Laatst vroeg een van mijn lezers mij om iets te schrijven over onvoorwaardelijke liefde en woede. Zij heeft (of had) een relatie met een man die precies deed waar hij zin in had en absoluut geen rekening met haar hield.
Voordat ik op de combinatie van onvoorwaardelijke liefde en woede in ga, eerst iets over woede.
Je wordt kwaad als iemand je grenzen heeft overschreden. Woede maakt je bewust van je grenzen (of van die van een ander als je daar tegen aan loopt) en heeft nog een positieve functie, namelijk het herstel van eigenwaarde. Het is natuurlijk belangrijk hoe je met die woede omgaat. Woede genereert energie en helaas zien we maar al te vaak dat zich dat uit in agressief gedrag.
In plaats daarvan kunt je de energie die door je woede wordt losgemaakt, ombuigen en er iets opbouwends mee doen. Stel, je komt tot de conclusie dat een vermeende geliefde een spelletje met je speelt. Je wordt boos en laat dit weten. Einde relatie…
Maar jij kunt jezelf wel afvragen of jij op voorhand je grenzen wel hebt aangegeven of dat je bepaald gedrag zo vanzelfsprekend vindt dat je verwacht dat dit voor iedereen geldt. Of dat het niet in je opkomt dat iemand met jou een spelletje zal spelen, daar ben je toch veel te goed voor?
Je gebruikt in dat geval je woede om jezelf en je grenzen beter te leren kennen. Je komt, om het zo te zeggen, dichter bij jezelf, weet beter wie je bent.
En wat heeft dit dan allemaal met onvoorwaardelijke liefde te maken?
Onvoorwaardelijke liefde en woede – een vreemde combinatie
Onvoorwaardelijkheid betekent dat er geen voorwaarden zijn. Op het moment dat je woedend wordt op degene waarvoor jij denkt onvoorwaardelijk liefde te voelen, is er kennelijk toch sprake van één of meerdere voorwaarden! En voorwaarden zijn grenzen.
Onvoorwaardelijke liefde vraagt niets terug. Zelfs van kinderen verwachten wij dat zij zich gedragen naar onze grenzen en voorwaarden. Sterker nog we leren het hen. Als zij onze gedragsnormen overschrijden, corrigeren wij hen. Houden we van die kinderen? Ja!
Het verschil is dat we van kinderen niet verwachten dat ze er voor ons zullen zijn. Wij zijn verantwoordelijk en zijn er voor hen. In een liefdesrelatie verwacht je van de ander dat die er wel voor jou is. Dat die zijn eigen aandeel in de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de relatie neemt.
Zoals gezegd, onvoorwaardelijke liefde vraagt niets terug. Er is dan dus ook niets om boos over te worden want je laat iemand volledig vrij. Word je wel boos dan is het geen onvoorwaardelijke liefde – er is niets onvoorwaardelijks aan.
En ga nu niet je woede onderdrukken. Dan laat je werkelijk vreselijk over jezelf lopen…
Wil jij een gezonde relatie opbouwen? Hier vind je hoe je dat doet:
Mannen en Relaties (voor vrouwen)
Voor je gaat: fijn als je dit artikel wilt delen of een reactie achter laat. Of schrijf je in voor het gratis e-book dat voor je klaarstaat.