Kan Dat: Een Platonische Relatie?

Platonische relatieIn een platonische relatie is er wel sprake van liefde, maar de partners hebben geen seks.

Het gaat over een liefde die niet in lichamelijke zin geconsumeerd wordt. Er komt geen begeerte of seksueel handelen aan te pas. Een platonische relatie is afgeleid van het begrip platonische liefde, wat komt van de Griekse filosoof Plato.

Waarom heet het dan niet platonische vriendschap? Vriendschappen worden door ons gezien als relaties zonder seks. Maar het zijn wel relaties, net zoals we zakelijke relaties kunnen hebben. Eigenlijk zijn alle contacten die we hebben met andere mensen, relaties.

Maar hoe zit het dan met platonische liefde? Liefde gaat toch verder dan vriendschap zou je zeggen. Ik denk dat daar het probleem vandaan komt dat veel mensen hebben met het begrip platonische relatie. Er is liefde in het spel!

Nu kun je op heel veel verschillende manieren van mensen houden. Je houdt van je ouders op een andere manier dan van je kinderen. je houdt van je vrienden of vriendinnen op een andere manier dan van je zussen en broers.

Je kunt ook op veel verschillende niveaus van mensen houden.

  • Spiritueel, de manier waarop je in het leven staat;
  • Mentaal, respect voor de kennis en vaardigheden die iemand heeft;
  • Emotioneel, begrip, steun, warmte en acceptatie die je voor elkaar hebt;
  • Lichamelijk, seksueel.

Blijft een platonische relatie wat het is?

En dat laatste, dat lichamelijke, daar schijnt de angst te schuilen voor hen die niet geloven in platonische relaties. Waarom? Omdat ze bang zijn dat het niet blijft bij een platonische relatie. Omdat seks een enorme emotionele lading heeft en we willen niet dat onze partner die met iemand anders deelt.

Het is het toppunt van intimiteit en dat is alleen voor ons bestemd. De angst bestaat dat de emotionele band die bestaat met degene met wie de platonische relatie voortduurt zal leiden tot een seksuele relatie.

En er is nog iets. Uit onderzoek is gebleken dat mensen vreemd gaan als ze bij hun partner niet de emotionele steun en begrip krijgen die ze nodig hebben. Als je bang bent dat je hem of haar kwijt zult raken aan die vriendin of vriend, kijk dan eens goed naar de kwaliteit van je relatie.

Hoe staat het met je relatie op alle vier bovengenoemde niveaus? Eens in de één of twee jaar een relatie-check doen met z’n tweeën, kan geen kwaad. Als alles goed is, kun je met een gerust hart vrienden en vriendinnen toelaten in jullie beider leven.

Een platonische relatie als je vrij bent

Een platonische relatie kan alleen bestaan als er geen sprake is van lichamelijke aantrekkingskracht. In ieder geval bij een van beiden.

Er zijn ook mensen die verschillende soorten relaties hebben, die allemaal in de behoefte aan een of twee van bovenstaande aspecten voorzien, maar nooit aan alle vier. En voor een goede duurzame relatie zijn ze alle vier vereist.

Ook als je vrij bent, kun je dus een platonische relatie hebben. In Engeland bestaat zelfs een datingsite voor platonische relaties.

Jouw reactie graag hieronder!

Lees dit ook eens

Voor een Goede Relatie Is Dit een Voorwaarde Een goede relatie is niet vanzelfsprekend. Maar je kunt je vooraf natuurlijk afvragen wat daarvoor nodig is. Weinig mensen schijnen hierbij stil te st...
Leeftijd En Relatie En Levensloop Is leeftijd belangrijk als het om liefde en relaties gaat? In liefde(sverdriet) is leeftijd zeker belangrijk! Omdat we allemaal een voorstelling hebbe...
Bestaat echte ware liefde wel? Of echte ware liefde bestaat, is een vraag die velen bezig houdt. Het hangt er natuurlijk vanaf wat je er onder verstaat. Sommigen denken dat het lie...
Is Een Rebound Relatie Goed? Voor ik in ga op de vraag of een rebound relatie goed is, eerst maar eens vertellen wat het is. Niet? Letterlijk vertaald betekent rebound  "terugspr...

1 gedachte over “Kan Dat: Een Platonische Relatie?”

  1. Zeker kan dat, na onze scheiding hebben mijn ex en ik elkaar 1 jaar niet gezien of gesproken. Toen we elkaar daarna weer tegen kwamen had mijn ex zware psychische problemen en omdat ik veilig en vertrouwd voor haar ben kon ze deze bij mij kwijt. ik ken haar achtergrond, karakter, haar behoeftes en verlangens en kon daarom zonder te oordelen naar haar luisteren. Na een tijd ging het gelukkig weer goed met haar en ontdekten we allebei dat we diepere gevoelens hadden dan vriendschap, het is meer een onvoorwaardelijke liefde geworden waarin we elkaar allebei een fijne relatie gunnen waarin seks wel een rol speelt alleen bij ons niet. We voelen ons allebei veilig, geborgen en geliefd bij elkaar. We hebben alleen geen seks en juist daarom zijn we misschien wel intiemer dan andere koppels.

Reacties zijn gesloten.