Leren Van Jezelf Te Houden

Leren van jezelf te houdenHet kan een traag en moeizaam proces zijn, leren van jezelf te houden. Meestal moet je jaren en jaren van zelftwijfel en hekel aan jezelf laten gaan. Dat kan pijnlijk zijn maar het is zeker de moeite waard als je niet dol bent op jezelf.

Om er achter te komen hoe het met jouw liefde voor jezelf gesteld is, kun je het volgende doen:

Kijk jezelf aan in een spiegel en zeg: “Ik houd van je”. Kost dat moeite? Dan moet je leren van jezelf te houden.

Waarom is dat nu eigenlijk zo belangrijk? Ik had het er al eerder over en nu weer.

Als je niet blij bent met jezelf, kun je ook moeilijk geloven dat iemand anders wel blij met je is. Of als je niet van jezelf houdt, kun je moeilijk geloven dat iemand anders dat wel doet.

Nu heeft iedere mens zijn onzekerheden en toch kennen we allemaal mensen die van ons houden en hebben we allemaal eigenschappen die anderen waarderen. Maar is dat genoeg om een partner te vinden die van je houdt? Kun je het ontvangen als iemand tegen je zegt “Ik houd van je”? Of wordt je dan verlegen?

Leren van jezelf te houden vraagt commitment

Het commitment om een emotioneel volwassen volwassene te zijn, zodat als je jezelf erop betrapt dat je jezelf naar beneden haalt, je dat opmerkt en stop zegt en die negatieve gedachten vervangt door een positieve verklaring over jezelf.

De meesten van ons leven onder stress en chaos. Dat kan vaak overweldigend zijn omdat we leven zonder goed voor onszelf te zorgen. De eerste stap naar zelfzorg is vriendelijk zijn voor jezelf en relaxen. Dat is leren van jezelf te houden.

Een ander belangrijk stuk hiervan is om nu eens te stoppen met van alles van jezelf te moeten. Je weet wel wat ik bedoel, Ik moet dit doen en ik moet dat doen. Van alles moeten van jezelf creëert meer stress in een toch al druk leven.

Samenvattend:
Creëer je eigen emotionele gereedschapskist van dingen die je kan doen om bij jezelf te blijven als het je boven het hoofd dreigt te groeien:

Zeg in de spiegel “Ik houd van je” tegen jezelf, iedere dag, net zo lang tot je dat heel normaal vindt;
Wees blij met jezelf;
Relax;
Niets moeten van jezelf, jezelf niet onder druk zetten;
Alles wat voor jou nog meer werkt …

Dit is wat ik zeker weet: je bent geliefd. Je bent om van te houden. Je verdiend veel liefde, iedere dag. En het begint allemaal met jou.

Vond je dit een interessant artikel? Fijn als je het deelt! Je reactie is ook welkom.

Lees dit ook eens

Persoonlijke Waarden In Relaties In deel één, heb ik uitgelegd hoe je veel over iemand kunt vertellen door het werk dat iemand doet, en dat het beter is om niet naar een ander te kijk...
Waarom Houden Van Jezelf Belangrijk Is Houden van jezelf, veel mensen vinden het onzin, dat kan toch niet? Je houdt van een ander of van muziek, je kat of hond of je hobby. Het wordt ook no...
Valkuilen Uit Het Verleden Vermijden Als je eenmaal besloten hebt om een nieuwe partner te vinden, opent zich een veelvoud aan mogelijkheden. Je bent vol verwachting en benieuwd wat er za...
Is Liefde Voor Jezelf, Liefde Voor Je Omgeving? Als je liefde voor jezelf hebt, zorg je goed voor jezelf. Daarna kun je pas goed zorgen voor je omgeving. Maar als je dat nu eens tegelijk kon doen? A...

2 gedachten over “Leren Van Jezelf Te Houden”

  1. Dag Marjolein. Wat een lief berichtje. Ik werd er emotioneel door. Soms heb je iemand nodig die dit tegen je zegt. Ga zo door met deze berichtjes, het helpt me.

Reacties zijn gesloten.