Omgaan met Bindingsangst en Verlatingsangst

Omgaan met bindingsangst en verlatingsangstOmgaan met bindingsangst en verlatingsangst lijkt eenvoudiger dan je zou denken. Het belangrijkste obstakel voor een liefdevolle relatie is namelijk een ongeliefd deel van jezelf. Een aspect van onszelf waar we nooit van gehouden hebben en niet geaccepteerd hebben, weerhoudt ons van het vinden van eerlijke liefde van anderen.

Wet aantrekkingskracht

Omgaan met bindingsangst en verlatingsangst kun je heel goed doen met de Wet van de Aantrekkingskracht. Want als jij een bepaald gevoel hebt, zul je dit uitstralen en mensen aantrekken die dat gevoel ook hebben. wat je dus moet doen, is je gevoel veranderen, je onbewuste gevoel. Klinkt makkelijk maar kost soms veel en soms minder tijd.

Als je niet van jezelf houdt, zoek je altijd naar iemand anders die dit voor je doet. Dat werkt nooit omdat mensen die niet van zichzelf houden, mensen aantrekken die ook niet van zichzelf houden. Vervolgens willen ze dat die ander onvoorwaardelijk van hen houdt, terwijl ze daar zelf niet toe in staat zijn. Een relatie zoeken gaat vaak onbewust gepaard met angst.

Als je onvoorwaardelijk van jezelf houdt, van alles wat je bent en niet bent, trek je mensen aan die van zichzelf houden en zichzelf accepteren. Als je jezelf diep vanbinnen geen liefde  waard vind, zul je een partner aantrekken die zich ook zo ervaart.

Als we een bepaald deel van onszelf niet liefhebben, zoeken we wanhopig naar iemand anders om van ons te houden. We hopen dat als zij ons genoeg liefde geven, het deel van onszelf waar we niet van houden, weg zal gaan. Dat gebeurt natuurlijk nooit. Het gebeurt alleen als we onvoorwaardelijk van onszelf kunnen houden.

De meesten van ons zijn hun hele leven bezig met weg lopen van dat ongeliefde deel van zichzelf. Als we er uiteindelijk mee geconfronteerd worden, ontdekken we vaak dat het angst is. Meestal een bepaald soort angst.

Meer over wat er met je gebeurt als je bindingsangst of verlatingsangst hebt, kun je in dit artikel vinden.

Verlatingsangst

Eén ervan is verlatingsangst. Als je bang bent alleen gelaten te worden, houd je mensen op afstand, zodat het je minder kwetst als ze bij je weggaan of je gedraagt je zo afhankelijk van ze, dat ze niet bij je weg kunnen zonder jou mee te nemen.  Lees meer over de invloed van verlatingsangst in een relatie.

Verlatingsangst komt het meeste voor bij vrouwen, bij mannen zie je meer bindingsangst. Nu is de laatste een voorloper van verlatingsangst. De angst om verlaten en dus gekwetst te worden zorgt voor de angst om te binden. Vrouwen met verlatingsangst kunnen zich zo gaan gedragen dat de bindingsangst van de man alleen maar versterkt wordt.

Bindingsangst

Een andere grote angst is de vrees om verstikt te worden door de ander. Als je in de greep van deze angst bent, ben je bang dat je je individualiteit en vrijheid kwijt raakt als je je overgeeft aan de ander. Dus blijf je op een armlengte afstand, zoals iemand met hoogtevrees ver weg blijft van de rand van de diepte.

Vraag jij je af of jouw vriend bindingsangst heeft, of dat je het zelf hebt, het is te herkennen aan een aantal symptomen. Daarvoor moet je iemand wel een tijdje kennen. De bindingsangstsymptomen vind je hier. Soms is perfectionisme een symptoom, maar let op, lang niet altijd. Iemand kan perfectionisme inzetten om zijn of haar bindingsangst te maskeren: niemand is goed genoeg.

Bindingsangst bij mannen

Mannen met bindingsangst zijn heel bang om hun vrijheid te verliezen. Nu zijn alle mannen dol op hun vrijheid, dus dat is niets bijzonders, zul je denken. Maar bij een man met bindingsangst komen alle andere activiteiten voor jou. Bovendien houdt hij er niet van om over de toekomst te praten. Zie hier nog meer gedrag waar je bindingsangst bij mannen aan kunt herkennen.

Bindingsangst bij vrouwen

Bij vrouwen is bindingsangst niet moeilijk te herkennen, dat wil zeggen – je kunt het natuurlijk niet aan ze zien. Maar als ze regelmatig relaties heeft (gehad) met mannen die niet bij haar passen qua intelligentie of in financieel opzicht en dergelijke, bestaat de mogelijkheid dat ze bang is zich te binden. Lees hier het verhaal van een vrouw met bindingsangst.

Omgaan met bindingsangst en verlatingsangst

Het goede nieuws is dat angst niet meer is dan een pulserende trilling in het gebied van je maag. Als je die angst herkent en erkent, ervan gaat houden, zul je merken dat hij direct verdwijnt. Waar eerst de angst was, zul je nu ruimte en rust ervaren. Daardoor kun je nu open staan voor een liefdevolle relatie.

Verlatingsangst overwinnen

Als je verlaten bent, heeft je zelfvertrouwen een deuk gekregen, je gevoel van eigenwaarde ook. Maar je bent er echt niet minder van geworden. Het heeft alleen wat tijd nodig om te herstellen. Blijf dus niet in het verleden leven. Een goed strategie om je verlatingsangst te overwinnen kun je lezen in dit artikel.

Bindingsangst overwinnen

Ook je durven binden heeft met vertrouwen te maken. Kwetsbaar durven zijn en weer durven vertrouwen, is doorslaggevend. Door de druk van de ketel te halen dat het perse moet lukken, het wat luchtiger te benaderen allemaal, kan het al een stuk makkelijker worden om je angst te relativeren. Lees ook “In 7 stappen naar een bindingsangst oplossing”.

Meer over hoe je deze angsten kwijt kunt raken en een oplossing voor Bindingsangst en Verlatingsangst vind je hier.

Voor je gaat – Als je dit artikel de moeite waard vond, stel ik het op prijs als je het deelt. Een reactie achter laten mag ook.

Lees dit ook eens

Wat Zijn Bindingsangst Symptomen? Er worden veel vragen gesteld over bindingsangst symptomen, zowel door mensen die zich afvragen of de man of vrouw waar ze een relatie mee (willen) he...
Hulp Bij Liefdesverdriet Verwerken Wil je hulp bij het liefdesverdriet verwerken na het beëindigen van een lang durende relatie? Misschien is het enige dat je hoeft te doen, bij jezelf ...
Ongelukkige Mensen – Waarom Val Jij Daarop? Geloof het of niet, daten met mensen die ongelukkig zijn is voor veel mensen een probleem. Het kan zijn dat daten met ongelukkige mensen jou belacheli...
Wat Is Bindingsangst? Ja, wat is bindingsangst eigenlijk? Het woord zegt het natuurlijk al, het is de angst om je te binden, dat wil zeggen om je emotioneel te binden. De a...

6 gedachten over “Omgaan met Bindingsangst en Verlatingsangst”

  • Als je iemand nog niet goed kent, niet nee. Daar heb je gelijk in. Maar je begint toch geen relatie met iemand die je nog maar net kent? Als je de symptomen weet, kun je het na een tijdje wel herkennen.

 1. De manier zoals hier beschreven wordt dat verlatingsangst voor een stuk niet van jezelf houden is klopt, maar dat je daardoor alleen maar mensen aantrekt die ook niet van zichzelf houden is kort door de bocht en getuigt niet van gegronde kennis.
  Een relatie met iemand met verlatingsangst is zeer uitputtend voor de partner en dergelijke relaties zijn moeilijk. Relaties waarin een partner verlatingsangst heeft zijn zeer intens en heftig en zijn een zeer zware belasting van de partner maar ook van de relatie zelf. De partner moet van je houden en enorm veel kunnen slikken en meestal moet er een zeer intense vorm van therapie en begeleiding komen wil een dergelijke relatie slagen. Een duurzame relatie is zeer moeilijk en hoe meer je van je partner houdt hoe meer deze tekeer gaat. Het is bij lange na niet zo simpel opgelost. Je mag ook niet vergeten dat dikwijls de lijn tussen verlatingsangst en borderlinesyndroom zeer dun is en als je er dan zo simpel mee omgaat dan is het spelen met vuur waarbij je zelf alleen maar verliest.

  • Ivan, je hebt helemaal gelijk als het om een ernstige vorm van verlatingsangst gaat. Op dit blog is dat niet aan de orde. Dergelijke problematiek komt voor in verschillende gradaties en hier gaat het over lichtere vormen waar therapie niet perse noodzakelijk is. Overigens ben ik van mening dat iedereen die een relatie heeft (gehad) met iemand met bindings- of verlatingsangst zichzelf moet afvragen waarom hij of zij het nodig had met juist die persoon een relatie aan te gaan. Meestal levert dat een tot dan toe niet bewuste reden op die je vervolgens in de toekomst kunt vermijden.

   • Dat weet je van te voren toch niet? Dat kan je niet zien aan de buitenkant en in het begin van een relatie. Dat merk je pas als je al om iemand geeft en in de relatie zit.

    • Tamara, je kunt dat al merken in het begin van een relatie. Als je eigenlijk nog geen relatie hebt en nog bezig bent elkaar te leren kennen. Als je dan merkt dat hij gedrag vertoont dat kenmerken van bindingsangst heeft.

Reacties zijn gesloten.