Mensen Met Zelfrespect Doen Dit Niet

ZelfrespectZelfrespect hebben is belangrijk. Iedereen die zichzelf hoogacht, gedraagt zich in de kern op dezelfde manier. We hebben allemaal verschillende dromen, verlangens en ervaringen maar zelfvertrouwen is universeel. Hieronder 12 dingen die mensen met zelfrespect niet doen.

Wat dat met liefde en relaties te maken heeft? Heel veel…
Je krijgt betere relaties met mensen die jou anders niet gewild zouden hebben als je dit gedrag laat zien. Dus hier gaan we:

1. Ze vergelijken zichzelf niet met anderen

Mensen met weinig zelfrespect zijn voortdurend bezig om zichzelf te vergelijken met anderen – ongeacht wat je tegen ze zegt, ze blijven het doen. Mensen die zichzelf wel respecteren tonen medeleven, maar focussen op zichzelf in plaats van op anderen.

2. Zij kleineren anderen niet

Mensen met weinig zelfrespect kleineren anderen. Mensen die zichzelf de moeite waard vinden, zullen dat niet doen. Zij moedigen anderen juist aan en zijn blij met hun successen.

3. Ze laten hun humeur niet bederven als iets niet perfect is

Perfectionisme is niet perse slecht, maar altijd alles perfect willen hebben is een signaal van weinig zelfrespect. Zij die zichzelf respecteren hechten minder aan het resultaat en doen hun best zonder dat ze perfectie te verwachten.

4. Ze staan niet stil bij mislukking

Het gebeurt vaak dat mensen met weinig zelfrespect steeds weer terugkomen op alles wat er fout kan gaan. Mensen met veel zelfrespect zoeken uit waardoor het verkeerd ging en proberen het opnieuw.

5. Ze verlagen hun zelfrespect niet

Mensen met veel zelfrespect hechten waarde aan hoe zij zichzelf zien – ze begrijpen dat zij zelf op de eerste plaats komen en voelen zich niet schuldig als ze goed voor zichzelf zorgen.

6. Ze proberen het anderen niet naar de zin te maken

Ze willen het niet iedereen naar de zin maken, dus richten zij zich er op om het zichzelf naar de zin te maken. Doen waar je blij van wordt, ongeacht wat anderen daarvan vinden, is een teken van zelfrespect.

7. Zij sluiten zichzelf niet af

Mensen die zichzelf respecteren zijn altijd open over zichzelf. Het zijn de mensen met weinig zelfrespect die het beste van zichzelf verbergen achter een emotionele muur. In plaats van de echte jij geheim te houden, wees eerlijk in wie je bent.

8. Het zijn geen volgers

Mensen met weinig zelfrespect geloven niet dat zij kunnen leiden, daarom volgen ze anderen. In plaats van ergens bij te willen horen gaan mensen die zichzelf respecteren hun eigen weg en laten het aan anderen om hen te volgen.

9. Ze vissen niet naar complimenten

Als je steeds om complimenten vraagt, heb je geen zelfvertrouwen. Mensen die zichzelf respecteren doen hun best omdat ze dat graag doen, niet omdat ze erkenning zoeken. Als je complimenten nodig hebt, zeg ze dan tegen jezelf in de spiegel.

10. Ze zijn niet lui

Als mensen veel zelfrespect hebben, werken ze harder omdat ze zich niet laten afleiden door twijfels en geklaag. Zij met weinig zelfrespect stellen alles uit en verspillen hun energie met het denken aan al het werk dat ze moeten doen in plaats van hun mouwen op te stropen en aan het werk te gaan.

11. Ze zijn niet bang voor risico’s

Als je jezelf vertrouwt, ben je meer bereid om deel te nemen aan het leven. Mensen met weinig zelfrespect staan altijd aan de zijlijn te wachten op het perfecte moment om er in te springen. In plaats van het leven aan je voorbij te laten gaan, heb vertrouwen in je succes en neem de risico’s die daarvoor nodig zijn.

12. Ze roddelen niet

Mensen met weinig zelfrespect zijn altijd bezig met wat anderen doen en laten – ze zijn meer geïnteresseerd in wat anderen doen dan in zichzelf. Mensen met veel zelfrespect zijn meer geïnteresseerd in hun eigen zaken en houden zich niet bezig met die van anderen.

Als je zelfbeeld een boost nodig heeft, maak dan niet de fouten die mensen met weinig zelfrespect maken. Je zult versteld staan van het verschil dat het maakt in je leven. Gewoon durven zijn wie je bent en niet bang zijn voor afwijzing, geven je de beste kans op een gelukkig leven, samen of alleen.

Lees dit ook eens

Grenzen Stellen Voor Een Gezonde Relatie Gezonde emotionele aantrekkingskracht ontstaat als je een goede relatie met jezelf hebt. Gezonde grenzen stellen gaat je dan makkelijk af. Deze minise...
Complimenten Ontvangen – Goed Voor Je Zelfve... Complimenten ontvangen is goed voor je zelfvertrouwen. Als anderen je positief beoordelen in wie je bent, wat je hebt en wat je doet, neemt je zelfver...
Date Nooit Iemand Zonder Zelfrespect – 5 Red... Als het om relaties gaat, kent iedereen onzekerheden. Soms zijn die gevoelens begrijpelijk. Bijvoorbeeld als je nog niet weet of de man of vrouw waar ...
Jezelf Waarderen En Je Zelfbeeld Verbeteren Een van de redenen dat het moeilijk is om weer op het versierpad te gaan nadat je gekwetst bent, is het grote verlies aan vertrouwen dat je ervaart na...

2 gedachten over “Mensen Met Zelfrespect Doen Dit Niet”

 1. Dit is een leuk artikel, maar veel punten betwijfel ik. Omdat er wel verschillende karakters bestaan, zijn mensen ook heel verschillend. Dit artikel stop iedereen in een hoekje. Dat klopt natuurlijk niet. ”Zij sluiten zichzelf niet af”= natuurlijk zijn er gesloten mensen die niet zo veel zeggen, of afstandelijk zijn, of gevoeliger zijn waardoor ze niet zo druk zijn maar rustig. Soms sluit iedereen zichzelf wel eens af. Voor al als je een moeilijke periode doorstaat, of in een dal zit. Iedereen zal dit meemaken. Maar dit betekent niet dat ze minder zelfrespect hebben. dit is ene grote vergissing.
  2. ”Het zijn geen volgers”- iedereen volgt min of meer iemand …het moet niet overdreven zijn , maar goede voorbeeld hebben is juist goed. vooral bij de opvoeding. Of zie de gelovige mensen. Als je je bijvoorbeeld God/Jezus niet kan volgen dan ben je egoistisch. En te veel zelfgericht te zijn is juist antisociaal. Want sociaal zijn is belangrijk dat we de noot van anderen kunnen zien, merken. of dat we voor anderen wat overhebben. Of dat we voor anderen kunnen zorgen. Uit dankbaarheid voor God dat we juist gezond zijn en actief.
  Wat dit artikel zegt is eigenlijk wees egoïstisch, zelfgericht, loop anderen heen, prijs jezelf tot de hemel. Dat is hoogmoed. dat is walgelijk.
  Een gezonde zelfrespect met nederigheid is goed en gezond.
  3. en iedereen heeft complimenten nodig. Vooral kinderen. maar we ook, volwassenen. Als je je echtgenoot of vriend/vriendin geen nooit compliment geeft gaat je relatie dood. Dat is liefde niet. Want liefde geeft ook compliment. Zelf God geeft veel compliment iedereen die naar Hem luisteren en Zijn stem kennen.
  Zonder attent te zijn, compliment, liefde, tederheid gaat een relatie dood.
  Dus dit artikel leidt mensen mis.
  Emoties tonen is goed. als anderen zien dat je een warm hart hebt wordt je gewaardeerd en krijg je meer vriendjes. ik zie het uit ervaring .

  • Dank je voor je uitgebreide reactie Pearl. Het hangt er maar vanaf hoe je opvat wat ik schrijf.
   Met “zij sluiten zich niet af”, wordt bedoeld dat zij zichzelf laten zien in wie zij zijn en zich niet anders voordoen uit angst voor de menig van een ander. Dat heeft niets te maken met bijvoorbeeld een introvert karakter.
   “Het zijn geen volgers”. Nee zeker niet. Het zijn mensen met die hun eigen menig respecteren, zo nodig dwars tegen de mening van anderen in. Het zijn mensen die de wereld veranderen en dat is hard nodig. Zoals bijvoorbeeld Jezus.
   Over de complimenten: ik schrijf dat ze niet naar complimenten vissen. Dat is iets anders dan dat je geen complimenten kunt ontvangen als je ze krijgt.

Reacties zijn gesloten.