Onzekerheid In Relaties Overwinnen

Onzekerheid in relaties overwinnen

Gebruik deze 7 tips om de onzekerheid over je relatie te stoppen. Onzekerheid in relaties bederft relaties. Onzekerheid maakt mensen te afhankelijk en dat creëert problemen.

Je onzeker voelen in een relatie is tot op zekere hoogte normaal, in ieder geval totdat er zekerheid is over het voortzetten ervan. Laten we er eens goed naar kijken:

Relaties gaan over veiligheid. Als we een romantische relatie beginnen, kunnen we ons emotioneel heel kwetsbaar voelen; zeker als we in een vorige relatie in de steek gelaten zijn en gekwetst.

Zal ik afgewezen worden?
Heb ik iets gedaan waardoor de ander boos is?
Dit is te mooi om waar te zijn!

Dit zijn typische gedachten en gevoelens van een chronisch onzekere partner. Onzeker zijn is heel hard werken. Dus wat is er aan de hand?

Problemen zien waar ze niet zijn. Als we bang worden, gaan we op signalen letten die bevestigen dat er dingen fout gaan En natuurlijk vinden waar we naar zoeken, zelfs als het er helemaal niet is.

7 Tips om je onzekerheid in relaties te overwinnen

1. Verwar verbeelding niet met de realiteit

Je van alles verbeelden en het geloven is een zekere manier om jezelf pijn te doen.

Iedere relatie kent zijn (normale) gedragspatronen. Er zijn eb en vloed en stemmingswisselingen, momenten van intimiteit en persoonlijke momenten. Dat is normaal.
De volgende keer dat je je onzeker voelt, kun je je afvragen wat je je voorstelt in je verbeelding. Schrijf het op en schrijf erboven: “Wat ik mezelf in mijn hoofd haal”. In staat zijn om onderscheid te maken tussen wat je je verbeeldt en wat er echt gebeurt, is een grote stap naar zekerheid.

2. Vermijd de valkuil van altijd zekerheid willen hebben

Het overwinnen van onzekerheid in een relatie gaat gedeeltelijk over minder controle willen hebben. Dat kan vreemd klinken “deze relatie moet precies zo zijn als ik denk dat die moet zijn!” is een vorm van te veel controle. Een signaal van onzekerheid in relaties is wanneer het verlangen naar zekerheid te sterk wordt.

Willen weten of je partner echt van je houdt, dit willen weten en dat willen weten, legt veel onnodige spanning en druk op een relatie. We moeten allemaal leven met onzekerheid. Onzekere mensen kunnen zich nog steeds onzeker voelen, ook als hen verteld is dat ze geliefd zijn. Iets willen dat niet mogelijk is (zekerheid in alles en voor altijd), kan niet omdat onze verbeelding ons nog steeds kan laten twijfelen. Stop dus met zoeken naar zekerheid waar dat niet mogelijk is.

Zelfvertrouwen krijg je als je onzekerheid aanvaardt. Zeker willen weten dat iemand voor altijd bij je zal blijven, voorkomt dat je geniet van het hier en nu. Niets in het leven is zeker.

3. Geef een relatie de ruimte

Als je een zaadje plant, moet het zonlicht, water en lucht krijgen om te groeien; het heeft ruimte nodig om zich te ontwikkelen. Ook je relatie heeft ruimte nodig om zich te ontwikkelen. Plan wat me-time in en zie het voor wat het is. De ruimte die de bloem nodig heeft om zich te ontwikkelen, is geen teken dat die zal verwelken.

4. Stop met gedachten lezen

Je voortdurend afvragen wat je partner denkt is een snelle weg naar angst. Als hij het ene zegt, betekent dat niet dat hij iets anders bedoelt. Als hij zwijgt, veronderstel dan ook niet dat dat iets betekent.

Veel mannen ontspannen door te zwijgen. Voortdurend vragen wat iemand denkt is dodelijk want zelfs als hij het zou vertellen, zou je hem geloven?

Gedachten lezen gebeurt als we veronderstellen dat we weten wat iemand denkt en dat niet zo is. Als je hiermee stopt, begin je iemands privacy te respecteren want iedereen heeft het recht om te denken wat hij wil. Voortdurend vragen “Wat denk je?” zorgt alleen maar voor verwijdering. Onzekerheid in relaties komt over als wantrouwen.

5. Stop met het vergelijken van je huidige relatie met vorige

Heb je ooit iemand direct gemogen of niet gemogen alleen maar omdat die je herinnerde aan iemand anders die je mocht of niet mocht? Sommige mensen doen dit met relaties. Omdat ze een relatie hadden met iemand die gewelddadig was, heel kritisch of oneerlijk, of die hen verliet, reageren ze op een nieuwe partner verdedigend of boos, terwijl de nieuwe partner helemaal niet zo is als de oude partner.

6. Zoek zekerheid bij jezelf

In plaats van altijd naar de ander te kijken voor zekerheid in je relatie, kun je beter de zekerheid bij jezelf zoeken. Begin je eigen angsten en beelden uit te dagen in plaats van ze te accepteren. Vraag jezelf: “Wacht even. Welke bewijs is er voor deze angst?” Tegelijkertijd kun je je hier op richten: “Ok, niets in dit leven is zeker en daar kan ik mee leven. En zelfs als deze relatie zou eindigen, ben ik sterk genoeg om het te verwerken en er van te leren”. We moeten allemaal met de stroom meegaan in een relatie. Waar we bang voor zijn is dat het “het einde van de wereld” zal zijn, wat het in werkelijk nooit is.

En tenslotte…

7 Focus op het goede

Relaties zijn bedoeld om leuk te zijn (ten minste de meeste tijd). Onzekere mensen kijken naar wat niet werkt. Je kunt beter kijken naar wat er wel is en wel werkt. Als je dat doet, zullen jij en je partner zich vanzelf beter gaan voelen.

Geen enkele betekenisvolle relatie zal altijd goed werken. Door te zwart-wit denken over relaties zul je het moeilijk krijgen. Er zullen altijd moeilijkheden zijn, maar blijf op het goede focussen.

Mocht je het gevoel hebben dat je je partner van je verwijderd en niet weet hoe je dat weer goed krijgt, lees dan dit e-book.

Lees dit ook eens

Relatie Gedrag – Boven De 25 Is Dit Verkeer... Iedere puber maakt domme relatiekeuzes. Je relatie gedrag is dan nog onontwikkeld en je probeert van alles. Je vliegt van de ene relatie in de andere ...
Nieuwe relatie en communicatie Een nieuwe relatie kan wat voeten in de aarde hebben, je grenzen bepalen ten opzichte van de ander bijvoorbeeld en de communicatie in de relatie. En s...
Een Relatie Zoeken of Vinden Wat doen we als we een relatie zoeken ? Je ziet het vaak staan in contactadvertenties: relatie gezocht, zoek relatie. Wat bedoelen we en wat doen we d...
Een relatie zoeken en angst We kunnen een relatie zoeken terwijl we daar eigenlijk bang voor zijn. Alleen weten we dat niet. Totdat we dat bange plekje in onszelf een klein beet...