Je Emoties Beheersen Alsof Het Geld Is

Emoties beheersenHet gebeurt maar al te vaak dat het regelen en beheersen van onze financiën al onze aandacht krijgt en dat onze emotionele gezondheid opgeborgen wordt om een andere keer  te bekijken. Maar emoties beheersen is minstens zo belangrijk.

Financiële gezondheid betekent niets als we daar geen plezier van hebben als we die eenmaal bereikt hebben.

Maar je emoties beheersen, hoe doe je dat? Met geld kun je alles logisch organiseren en beredeneren, maar als het om emoties gaat, lijkt er een groot grijs gebied te zijn.

Het goede nieuws is dat emotionele gezondheid een heleboel overeenkomsten heeft met financiële gezondheid, dus als we dat als voorbeeld gebruiken, zal het makkelijker voor je zijn om te onthouden en te begrijpen.

Emoties beheersen en geld beheersen hebben een aantal overeenkomsten. Hier zijn er 5 die je zullen helpen om zowel je emoties als je geld te beheersen:

1. Leef binnen je mogelijkheden

Door alles in de wereld en ons leven dat onze aandacht vraagt, bestaat het gevaar dat je overbelast te raakt.

Familie, werk deadlines, financiële problemen, het nieuws, opwarming van de aarde, gezondheidszorgen en zelfs wat je vandaag zult eten, het zijn allemaal opnames van je emotionele bankrekening.

Net zoals je zou doen met je geld moet je leren om “nee” te zeggen tegen die dingen die geen prioriteit voor je hebben. Emoties beheersen begint met “nee” zeggen als je de neiging hebt te veel van jezelf te geven.

Realiseer je dat je een limiet hebt op je emotionele bankrekening, en net zoals met je geld, zullen er tijden zijn dat je meer emotionele energie hebt dan anders, dus let daarop en handel er naar.

2. Maak geen schulden

Het is moeilijk om iemand geld schuldig te zijn, maar het is nog moeilijker om iemand emotioneel iets schuldig te zijn, om je schuldig te voelen.

Als je iets doet dat een ander kwetst, zoals je partner bedriegen, of boos worden en dingen kapot gooien, voel je je en ben je schuldig.

Als jij je in deze situatie bevindt, maak dan een plan om het goed te maken en overleg dit, net zoals je zou doen met een financiële schuld. Als je dat niet doet, dan moet je daar je hele leven voor betalen met schuldgevoelens.

Er kunnen ook situaties zijn dat je je schuldig voelt in een relatie, zonder dat je weet waarom. Dit wordt meestal veroorzaakt door een kwetsing in het verleden van je partner die jou daardoor met een schuldgevoel opzadelt.
Maak zulke dingen bespreekbaar. Je wilt niet betalen voor de schuld van een ander.

3. Investeer

Relaties kunnen moeilijk zijn, en het is soms makkelijker om een relatie die een moeilijke tijd doormaakt, te verbreken, in plaats van erin te investeren. Maar sommige relaties zijn de investering van een beetje verdriet waard om een hoger niveau van verbondenheid te bereiken. Emotionele beheersing betekent dat je je niet mee laat slepen door de eerste impulsen die in je opkomen.

Je vertelt bijvoorbeeld iets dat je tot dan toe verborgen hebt gehouden.  Hierdoor kan vertrouwen en intimiteit opgebouwd worden, maar de waarheid kan in aanvang pijnlijk zijn.

Je moet omgaan met de angsten van beiden, en met de schok van wat je voorheen niet wist. Maar als je er doorheen komt, zal de relatie meer solide zijn, en de moeite die je ervoor deed meer dan waard.

4. Stap uit de rat race

In het begin van je leven vertelt iedereen je wat je moet denken, wie je bent, en wat je geacht wordt te voelen. Om emotioneel vrij te zijn, moet je, net als bij financiële vrijheid,  risico’s nemen, out of the box denken en tegen de stroom op roeien.

Maar laat dit je niet ontmoedigen, emotioneel vrij zijn, is zeer de moeite waard.

Luister naar degenen die het soort leven leven dat jij ook wilt leven, en niet naar de mensen om je heen die nooit bezig zijn geweest met dieper liggende zaken, maar wel snel hun oordelen klaar hebben.

5. Stel grenzen

Er zullen altijd mensen in je leven zijn die niet in staat zijn om jou emotioneel iets te geven maar die wel jouw steun nodig hebben.
Dit kan voor een korte periode zijn als zij een moeilijke tijd doormaken zoals een scheiding, of een langere periode als ze door iets heen gaan dat meer permanent is, zoals een ziekte.  Je helpt hen omdat je om hen geeft.

Maar vermijd misbruik. Als je 30 jarige zoon nog steeds thuis woont, terwijl hij de hele dag videogames speelt, moet je, voor zijn eigen bestwil, ermee stoppen om hem te steunen.

En als je een vriend hebt die altijd drama’s maakt en jou daarin meesleept, moet je er mee stoppen om zijn therapeut te willen zijn.

Ermee doorgaan en daarmee zijn gedrag aanmoedigen, zal een flinke wissel trekken op je emotionele bankrekening. Stel grenzen daar zal iedereen beter mee af zijn.

Leren omgaan met emoties en emoties beheersen, kan een verwarrend proces zijn, maar door er op een logische manier over na te denken kan het je helderheid geven over wat je belangrijk vindt en wat niet.

En erover nadenken zoals je dat met je financiën doet, kan heel goed de eerste stap zijn om je emotionele leven op orde te krijgen.

Voor je gaat: deel dit artikel op een van de sociale media, schrijf je in voor het gratis e-book of laat een reactie achter. Dank je wel.

Lees dit ook eens

Emoties En Gedrag – Je Emoties De Baas In het artikel over emoties en communicatie vertelde ik over de 50% regel bij het oplossen van conflicten. Belangrijk als je op een goede manier wilt ...
Je Uitstraling Verbeteren Dat Doe Je Zo Je uitstraling verbeteren, is een van de eerste en ook belangrijkste dingen die je moet doen als je steeds weer hetzelfde type partner en relatie aan ...
Opgeruimd Hart > Wil Jij Je Rotzooi Opruimen? Ben jij iemand die alles altijd keurig aan kant heeft? Of ben je van het tegenovergestelde: je laat de boel de boel tot je er niet meer tegen kunt, je...
Waarom heb jij nog geen partner? Ik neem aan dat jij single bent en graag een partner wilt hebben. Vraag je eens af hoe het komt dat het nog niet gelukt is om die partner te vinden. H...