Liefdesverdriet Hoe Lang Duurt Dat

Hoe lang duurt liefdesverdriet?Als het uit is met de liefde en jij hebt de bons gekregen, heb je liefdesverdriet. Hoe lang duurt liefdesverdriet in vredesnaam, vraag je je af. Je voelt je afschuwelijk en denkt alleen nog aan wat je kwijt bent en twijfelt aan alle kanten aan jezelf. Je weet werkelijk niet hoe je dit liefdesverdriet moet verwerken. Blijf je nu hangen in een onmogelijke liefde, wil jij je ex terug of ga je je verdriet verwerken? Aan jou de keus.

Hoe lang  liefdesverdriet duurt hangt van drie dingen af:

 • Wat er gebeurd is;
 • Hoe het gebeurd is.
 • Hoe jij liefdesverdriet kunt verwerken;

Wat er gebeurd is, is duidelijk: jullie zijn uit elkaar, buiten jouw wil. Maar het is een heel verschil of je na lange tijd alleen, weer smoorverliefd bent of dat je een huwelijk van 20 jaar achter de rug hebt. Dat maakt verschil in hoe je het ervaart. In het eerste geval misschien wel heftiger dan in het tweede.

Hoe het gebeurd is, maakt ook verschil. Heb je het aan zien komen en heb je er uitvoerig over gepraat met elkaar of blijkt zij plotseling een ander te hebben. Hij kan ook het spreekwoordelijke pakje sigaretten zijn gaan halen en nooit meer teruggekomen zijn.

Als laatste, hoe jij in staat bent om liefdesverdriet te verwerken. Was je erg afhankelijk van haar of hem dan zal het moeilijker zijn dan wanneer je naast je relatie een goed sociaal leven had en je eigen inkomen. Ben je iemand die zich snel slachtoffer van de omstandigheden voelt, dan zal je liefdesverdriet langer duren dan wanneer je gewend bent om je leven in eigen hand te nemen en ook de verantwoordelijkheid er voor te nemen.

Het is dus moeilijk te zeggen hoe lang liefdesverdriet duurt.

Liefdesverdriet verwerken

Het proces waar je doorheen gaat als je liefdesverdriet moet verwerken is voor iedereen hetzelfde en bestaat uit verschillende fases. Hoe heftig je dit proces beleeft en hoe lang het duurt is voor iedereen verschillend en hangt af van wat hier boven staat. Als jij nu liefdesverdriet hebt, zul je je in een van de volgende fases bevinden.

Die fases zijn:

 1. ontkenning
 2. woede en verdriet
 3. onderhandelen
 4. depressie
 5. integratie
 6. nieuwe kansen zien

Ontkenning

Als je net gehoord hebt wat er aan de hand is, kun je het niet geloven, niet bevatten, je kunt niet geloven dat het waar is. Jullie hadden het toch goed samen, zo’n vaart zou het toch niet lopen, hoe kan ze zoiets nu doen… Je begrijpt er helemaal niets van.

Woede en verdriet

Als het tot je doordringt dat het echt zo is, kun je razend worden, je voelt je machteloos woedend. Hierna kun je heel verdrietig zijn. Omgekeerd kan ook dat je eerst heel verdrietig bent en daarna heel boos wordt. Deze twee emoties wisselen elkaar vaak af.

Mannen zijn eerder geneigd boos te zijn, een naar buiten gerichte emotie en vrouwen zijn eerder verdrietig, een naar binnen gerichte emotie. Het is belangrijk dat je die woede voelt, woede heeft een functie: het herstel van je gevoel van eigenwaarde. Als je niet boos wordt, kun je lang in een verdrietige slachtofferrol blijven hangen en daar doe je jezelf en je omgeving geen goed mee.

Onderhandelen

Je kunt het nog niet accepteren. Je probeert hem of haar terug te krijgen. Je gaat onderhandelen. Met hem of haar of met jezelf. En als het niet lukt dan probeer je het financieel zo voor elkaar te krijgen dat je er op die manier nog iets uit haalt. In het ergste geval kan er sprake zijn van wat de Fransen zo mooi crime passionel noemen.

Depressie

Het woord depressie vind ik wat zwaar klinken maar je zit nu wel in de fase dat je er niet omheen kunt dat het over is en deze realiteit zorgt ervoor dat je je heel gedeprimeerd voelt. Wat geweest is, is geweest en je zult alleen verder moeten. Tijdens deze fase kun je ook momenten hebben dat je weer terug valt in woede en verdriet en dan plotseling nieuwe mogelijkheden ziet om tot de conclusie te komen dat er toch niemand is zoals …  en je hem of haar vreselijk mist en weer gedeprimeerd raakt. Met name de tijd die je nodig hebt voor deze fase bepaalt hoe lang liefdesverdriet duurt. Dit is een nare periode die uiteindelijk leidt tot

Integratie

Het gebeurde heb je nu aanvaard, je hebt ervan geleerd wat je ervan leren moest en kunt de verantwoordelijkheid nemen voor je eigen aandeel erin en voor je eigen leven. Je gevoel van eigenwaarde is weer hersteld.

Nieuwe kansen zien

Je bent nu klaar voor een nieuwe relatie. Je gaat weer initiatieven ontplooien om een nieuwe partner te vinden en ziet met nieuwe energie en vol zelfvertrouwen de toekomst tegemoet.

Hoe lang liefdesverdriet duurt, hangt dus af van je vermogen om liefdesverdriet te verwerken.

Nog steeds verdriet – is het nog niet over?

Helaas gebeurt het ook vaak dat het verwerkingsproces stagneert of heel heftig is. Als al het bovenstaande niet helpt – weten hoe het werkt betekent natuurlijk niet dat jouw verwerkingsproces precies zo verloopt, zijn hier nog wat tips.

Heb je nog steeds liefdesverdriet na een jaar of langer dan kan dat er op wijzen dat je te hoge verwachtingen hebt gehad of dat je relatie lang geduurd heeft. In het laatste geval duurt het altijd langer.

In de driedelige serie “Het herstellen van een gebroken hart” lees je welke drie stadia je grofweg door gaat in dit proces. Dan bekijk je het weer eens op een andere manier dan het bovenstaande artikel.

Het kan ook zijn dat je overtuigingen hebt die je  tegenwerken bij het vinden van liefde en een nieuwe partner. Daardoor blijf je dan vasthouden aan het liefdesverdriet en kom je niet verder. Er zijn 5 overtuigingen die belemmerend kunnen werken.

Vond je dit een interessant artikel? Fijn als je het deelt! Een reactie is ook welkom.

 

Ex terug banner

Lees dit ook eens

Begrijpen En Vergeven In dit tweede artikel van deze serie "Hoe herstel ik van een gebroken hart", gaat het over begrijpen en vergeven. Vorige keer, in het eerste artikel v...
Je Leven Veranderen – Hoe Herstel Ik Van Een... Dit is het derde artikel in een serie van drie over het herstellen van een gebroken hart. Het eerste gaat over aandacht voor jezelf, het tweede over b...
Liefdesverdriet Na Een Jaar Of Langer >> Gevaarlij... We hebben allemaal een verleden. Maar liefdesverdriet na een jaar of meer, daar moeten we even bij stilstaan. We gaan door het leven terwijl we liefh...
Hoe Herstel Ik Van Een Gebroken Hart Een gebroken hart helen, kost tijd en het is belangrijk om er de tijd voor te nemen zodat je daarna weer met een heel hart een nieuwe relatie aan kunt...

2 gedachten over “Liefdesverdriet Hoe Lang Duurt Dat”

 1. Bij liefdes verdriet, ik neem aan dat een van de partijen heeft medegedeeld, de relatie te beeindigen. Wat mijn ervaring is, is om zoveel mogelijk leuke dingen te gaan doen. Bv lid worden wan een sportclub met vakantie gaan, je hobby’s uitbreiden, zo veel mogelijk met mensen in kontakt komen, ik noem maar een voorbeeld om dansles te nemen. Hier wordt het verdriet toch, hoe moeilijk het ook is,enigzins door verzacht.

  • Ja Ad, daar heb je groot gelijk in en het is een goede aanvulling op mijn bericht. Afleiding zoeken en uit je bekende kring stappen, kan er toe bijdragen dat liefdesverdriet sneller voorbij gaat.

Reacties zijn gesloten.