Omgaan Met Emoties En Gevoelens

Omgaan met emotiesOmgaan met emoties en gevoelens valt niet altijd mee, zeker als je het verschil niet kent. Daarbij komt dat zij een voortdurende rol in ons leven spelen – sterker nog, ze bepalen voor het grootste deel de loop van ons leven.

En zeker als het om liefde en relaties draait. Of we nu net iemand hebben leren kennen, al een tijd met elkaar omgaan of een langdurige relatie hebben, emoties spelen een dominante rol.

We gebruiken de woorden emoties en gevoelens door elkaar heen en bedoelen hetzelfde ermee: wat er in ons omgaat op emotioneel gebied.

Maar is het wel hetzelfde?

Verschillen in het omgaan met emoties en gevoelens

We beleven emoties en gevoelens op een andere manier. Ze kunnen heel erg op elkaar lijken maar er is een duidelijk verschil. Emoties wellen snel op, kunnen directe en soms onverstandige acties tot gevolg hebben om dan weer redelijk snel weg te ebben. Ze kunnen zeer intens zijn, waardoor wij ze wel degelijk als een diep gevoel ervaren.

Gevoelens zijn veel rustiger van aard. Zij zijn stabiel en veranderen niet snel.

Een aantal voorbeelden en kenmerken van emoties en gevoelens

Om te beginnen een aantal voorbeelden:

Voorbeelden emoties en gevoelens

De kenmerken waaraan je de verschillen kunt herkennen:

Kenmerken emoties en gevoelens

Omgaan met emoties

Als je in goed contact staat met je gevoelens, kun je beter omgaan met je emoties. Je kunt er beter naar kijken en zult er minder snel door overspoeld worden. Je blijft makkelijke bij jezelf en laat je niet zo snel meeslepen door je eigen emoties maar ook niet door je omgeving en de emoties van anderen.

Je wordt een stabiel rustpunt voor je omgeving en dat wordt aantrekkelijk gevonden.

Hoe emoties je leven kunnen beheersen

Een aantal voorbeelden van hoe emoties je leven kunnen beheersen als je er niet goed mee om kunt gaan:

Er kunnen allerlei onverwerkte emoties zijn die over je gevoel heen liggen, waardoor je niet meer in staat bent om contact te maken met je echte gevoel. Dat is naar voor jezelf maar wat nog erger is, is dat anderen je ook niet echt kunnen bereiken. Dat kunnen gevoelens zijn van schaamte, verdriet, wrok, angst, jaloezie, enzovoort. Pas als je die verwerkt hebt, ben je klaar voor een nieuwe relatie.

Een ander voorbeeld. Het kan zijn dat jij reageert vanuit een behoefte aan compensatie van een tekort dat je waarschijnlijk niet bewust ervaart. Je bent dan uit op directe behoeftebevrediging, waarvan het plezier meestal maar van korte duur is.

Eigenlijk laat je anderen bepalen wat jij wilt en stuur je niet zelf. Je geeft de macht over je leven uit handen. Je doet makkelijk impulsaankopen, snoept en eet teveel, je laat je verleiden tot seks terwijl je iemand nauwelijks kent en jij een duurzame relatie wilt. Om een paar gedragingen te noemen als je niet om kunt gaan met je emoties.

Maak voor jezelf eens een lijstje van alle emoties die je voelt.

Tel de volgende keer tot 10 of misschien wel 100 voordat je te snel vanuit je emoties reageert.

Doe een plaatsvervangende actie (bijvoorbeeld: steeds al je iets wilt snoepen, drink je een glas water; in plaats van een impulsaankoop te doen, zet je dat geld op je spaarrekening; zeg tegen degene met wie je in bed dreigt te belanden, dat je er nog niet aan toe bent en loop weg).

Ik hoop dat je nu wat meer helderheid hebt over je emoties en gevoelens en hoe dit je relatieleven van het begin af aan kan beïnvloeden. Leren omgaan met emoties kan je in alle gebieden van je leven alleen maar voordelen opleveren.

Voor je gaat: fijn als je dit artikel wilt delen of een reactie achter laat. Of schrijf je in voor het gratis e-book dat voor je klaarstaat.

Bewaren

Lees dit ook eens

Intimiteit In Een Relatie – 10 Manieren Om H... Misschien heb jij vroeger een ideaal beeld gehad van een ideale relatie: romantisch, kwetsbaar, voor altijd verbonden. Je bent bepaald niet de enige. ...
Wat Echte Emotionele Intimiteit Creëert We ervaren vaak emotionele intimiteit en een diepe verbondenheid in het begin van een relatie. Kunnen we die mooie intimiteit vasthouden in een duurza...
Opgeruimd Hart > Wil Jij Je Rotzooi Opruimen? Ben jij iemand die alles altijd keurig aan kant heeft? Of ben je van het tegenovergestelde: je laat de boel de boel tot je er niet meer tegen kunt, je...
Emotioneel Onbeschikbare Mannen – Val Jij Da... Wat betekent emotioneel onbeschikbaar? Het betekent niet dat ze hun gevoelens niet kunnen uiten; het betekent wel dat het ze niet kan schelen of dat z...