Jezelf Liefhebben En Een Ander Liefhebben

Jezelf liefhebbenJezelf liefhebben is een voorwaarde om een ander lief te kunnen hebben. Jezelf liefhebben betekent meer dan je goed voelen over wie je bent en de beste vriend zijn van jezelf. Het betekent ook meer dan eigenschappen hebben die genegenheid oproepen bij anderen.

Het betekent dat je kwaliteiten in jezelf herkent die je ook in andere mensen waardeert en dat je in staat bent om je open te stellen voor intimiteit en liefde.

Dat klinkt natuurlijk makkelijker dan het is.

Jezelf liefhebben is een voorwaarde om een goede relatie met een ander te kunnen hebben. Het betekent dat we iemand moeten worden waar we zelf van kunnen houden en dat betekent dat we op een andere manier moeten gaan denken over onszelf.

Jezelf liefhebben leer je zo

Denk aan iemand die heel veel van je houdt en hoe die persoon jou ziet. Stel je voor wat die persoon denkt als ze naar je toekomen en je begroeten of als die je ziet als jullie elkaar lang niet gezien hebben. Waarom zijn ze blij je te zien? Wat zien zij in jou waarvan jij niet in staat bent om van jezelf te zien?

Iedere keer als jij jezelf ziet als onbeminnelijk, moet je je opnieuw voorstellen wat die ander in je ziet. Doe je ogen dicht en bekijk jezelf door de ogen van degene die van je houdt. Open je ogen weer en bedenk dat je een prachtig mens bent, helemaal perfect zoals je bent. Zo leer je jezelf liefhebben.

Wat je vervolgens zou kunt doen, is die persoon bedanken als je die weer ziet. Daarmee overbrug je de kloof tussen liefde voelen en liefde delen. Op die manier wordt het makkelijker om liefde aan te trekken omdat je zelfvertrouwen hebt gekregen.

Zoals ik al zei jezelf liefhebben is een voorwaarde om een ander lief te kunnen hebben. Als je niet blij bent met jezelf kun je ook niet blij zijn met een ander en al helemaal niet geloven dat een ander blij kan zijn met jou.

Probeer vanaf nu om in alle mensen die je ontmoet de leuke dingen te zien. Velen schrijven anderen al af voordat zij ze hebben leren kennen. Slaat dit niet op jou? We zullen zien:

Als je denkt dat er geen leuke beschikbare mensen over zijn of als je nooit een geschikte kandidaat ontmoet, slaat dit op jou!

Schrijf eens op hoe je mensen van je afstootte in het verleden.

  • Wat waren de veronderstelde tekortkomingen van de ander?
  • Met welk gedrag van jezelf stootte je mensen af die je juist leuk vond?

Als je hoge eisen aan jezelf stelt, stel je die meestal ook aan een ander. Als je voortduren kritiek hebt op jezelf, zul je ook anderen alleen kritisch bekijken. Leer jezelf liefhebben dan zul je beter in staat zijn om anderen lief te hebben.

Fijn als je dit deelt of een reactie geeft.

Lees dit ook eens

Ken Jezelf Als Partner En Waarom Dat Belangrijk Is In een relatie is er altijd een wisselwerking tussen de twee partners. Je reageert op elkaar en beïnvloedt elkaar. Hoe beter jij jezelf kent, hoe snel...
Hoe Word Je Geliefd? Iedereen wil zich geliefd voelen. Maar soms kan je het gevoel hebben dat dit niet het geval is. Als je moeite hebt om liefde in je leven te krijge...
Is Liefde Voor Jezelf, Liefde Voor Je Omgeving? Als je liefde voor jezelf hebt, zorg je goed voor jezelf. Daarna kun je pas goed zorgen voor je omgeving. Maar als je dat nu eens tegelijk kon doen? A...
Jezelf Waarderen En Je Zelfbeeld Verbeteren Een van de redenen dat het moeilijk is om weer op het versierpad te gaan nadat je gekwetst bent, is het grote verlies aan vertrouwen dat je ervaart na...

Een reactie plaatsen