Platonische Liefde – Wordt Dat Meer?

Platonische liefdeWat is platonische liefde? Dat moeten we eerst weten voordat we het over een platonische relatie kunnen hebben. Het begrip platonische liefde is afkomstig van Plato, een Griekse filosoof. Zoals ik al schreef in ‘Bestaat echte ware liefde wel?‘, bestond er in de oude Griekse cultuur een indeling in drie soorten liefde. Waarbij de zogenaamde agape liefde de hoogste vorm is.

Nu weten we dat een en ander met onze chemie te maken heeft. Dat kun je terug vinden in mijn artikel ‘liefde en seks‘. Dat terzijde.

Maar verder over platonische liefde. Daarmee wordt nog iets anders bedoeld dan met agape liefde. Er wordt een vorm van liefde mee bedoeld zonder enig seksueel contact of zelfs maar begeerte. En volgens Plato was dat alleen weggelegd voor de meest ontwikkelde en verheven mensen. In zijn tijd: filosofen! Lees hier hoe het precies was.

Nu gebruiken we het begrip platonische liefde om onze partner gerust te stellen als we bijvoorbeeld veel contact hebben met iemand van de andere (of in geval van gay, dezelfde) sekse op ons werk of de sportclub. “Het is alleen maar platonisch, hoor, stelt niets voor.”

Bestaat platonische liefde nog?

Maar zijn wij daar nog toe in staat? Kunnen wij veel met iemand omgaan zonder dat we ons aangetrokken gaan voelen? Voorop gesteld dat we met iemand te maken hebben die we aantrekkelijk vinden?

Kijk, daar gaan we al! Bij iemand die we niet aantrekkelijk vinden, hebben we daar natuurlijk geen last van. En ook dat is niet zeker. Je kunt zo bevriend raken dat je zelf verbaasd bent dat je de ander plotseling wel aantrekkelijk gaat vinden terwijl dat in eerste instantie niet zo was.

Platonische liefde is in onze huidige westerse cultuur verdrongen door lust en begeerte. In ieder geval is daar meer over te vinden en meer mee te verdienen, vergeet dat niet.

Wie weet keert de wal het schip en komt er weer eens een tijd dat we platonische liefde weer hoog in het vaandel hebben. Of ik dat zou waarderen? Als een van de mogelijkheden, maar al die andere vormen van liefde mogen wel blijven, graag!

Voor een blijvende, duurzame, allesomvattende relatie, lees je Mannen en Relaties.

Wat vind jij? Laat het weten, je kunt hieronder je mening kwijt.

Lees dit ook eens

Meer Liefde In Je Leven? – 3 Simpele Stappen Laatst hoorde ik iemand zeggen, "Door te klagen word je een problemenmagneet". Ik bedacht hoe waar dat is - en hoe we dat snel kunnen veranderen door ...
Versiertips Voor Mannen Versiertips voor mannen is de laatste van 5 liefde tips. Alsof dit hele blog daar niet over gaat! Als je op het moment problemen hebt met het ontmoet...
Hoofse Liefde En Romantiek Het begrip ‘hoofse liefde’ is in de Middeleeuwen ontstaan. In de 12e eeuw ontstaat aan de hoven in Europa een ideaal van de liefde tussen man en vrouw...
Een Nieuwe Liefde Zoeken? – 5 Dingen Die Je ... We vinden het allemaal fijn om verliefd te zijn. Wie niet? Als je verliefd bent loop je opgewekt, heb je vlinders in je buik en voelt het leven zo vre...

11 gedachten over “Platonische Liefde – Wordt Dat Meer?”

 1. Mijn schoonouders hebben een eerder platonische relatie, buiten één keer per week op zaterdag voormiddag een uurtje naakt in bad tegenover mekaar zitten, is er (volgens mijn vrouw) geen sexuele actie. Wel zien zij mekaar heel graag en knuffelen zij mekaar. En gaan zorgzaam met elkaar om. Maar sinds kort heeft zijn broer, na echtscheiding, een nieuwe liefde gevonden die blijkbaar wel sexueel bedreven is. Hierdoor is mijn schoonvader in de war, en toont hij al geruime tijd zijn misnoegen tegenover zijn vrouw. Wijzelf zijn ook eerder een sexueel bedreven koppel. Hierdoor is de relatie tussen mezelf en mijn schoonouders heel stroef en afstandelijk geworden. Zij raden hun dochter dan ook met aandrang aan om van mij weg te gaan. Om zodoende hun relatie met hun dochter te herstellen. Heeft er iemand soortgelijke ervaring, aub?

  • Je schoonvader is jaloers David. Laat je vrouw er niet in trappen. Als je schoonouders problemen hebben, moeten ze die zelf oplossen en niet gaan stoken. Ze kunnen dit doen door bijvoorbeeld de hulp van een psycholoog of seksuoloog in te roepen.

 2. Wegens medische reden is er geen seks mogelijk. Wel zou ik erg graag een relatie willen, maar ik bevind me in een oversekste maatschappij. Op geen enkele datingsite – überhaupt is er geen datingsite voor platonische relaties(!) – staat men open hiervoor. Ben erg op zoek naar gelijkgestemden en zelfs op Google is weinig tot niets te vinden. Dat zou anders moeten!!

 3. Hallo! Rond dit onderwerp zit ik met heel wat vragen, maar ik denk dat ik helemaal juist en eerlijk ben als ik zeg dat ik enorm van iemand hou zonder “lichamelijke aantrekking”, toch geen die verder gaat dan graag tegen elkaar aanliggen en handjes vasthouden. Sinds een dik jaar hou ik van die persoon en we groeien nog steeds met de dag dichter naar elkaar toe. Ik weet niet hoe hij zich al dan niet lichamelijk aangetrokken voelt tot mij (maar daarover hebben we het, we schrijven veel brieven en ik heb het hem net uitgelegd en gevraagd). In ons geval is er dus meer dan “goed bevriend zijn” en toch geen seks. We zijn niet samen, maar ik denk en hoop wel dat dat gaat komen. Behalve op het fysieke vlak hebben we volgens mij een veel sterkere liefdesrelatie dan andere jonge koppeltjes. Ik ben benieuwd hoe het loopt! ;o)

 4. Sinds kort zijn zij&ik beland in een relatiecrisis. Om persoonlijke redenen moet ik- tenzij we gaan trouwen- afzien van lichamelijke gemeenschap- waarbij het onderwerp seks wel besproken is geweest, maar nog te zwaar beladen is, want bij seks wordt er blijkbaar automatisch- sorry voor het woord- aan neuken gedacht. Maar we hadden al 4 jaren een warme, intieme relatie, waarbij een kus, lichamelijke aanraking of omhelzing niet altijd leidde tot gemeenschap, wat best moeilijk te vermijden is! Mijn ‘oplossing,’was om positief te werken aan de zgn Platonische liefde, met behoud van de intimiteit, om onze relatie voort te kunnen zetten. Natuurlijk is dit verhaal maar een summier verslag van heel het drama, maar waar het mij om gaat of er iemand ervaring mee heeft.

 5. Ik vind de woorden Liefde bedrijven slecht gekozen. Liefde kun je niet bedrijven. Wel seks bedrijven. Maar liefde bedrijven kan niet, als het om seks gaat.
  Seks is een handeling, dus bedrijf.
  Liefde is een toestand van Zijn.
  Met liefde je werk doen, planten, dieren, mensen verzorgen, enz.
  Seks staat daar buiten.

  • Seks en liefde zijn twee verschillende dingen. Maar… die twee samen zijn het mooiste wat er is. En mensen komen voort uit seks. Dus als je hen met liefde wilt verzorgen, denk er dan aan dat seks het begin van leven is. Seks op zich is niet goed of fout. Het hangt ervan af wat je er zelf mee doet en van maakt.

 6. Voor mensen die alleen maar wild worden van geslachtsorganen, zal het ondenkbaar zijn dat een intense liefde op Platonische basis mogelijk is.
  In mijn leven zijn drie mannen, die ik alledrie intelligent, gevoelig, betrouwbaar, erudiet vind en die ik voor geen goud zou willen missen en dat is omgekeerd ook het geval. Toch hebben wij al langer dan tien jaar geen behoefte aan onderlijfsgewriemel met elkaar.
  Voor de goede orde: Ze zijn niet homoseksueel. De ene heeft totaal geen belangstelling voor welke vorm van seks dan ook. de 2e heeft een goed huwelijk en zijn vrouw vindt het prima dat hij met andere vrouwen vriendschap heeft zonder seks en de 3de heeft wel eens seks met hier en daar een vrouw, maar, wij zijn aantrekkelijk voor elkaar omdat we fijn kunnen genieten van kunst, natuur en gesprekken over wetenschap enz. Ik zou ze niet willen ruilen voor een man die verslaafd is als zovelen, aan seks.

  • Merit, bevriend zijn met iemand van het andere geslacht zonder seks, kan heel goed, zoals uit jouw verhaal blijkt. Wat me opvalt is dat het erop lijkt dat je een aversie tegen seks lijkt te hebben. In dat geval is het natuurlijk heel makkelijk om platonische relaties te onderhouden.

   • Ja .. nou en ?
    Je intepretatie van “aversie tegen sex ” is wel erg kort door de bocht … minder of geen behoefte aan sexuele actie’ s lijkt mij een andere ,wellicht betere Mogelijke uitleg ..

Reacties zijn gesloten.