Liefde en Seks

Liefde en seksLente! Tijd voor vlinders in je buik, verliefdheid, liefde en seks. Maar wanneer is het nu het één en wanneer het ander? Onze chemische huishouding weet dit precies. Wat gebeurt er in ons lichaam wanneer we verliefd worden, zin in seks krijgen of als we ons met iemand anders emotioneel verbonden gaan voelen?

Verliefdheid kan op liefde lijken maar is het nog niet. Bij verliefdheid, liefde en seks maken we andere stofjes aan in ons lichaam die deze gevoelens bewerkstelligen. Hoewel… dit is een kip of het ei vraag,  wat is er eerst? Het gevoel dat de chemie in gang zet of de chemie die het gevoel geeft? Ik weet het niet. Maar het werkt zo:

Onze geslachtshormonen zijn verantwoordelijk voor de zin in seks. Komen we iemand tegen die we aantrekkelijk vinden en belanden we in bed dan komt het zogenaamde knuffelhormoon, oxytocine vrij. Dit stofje zorgt ervoor dat we ons hechten en verbonden gaan voelen met de ander.

Worden we gepassioneerd verliefd dan is dopamine het stofje dat zorgt dat we ons hemels gelukkig voelen en denken dat we altijd bij deze persoon willen blijven om dat gevoel maar te houden.  Dopamine wordt iedere keer als je je geliefde ziet, aangemaakt. Als je iemand dus niet meer ziet, verdwijnt dit gelukzalige gevoel langzaam maar zeker.  Van dopamine hebben we steeds meer nodig om verliefd te blijven.  Ons lichaam blijkt twee tot drie jaar in staat te zijn de productie op te voeren, daarna verdwijnt het gevoel van verliefdheid.

Liefde en seks kunnen duurzaam zijn

Voor de ware liefde die daarna ook nog blijft bestaan is meer nodig: endorfine. Endorfine zorgt voor een gevoel van veiligheid en geborgenheid in de buurt van onze geliefde. Dit gevoel zorgt ervoor dat we bij onze geliefde willen blijven. Als tijdens de periode van verliefdheid dit hormoon onvoldoende is aangemaakt, houdt de relatie geen stand.

Liefde en seks bij vrouwen en mannen

Vrouwen, die van nature meer relatiegericht zijn, maken sneller oxytocine aan als zij seks hebben. Hoe meer zij dit met dezelfde man hebben hoe meer zij zich hechten en verbonden gaan voelen. Bij mannen is dat niet het geval, al kunnen ze zeer gepassioneerd zijn. Pas als bij hem endorfines zijn aangemaakt en hij zich dus veilig voelt bij jou, is er een kans op duurzaamheid. Voor mannen is de stap van liefde naar seks makkelijk gemaakt, maar omgekeerd, van seks naar liefde, niet.

Ben je een vrouw en zorgen lentekriebels ervoor dat je verliefd wordt en een relatie begint die voornamelijk om seks draait, dan is de kans groot dat je wordt teleurgesteld. Voor hem is het slechts een tijdelijke aangelegenheid. Hij is zich dat vaak wel bewust, maar denkt dat het bij jou net zo werkt. Op dezelfde manier waarop jij denkt dat het bij hem net zo werkt als bij jou. Niet dus! Laat niet met je spelen en verwacht echt niets, ik bedoel… ook niet stiekem toch die hoop hebben, maar echt verder niets verwachten. Hier lees je wat je moet doen als je een man wel aan je wilt binden.

En als je een man bent die dit leest, houd jij rekening met deze natuurlijke gang van zaken bij vrouwen? Eerlijkheid over je bedoelingen kan een vrouw veel verdriet besparen en jou veel gedoe en schuldgevoel.

Liefde en seks hebben alles met elkaar te maken als ze geïntegreerd zijn maar in aanvang zijn het twee heel verschillende  dingen.

Zorg voor een lente die mooi blijft!

Voor je gaat – Als je dit artikel de moeite waard vond, stel ik het op prijs als je het deelt. Een reactie achter laten mag ook. Of schrijf je in voor het gratis e-book dat voor je klaarstaat.

Lees dit ook eens

5 Belemmerende Overtuigingen Bij Het Vinden Van Li... In een eerder artikel heb ik geschreven over overtuigingen in relaties. Nu wil ik het hebben over belemmerende overtuigingen die je weerhouden van lie...
Een Relatie Goed Houden Doe Je Zo Je hoort het regelmatig, stellen die 50 jaar en soms langer getrouwd zijn. Hoe doen ze dat? Gelukkig gaat het vaak goed maar soms gaat het fout. Wil j...
Klaar Voor Een Nieuwe Relatie? Als je een hele tijd niet meer bezig bent geweest met daten, weet je eigenlijk niet meer hoe dat moet. Je hebt een scheiding achter de rug en je wilt ...
Een Relatie Beginnen – Met Welke Reden? Bijna iedereen die single is wil op een gegeven moment een vaste relatie beginnen. Dat is goed, het is fijn om een vervullende relatie te hebben. Zoa...