Is Perfectionisme Eén van de Bindingsangst Symptomen?

Bindingsangst symptomen perfectionismeEr zijn verschillende bindingsangst symptomen. Is perfectionisme er daar één van?

Het antwoord kan kort zijn: niet per definitie maar de kans is groot dat het een rol speelt.

Waarom?

Als jij vindt dat alles altijd perfect moet zijn, zul je de lat voor jezelf heel hoog leggen omdat je vindt dat je anders niet goed genoeg bent.

Je houdt niet van jezelf want van iemand houden betekent dat je liefdevol omgaat met de zwakke kanten en tekortkomingen van die persoon, dat je kunt accepteren dat die er zijn. Je bent hard voor jezelf en daardoor ook voor anderen.

Van anderen verwacht je ook perfectie, anders zijn zij ook niet goed genoeg wat jou betreft. Hoe kun je van iemand houden als je zijn of haar zwakke kanten niet kunt accepteren?

Hoe kan iemand van jou houden als jij jezelf niet kwetsbaar op kunt stellen uit angst dat je afgewezen wordt?

En op die manier is perfectionisme wel degelijk één van de bindingsangst symptomen. Want stel dat de ander er achter komt dat jij,  ja jij, ook niet perfect bent.

Perfectionisme verminderen

Begin er dus maar mee aardiger voor jezelf te worden, dan wordt je ook milder voor anderen en dan is er ruimte voor liefde. Aardiger voor jezelf worden doe je door jezelf te belonen voor alles wat goed gaat en consideratie met jezelf te hebben als het niet gaat zoals je wilt, ook als het om hele kleine dingen gaat.

Bindingsangst symptomen zijn niet altijd makkelijk te zien, maar als je merkt dat je erg kritisch naar andere mensen bent, zou je dit als een aanwijzing kunnen zien dat je er last van hebt. Dat zou zonde zijn.

Meer over bindingsangst en verlatingsangst vind je in mijn e-book  hierover.

Voor je gaat – Als je dit artikel de moeite waard vond, stel ik het op prijs als je het deelt. Een reactie achter laten mag ook.

Lees dit ook eens

Bindingsangst Overwinnen – Hoe Doe Je Dat? Je wilt wel maar je durft niet. Een relatie aangaan of volhouden. Dus wil jij jouw bindingsangst overwinnen. Je weet niet waar het vandaan komt of wat...
De Invloed van Verlatingsangst in een Relatie De invloed van verlatingsangst in een relatie kan groot zijn. Liefde gedijt alleen in vrijheid en een van de verlatingsangst symptomen is nu juist dat...
Heeft Mijn Vriend Bindingsangst? De meeste vrouwen zullen wel eens een relatie hebben gehad met een man met bindingsangst. Als jij je afvraagt "Heeft mijn vriend bindingsangst?" dan k...
Verlatingsangst Overwinnen – Je Bent Het Waa... Ook al zou je in de steek gelaten worden, dan ben je nog steeds heel veel waard. Gewoon omdat je bent wie je bent. Dat is dus niet afhankelijk van een...

1 gedachte over “Is Perfectionisme Eén van de Bindingsangst Symptomen?”

  1. Deze informatie had ik precies nodig om iemand die me na aan ’t hart ligt beter te begrijpen. Ik wist wel dat zijn perfectionisme een teken is van iets anders, maar ik kwam nog niet verder dan dat. Wat ik nu lees klopt als ’n bus, het herinnerde me er aan dat ik vroeger, toen ik nog niet van mezelf hield, zelf ook behept was met dat streven naar perfektie. Niemand was goed genoeg, ikzelf ook niet. Dus mijn werk moest perfekt afgeleverd, het huis moest perfekt schoon zijn en ik moest ook perfekt zijn van karakter. Doodvermoeiend. Ik heb therapie nodig gehad waardoor ik gereedschap kreeg om ANDERS te gaan denken. Wat mij betreft zit daar de sleutel naar de deur voor verandering. Wat in dit artikel geschreven staat klopt helemaal!!! Begin maar met aardiger te worden voor jezelf en wat er verder in die alinea in ’t artikel genoemd wordt. Het is eerst niet gemakkelijk omdat je oude gedachten steeds naar boven komen, maar blijven herhalen en volhouden. Koop of leen eens een boek over cognitieve gedragstherapie en RET. Misschien stimuleert het als ik je verzeker dat je er een gelukkiger mens van wordt op den duur.

Reacties zijn gesloten.