Persoonlijke Waarden In Relaties

Persoonlijke waardenIn deel één, heb ik uitgelegd hoe je veel over iemand kunt vertellen door het werk dat iemand doet, en dat het beter is om niet naar een ander te kijken door de ogen van anderen waardoor het kan lijken dat het een geweldig persoon is. Dat het beter is om dichterbij te kijken, naar jezelf. Naar je persoonlijke waarden en eigenwaarde.

Jouw persoonlijke waarden NU leven

“Als je claimt iemand van grote waarde te zijn en je gaat om met iemand die je behandelt alsof je van weinig waarde bent en je blijft ermee omgaan om de ander te laten zien dat je wel waardevol bent, ben jij je waarden aan het veranderen, niet de ander.”

Dit hele thema van “gewaardeerd worden” bepaalt iedere dysfunctionele, foute relatie, waarin iemand zich vastklampt om de ander zover te krijgen hen te zien en waarderen op de manier waarop zij gezien en gewaardeerd willen worden.

Het conflict gaat verder:
Als iemand je waardeert omdat je geen grenzen hebt, naar hun pijpen danst zodra ze contact zoeken, met ze naar bed gaat als ze plotseling bellen en bereid bent steeds opnieuw te beginnen zonder om te zien – en jij probeert die zo ver te krijgen jou te zien als iemand die liefde, zorg, vertrouwen en respect waard is, dan is dat onbegonnen werk.

Ik kan het niet genoeg benadrukken:
Iemand zal je nooit waarderen als iemand die je niet NU bent in de relatie.

Mensen die het verband niet hebben gelegd tussen het hebben van waarden en de relaties die ze met anderen hebben, zullen de impact van hun acties niet herkennen,  en niet erkennen dat ze waarden moeten hebben en een persoon moeten zijn die handelt vanuit positieve intenties om hun relaties te laten werken.

Als je een relatie hebt, moet je overeenkomstige waarden hebben anders zal de relatie niet werken.

Persoonlijke waarden leer je van jongs af en zij bepalen samen met je overtuigingen wie je bent, dus om iemand te dwingen zijn overtuigingen te veranderen zodat jij kunt krijgen wat je hebben wilt, is onbegonnen werk.

Ga anders denken over relaties en over jezelf en krijg gezondere relatiegewoonten. Wees authentiek door het hebben van waarden waar je je naar gedraagt en het stellen van grenzen waar nodig. Dan zul je niet alleen jezelf veranderen maar ook de relaties die je hebt en de mensen die je aantrekt.

Het kan zijn dat je nu geen persoonlijke waarden hebt, maar als je wilt kun je onderzoeken wat je tot nu toe hebt gewaardeerd en andere keuzes gaan maken.

Stop met investeren in relatiewaanzin: dezelfde dingen steeds opnieuw doen, met dezelfde overtuigingen, en andere resultaten verwachten.

Velen van ons leven onbewust, we vragen onszelf niet af wat we najagen, wat onze relatiegewoonten zijn, wat onze waarden en grenzen of het gebrek daaraan zijn, totdat we in een positie terecht komen waardoor we ons realiseren dat er iets moet veranderen en dat wij dat zelf moeten zijn.

Persoonlijke waarden in relaties

Een paar voorbeelden:

  • Eerlijkheid waarderen betekent dat je geen gelegenheid moet geven aan hen die proberen je grenzen te overschrijden.
  • Als jij gelooft in monogamie en de ander in vrije liefde, waarom zou je met die persoon om blijven gaan?
  • Als je verwacht dat je met respect behandeld wordt, waarom behandel je jezelf respectloos door iemand toe te staan om je bij herhaling respectloos te behandelen?
  • Als jij stabiliteit waardeert en de ander heeft een instabiel leven, waarom blijven?
  • Als je zegt waarheid te waarderen, maar er eigenlijk niet mee om kunt gaan en een illusie gedreven persoon bent die het vermijdt om de realiteit van de dingen te zien, waardeer je waarheid niet echt.  Je waardeert illusies en leeft in ontkenning. Je moet de waarde leren van acceptatie en waarheid en weg blijven bij ontkenning zodat je het leven kunt gaan leven dat je echt wilt.
  • Als je seks en intimiteit waardeert tussen twee mensen in een relatie, waarom zou je jezelf vernederen door een rol te spelen in het slippertje van een ander?
  • Als je het waardeert om een wederzijds vervullende relatie te hebben, met liefde, vertrouwen, respect en verbondenheid, waarom doorgaan met een niet vervullende relatie waar je geen of weinig grenzen hebt en de ander geen relatie wil zoals jij die voorstaat?
  • Of als je denkt waarde te hechten aan acceptatie, en je kunt jezelf niet accepteren of je partner niet accepteren zoals hij is en je wilt dat hij verandert… en je tegelijkertijd erover verbaast dat hij jou niet accepteert zoals jij bent.  Je waardeert acceptatie niet in dit geval; je waardeert controle en ontkent je eigen aandeel. Je kunt een ander niet dwingen om jou te accepteren op de manier waarop jij geaccepteerd wilt worden. Acceptatie komt van twee kanten.

Als je gewaardeerd wilt worden, moet je je eigenwaarde kennen en je persoonlijke waarden en ook de waarde en persoonlijke waarden van de ander.

Het is niet zozeer ‘Oh, hij is niet veel waard’ maar meer ‘we waarderen beiden andere dingen en als ik in deze relatie blijf zal ik niet alleen ondergewaardeerd worden maar ik devalueer mijzelf dan ook’.

Als van iemand houden betekent dat je jezelf niet kunt liefhebben en waarderen, kies dan altijd voor jezelf.

Om jouw eigen relatiewaarden te ontdekken, klik je hier.

Lees dit ook eens

Eerlijk Zijn In Een Relatie Eerlijk zijn in een relatie kan je veel opleveren.  In sommige situaties kan het moeilijk zijn om eerlijk te zijn. Vooral als je het gevoel hebt beoor...
Ware Liefde Vinden – deel 1 Ware liefde onder de mistletoe? Het is een Engels gebruik om met Kerstmis een bosje mistletoe op te hangen in huis. Wie daaronder staat mag gekust wor...
Liefde en Verdriet of Liefde en Respect? Als liefde pijn doet betekent dit dat  liefde en verdriet samen gaan. Als er sprake is van een te veel aan wederzijdse afhankelijkheid is er van liefd...
Een Symbiotische Relatie Sluit Anderen Uit Zolang je een symbiotische relatie hebt, bestaat er niemand op de wereld behalve jullie tweeën. Het is een fase in de ontwikkeling van een relatie. Je...