Liefde Afstoten >> 3 Soorten Gedrag

Liefde afstotenWe hebben allemaal beschermende mechanismen in ons onderbewuste. Veel van deze mechanismen dienden ertoe om ons te beschermen toen we jong waren, maar nu we volwassen zijn, zijn ze overbodig als ze ervoor zorgen dat we hierdoor liefde afstoten.

Die mechanismen komen voort uit bepaalde delen van onze persoonlijkheid, ook wel persona’s genoemd. Hier zijn 3 onbewuste persona’s die liefde afstoten en intimiteit in de weg staan.

1. De Beschermer

De Beschermer is de energie die probeert om je te beschermen, maar dit niet altijd op de goede manier doet. Als je single bent, kan het lijken dat je voor niemand tijd hebt of je wijst iedereen af die geïnteresseerd is nog voordat ze je hebben leren kennen.

Als je een relatie hebt en je bent wantrouwig, kan de Beschermer op een detective lijken die rondsnuffelt in de telefoon en e-mail van je partner als je je onzeker voelt. Er is op voorhand al de angst dat je bedrogen of afgewezen zult worden. Paradoxaal genoeg zorgt deze angst er juist voor dat we liefde afstoten.

2. De Controleur

De Controleur kan geobsedeerd, oordelend of agressief zijn of willen dat iemand afhankelijk van hem of haar wordt zodat de ander hem of haar niet in de steek zal laten.

Een voorbeeld hiervan is ‘De Gever’, die diep van binnen gelooft dat als je genoeg geeft je partner zich aan je zal hechten en op je zal rekenen en gaan doen wat jij wilt. Te veel geven komt eigenlijk voort uit de behoefte om de situatie te controleren.

3. De Overlever

De Overlever laat zich in met de eerste de beste omdat deze mensen denken dat er niemand anders te vinden is of dat ze niet beter verdienen. Ze kunnen gehecht raken aan iemand die hen niet goed behandeld en er is angst voor afwijzing van hun echte innerlijke zelf.

Liefde afstoten is niet nodig

Het gedrag dat door deze persona’s veroorzaakt wordt, maakt het moeilijk om werkelijk authentiek te zijn. Het beperkt ook je oordeelsvermogen.

Betrap je jezelf erop dat je je gedraagt op een manier die niet strookt met je waarden of met wie je wilt zijn, dan is dat een aanwijzing dat er iets (een persona) in jou ‘acteert’.

Dit wordt veroorzaakt door hun behoeften in de tijd dat ze ontstonden. Aan alle drie ligt angst om gekwetst te worden ten grondslag. En die angst wordt veroorzaakt door een gebrek aan zelfvertrouwen.

Ze kunnen werken op een werkelijk positieve manier, zoals De Gever, maar je Gever kan heel disfunctioneel zijn als dat de enige manier is waarop je geleerd hebt dat je liefde en aandacht kan krijgen, als je jezelf opoffert en niet je echte zelf bent.

Op het diepste niveau kan jouw Gever zich niet beminnelijk voelen, waardoor je onbewust liefde afstoot. Vroeger als kind, toen de persona’s ontstonden wist je niet dat je een keus had, je wist alleen dat je de aandacht fijn vond die je kreeg als je je als een Gever gedroeg. Het goede nieuws is, dat je een keus hebt.

Fijn als je dit deelt of een reactie geeft. Dank je wel.

Lees dit ook eens

Platonische Liefde – Wordt Dat Meer? Wat is platonische liefde? Dat moeten we eerst weten voordat we het over een platonische relatie kunnen hebben. Het begrip platonische liefde is afkom...
Liefde Aantrekken Door Zelfvertrouwen Liefde aantrekken door zelfvertrouwen is niet altijd makkelijk. De liefde kent zoveel aspecten, zoveel kanten en laat zich op zoveel manieren zien. Je...
Vertrouwen Winnen In Een Relatie – 6 Maniere... Een relatie zonder vertrouwen kun je nauwelijks een relatie noemen. Het vertrouwen winnen van iemand waar je graag een relatie mee wilt hebben is dan ...
Hoofse Liefde En Romantiek Het begrip ‘hoofse liefde’ is in de Middeleeuwen ontstaan. In de 12e eeuw ontstaat aan de hoven in Europa een ideaal van de liefde tussen man en vrouw...

1 gedachte over “Liefde Afstoten >> 3 Soorten Gedrag”

  1. Ik wilde schrijven dat je die automatismen niet zonder een vorm van therapie kunt overwinnen, maar klikte op ‘Het goede nieuws is dat je een keuze hebt’. Heb over de cursus gelezen en dat is ook een vorm van therapie. Tien jaar geleden deed ik mee aan een intensieve therapie en daardoor is er veel aan en voor mij veranderd. Ik voel me nog steeds bevrijd. Ik kan me goed voorstellen dat jullie cursus werkt. In je eentje lukt het niet. Het lezen over die 4 automatismen gaf me wèl nieuwe inzichten. Ouders die eigenlijk nooit ouders hadden moeten worden kunnen veel verpesten aan en voor een kind en het later volwassen kind.

    groetjes
    Beth

Reacties zijn gesloten.