Leeftijdsverschil In Een Relatie

Leeftijdsverschil relatieEr zijn situaties waarin leeftijdsverschillen er echt toe doen en andere situaties waarin dat niet zo is. Een groot leeftijdsverschil in een relatie kan zijn invloed hebben op jullie toekomst. Ontdek of jullie leeftijden bij elkaar passen.

We hebben ons hele leven plannen voor de toekomst.

We hebben een hele lijst met eigenschappen waar onze toekomstige partner aan moet voldoen, maar worden verliefd op iemand die totaal anders is. We realiseren ons te laat dat liefde blind maakt.

Maar met de onvoorspelbaarheid van de liefde komt de onzekerheid van verwarrende emoties. Eén van de meest verwarrende dingen aangaande liefde gaat over grote leeftijdsverschillen waar zoveel gedoe over kan zijn.

Is leeftijdsverschil in een relatie belangrijk?

Als je omgaat met iemand die een flink aantal jaren ouder of jonger is dan jijzelf, dan zijn hier een paar dingen om over na te denken. Als je beseft waar je aan begint, is er een goede kans dat je relatie de tand des tijds doorstaat.

Hoe oud zijn jullie nu?
Relaties worden beïnvloed door de leeftijdsfase waarin de partners zich bevinden en wat in de ene fase fantastisch lijkt kan in een andere fase problemen veroorzaken.

Als je beiden jong bent, kan zelfs een paar jaar verschil al een grote invloed hebben op je relatie. Maar als dertiger of veertiger kan de zorg over het leeftijdsverschil verdwijnen tot het weer te voorschijn komt als je de vijftig of zestig nadert.

Emotionele volwassenheid
Emotionele volwassenheid is de grootste hindernis in relaties waarin de partners een groot leeftijdsverschil hebben. Jongeren zijn meestal rustelozer, ongeduldiger en enthousiaster, terwijl de oudere partner kalmer en geduldiger is. Hoe is dit in jouw relatie? Of gaat dit een wig drijven tussen jullie?

Jullie gewoonten en interesses
Het kan er aan de buitenkant hetzelfde uitzien: een paar waarvan de een geboren is in de jaren 70 of eerder en de ander in de jaren 80 of 90. Maar zodra jullie eenmaal samen wonen, ervaren jullie een groot verschil in persoonlijk gedrag en zelfs in de verwachtingen van elkaar.

Doe jij ’s morgens je fitness oefeningen terwijl je partner ervan houdt om uit te slapen? Ga jij vroeg naar bed terwijl je partner op blijft tot de schemering van de volgende dag? Welke muziek heeft jullie beider voorkeur?

Onzekerheden door ouder worden
Niemand vindt het leuk om ouder te worden en de oudste van jullie twee zeker niet. Als jouw partner een leuk gesprek heeft met iemand van zijn of haar eigen leeftijd, kun je je af gaan vragen of je partner emotioneel niet beter past bij iemand van de eigen leeftijd in plaats van bij jou.

De extra bagage
Ben je gescheiden met twee kinderen? Heeft je partner een verleden met zijn eigen bagage? Met iemand omgaan die veel ouder is betekent dat er altijd een verleden is dat invloed heeft. Kunnen jullie daarmee omgaan?

Gezinsplanning
Willen jullie hetzelfde in het leven? 10 Jaar kan een groot verschil maken in de manier waarop iemand zijn toekomst ziet. Wil de een kinderen en de ander niet (meer)? Dat lijkt nu misschien niet belangrijk maar op termijn kan dit voor problemen zorgen.

Samen oud worden
Kun je omgaan met het leeftijdsverschil als jullie ouder worden? Er zal een steeds groter verschil in energieniveau ontstaan. Als jij 33 bent en je partner 48 zal het niet uit maken maar tegen de tijd dat jij 48 bent is de ander gepensioneerd. Heb je daar wel eens over nagedacht?

Nu weet je wat het kost om een groot leeftijdsverschil in een relatie te laten werken. Hoeveel heb je er voor over en waar stel jij de grens? Als je je twijfels niet kunt overwinnen, is het beter om ermee te stoppen.

Lees dit ook eens

Wordt Het Een Serieuze Relatie? – Denk Hiera... Als je iemand een tijdje kent, weet je voldoende om te bepalen of je een serieuze relatie wilt en de relatie wilt verdiepen. Maar wat als je het niet ...
Een relatie zoeken en angst We kunnen een relatie zoeken terwijl we daar eigenlijk bang voor zijn. Alleen weten we dat niet. Totdat we dat bange plekje in onszelf een klein beet...
Een Symbiotische Relatie Sluit Anderen Uit Zolang je een symbiotische relatie hebt, bestaat er niemand op de wereld behalve jullie tweeën. Het is een fase in de ontwikkeling van een relatie. Je...
Blijft Mijn Relatie Duren? – 7 Vragen Aan Je... Gedurende de eerste dagen en weken van een relatie, is het heel makkelijk om passie te verwarren met duurzame liefde. Je kunt het gevoel hebben alsof ...

2 gedachten over “Leeftijdsverschil In Een Relatie”

  1. Mijn leeftijd is 75 jaar. Mijn vrouw telt 52 jaren. Dat is een leeftijdsverschil van 28 jaar. Natuurlijk verkeren wij beiden in andere leeftijdsfasen, maar ook zijn we er allebei van overtuigd dat een mens zo oud is dan hij zich voelt. Dit cliché maken wij waar in onze relatie. Oud worden is een geloof. Een mens hoeft ook lichamelijk niet oud te worden als hij verstandig met zijn lichaam omgaat. Het lichaam is in staat om zichzelf constant te verjongen, mits de drager ervan ook geestelijk gezond blijft en zich spiritueel kan ontwikkelen. Is dat het geval dan kan hij genieten van een jongere partner en die tegelijkertijd begeleiden. Liefde is daartoe de sleutel. Om te kunnen liefhebben moet elk geloof in ‘oud worden’ verdwijnen. Dat geloof is een paradigma, dat maakt dat mensen zich met het klimmen van de jaren oud beginnen te voelen en het daarom ook worden.

    • Karel, wat mooi gezegd! Ik ben het helemaal met je eens, ik zou willen dat alle bezoekers van dit blog het lezen.

Reacties zijn gesloten.