunnen inleven dat je die volledig kon begrijpen?

Heb je ooit je eigen gevoelens en behoeften genegeerd om aan die van een ander te voldoen?

Dat gebeurt vaak en het is een misverstand om te denken dat dit volwassen liefde is. Ben jij eigenlijk wel klaar voor een nieuwe relatie?

Om een volwassen, gezonde relatie te krijgen, is het noodzakelijk dat jij je daar eerst op voorbereid. Dat doe je door te leren je aandacht op jezelf gericht te houden en tegelijkertijd gevoelig te blijven voor de behoeften van anderen.

Pas dan ben je in staat een relatie te krijgen en te onderhouden die lang en gelukkig is.

Lees mijn boeken. Dan ben je al bezig om de aandacht op jezelf te richten en ontwikkel jij jezelf tot iemand die een emotioneel volwassen relatie kan onderhouden.

Voor je gaat: fijn als je dit artikel wilt delen of een reactie achter laat. Of schrijf je in voor het gratis e-book dat voor je klaarstaat.

Lees dit ook eens

Leren Van Vorige Relaties Heb jij weleens gewenst dat je iemand anders was? Heb je wel eens met verlangen gekeken naar een vriendin die "het" allemaal scheen te hebben? Zou je ...
Wordt Het Een Serieuze Relatie? – Denk Hiera... Als je iemand een tijdje kent, weet je voldoende om te bepalen of je een serieuze relatie wilt en de relatie wilt verdiepen. Maar wat als je het niet ...
Basis Emoties – Welke Voert Bij Jou De Boven... Door welke van de twee basis emoties wordt jouw leven beheerst? Waar laat je je door leiden? Dat klinkt misschien vreemd, maar wij laten ons allemaal,...
Onzekerheid In Relaties Overwinnen Gebruik deze 7 tips om de onzekerheid over je relatie te stoppen. Onzekerheid in relaties bederft relaties. Onzekerheid maakt mensen te afhankelij...