Jezelf Waarderen En Je Zelfbeeld Verbeteren

Jezelf waarderenEen van de redenen dat het moeilijk is om weer op het versierpad te gaan nadat je gekwetst bent, is het grote verlies aan vertrouwen dat je ervaart na een scheiding of relatiebreuk. Jezelf waarderen kost nu even de nodige moeite.

Niet alleen het vertrouwen dat je in staat bent om een goede partner uit te kiezen en een relatie in stand te houden maar ook het vertrouwen in jezelf: je gelooft niet meer in jezelf als partner en dat straal je uit. Jezelf waarderen kost nu moeite en je zelfbeeld heeft een flinke deuk opgelopen. Je zelfbeeld verbeteren is het eerste wat je nu moet doen. Doe je dat niet dan kan het volgende gebeuren.

Om een wat vreemde vergelijking te maken, stel je dit eens voor:

Je wilt een auto kopen en de verkoper zegt dit: “Ik weet dat u het druk heeft vandaag maar misschien, ik weet het niet zeker, wilt u vandaag een auto van mij kopen. Deze auto is wel een beetje duurder dan andere auto’s en u kunt waarschijnlijk een tweede hands kopen die net zo goed is. Maar misschien wilt u toch een testrit maken?

Nee, u wilt niet? Nou ja, er zij ook duizenden andere auto’s die beter zijn.

Wacht, gaat u niet weg. U kunt natuurlijk gaan als u denkt dat er elders betere auto’s zijn, maar misschien wilt u toch vandaag een auto van mij kopen? Ik vat het niet persoonlijk op als u weg gaat – nee dat is niet waar. Ik zal het persoonlijk opvatten omdat ik al heel lang niets verkocht heb.”

Dit is dus een raar voorbeeld, maar zou je een auto kopen van een verkoper die zijn eigen product niet waardeert en er niet in gelooft?

Nee, natuurlijk.

En nu een moeilijke vraag: geloof jij in je eigen product? In wie jij zelf bent? In jouw eigen waarde?  (Niet dat jij een ding bent, maar je begrijpt wat ik bedoel.)

Denk je dat een man wel gek zou zijn als hij met een ander uit zou gaan?
Geloof je dat de beste mannen serieus een relatie met je zouden willen aangaan?

Of kom je over zoals de verkoper die hierboven beschreven werd?

Jezelf waarderen en veiligheid

Iedere minuut dat je omgaat met een man die je niet goed behandeld, iedere week die je doorbrengt met een man waar jij je niet (emotioneel) veilig bij voelt, door wie jij je niet gehoord en begrepen voelt, laat jij je gebrek aan eigenwaarde zien. Jezelf waarderen voorkomt dat je in dergelijke situaties belandt.

Zonder een woord te zeggen, vertel je hen met je gedrag dat je in deze onbevredigende relatie zult blijven en niet beter behandeld wilt worden.

Als je het vertrouwen zou hebben dat je meer verdient, zou je al weg zijn.

Iedereen lijdt aan een gebrek aan vertrouwen na een relatiebreuk en toch is er iets unieks aan de hand met liefde waardoor je er naar blijft zoeken:

Het warme gevoel dat je krijgt als je naast hem wakker wordt;
Het plezier dat je hebt om elkaars plagerijen;
De steun die hij je geeft na een vervelende dag…

En het beste, dat veel mensen vergeten: het gevoel van VEILIGHEID dat een relatie je geeft.

Waar zijn die mannen waar jij je volledig veilig bij kunt voelen en hoe vind je ze? Het is tijd om weer in je eigen “product” te gaan geloven. Als je dat weer doet, zul je je tot andere mannen aangetrokken gaan voelen, die vanzelf ook in jouw waarde geloven.

Vond je dit een interessant artikel? Deel het dan op social media. Je reactie is ook welkom.

Lees dit ook eens

Single?- Houd Van Wat Je Nu Hebt De periode dat je single bent, kan frustrerend zijn. Het kan ook een tijd zijn van plezier en nieuwe ontdekkingen. Aan jou de keus! Houd van wat je nu...
Leren Van Jezelf Te Houden Het kan een traag en moeizaam proces zijn, leren van jezelf te houden. Meestal moet je jaren en jaren van zelftwijfel en hekel aan jezelf laten gaan. ...
Valkuilen Uit Het Verleden Vermijden Als je eenmaal besloten hebt om een nieuwe partner te vinden, opent zich een veelvoud aan mogelijkheden. Je bent vol verwachting en benieuwd wat er za...
Jezelf Liefhebben En Een Ander Liefhebben Jezelf liefhebben is een voorwaarde om een ander lief te kunnen hebben. Jezelf liefhebben betekent meer dan je goed voelen over wie je bent en de best...