Ruzie In Een Relatie Oplossen

Ruzie in een relatieOnenigheid in een relatie is niet alleen normaal maar kan, als het constructief wordt opgelost, de relatie zelfs versterken. In het vorige artikel over het opbouwen van een gezonde relatie ging het nog niet over ruzie en het oplossen daarvan. Ruzie in een relatie oplossen is wel degelijk mogelijk.

Het is niet te voorkomen dat er perioden zullen zijn van verdriet, spanning of woede tussen jou en je partner. De bron van deze problemen kan liggen in onrealistische eisen, onuitgesproken verwachtingen of onopgeloste kwesties bij een van de partners of in de relatie.  Het vraagt om eerlijkheid, de bereidheid je te verplaatsen in het gezichtspunt van je partner, zelfs als je die niet helemaal begrijpt, en heel veel praten.

Timing is belangrijk. Probeer niet om direct de ruzie in een relatie op te lossen. Soms heeft een van de partners of beiden tijd nodig om even af te koelen. Deze time-out periode kan voorkomen dat je kwetsende dingen zegt en beide partners zijn dan ook beter in staat om helder te zeggen welke veranderingen zij het liefde zien. Als je boos bent op je partner maar nog niet weet wat je precies anders wilt, wordt het voor de ander onmogelijk om te begrijpen waar je naar toe wilt.

Begrijp elkaars familiepatronen. Hoe werd er omgegaan met ruzie in de familie van je partner en vertel je partner hoe dit gebeurde in je eigen familie. Wat was hun benadering of vermeden ze ruzie kost wat kost. Het is niet vreemd als partners ontdekken dat hun families hele andere manieren hadden om met dit soort zaken om te gaan.

Als jouw familie niet erg goed was in communicatie of in het constructief oplossen van problemen, probeer dan eens andere manieren om met ruzie om te gaan. Ruzie in een relatie kan in het ene geval tot verwijdering leiden en in het andere geval verbinden, afhankelijk hoe je er mee omgaat.

Zorg voor een sfeer van emotionele steun. Emotionele steun betekent dat je accepteert dat je partner anders is en dat er aan jouw behoeften niet per definitie precies op de manier die jij wilt voldaan hoeft te worden. Heb oog voor de manier waarop je partner zijn liefde voor jou laat zien. Eis niet dat je partner zich anders moet gedragen om jou tevreden te stellen.

Accepteer dat jullie het oneens zijn en ga verder. De meeste paren ontdekken kwesties waar zij het nooit helemaal eens zullen worden. In plaats van terecht te komen in herhaalde ruzies kun je accepteren dat die verschillen er zijn en onderhandelen of compromissen sluiten.

Ruzie in een relatie oplossen met heldere communicatie

Gezonde communicatie is heel belangrijk, helemaal als het gaat om belangrijke beslissingen aangaande seks, carrière, trouwen en het stichten van een gezin. Hier volgen een paar richtlijnen voor goede communicatie en het oplossen van ruzie in een relatie.

Geef een heldere boodschap. Een heldere boodschap betekent dat je op een respectvolle manier je behoeften duidelijk maakt. Neem de tijd om helder te krijgen wat je precies wilt van je partner en praat daarna pas met hem of haar. Leer om je verzoek te doen in heldere duidelijk taal. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Ik zou het prettig vinden als je me helpt met opruimen” in plaats van “Het is hier altijd zo rommelig”.

Praat over één ding tegelijk. Het kan verleidelijk zijn om al je zorgen en grieven op te noemen, maar als je dit doet zal de ruzie erger worden en langer duren. Doe je best om de aandacht gericht te houden op één zorg of grief per keer. Ruzie in een relatie oplossen gaat stap voor stap.

Luister echt. Goed luisteren vereist het volgende:

  • Onderbreek de ander niet;
  • Laat tot je doordringen wat je partner zegt in plaats van alvast je eigen antwoord te bedenken;
  • Herhaal wat je je partner hoorde zeggen. Bijvoorbeeld: “Begrijp ik het goed dat je …. bedoeld?” Deze stap alleen al kan misverstanden voorkomen die anders in een ruzie zouden kunnen eindigen.

Houd jezelf in bedwang. Onderzoek heeft aangetoond dat paren die zichzelf corrigeren, en niet alle nare dingen zeggen die ze misschien denken, het gelukkigst zijn.

Maak je een win-win houding eigen. Een win-win houding betekent dat het je doel is om voor de relatie, dus niet voor iedere partner afzonderlijk, te winnen in een ruzie. Vraag jezelf af: “Zal wat ik wil zeggen of doen de kans vergroten of verminderen dat we hieruit komen?”.

Kijk eens terug naar ruzies die je ooit had en kijk dan naar je eigen gedrag en vraag je af welke van bovenstaande vaardigheden je al beheerst en welke je (nog) niet hebt toegepast. Pak die aan, één voor één.

Ruzie in een relatie oplossen is het beste dat je kunt doen.

Fijn als je dit artikel wilt delen. Reacties zijn ook welkom.

Lees dit ook eens

40 Plus Relatie Aangaan >> Let Hier Op! Als je boven de 40 bent en weer single, kan het vinden van een nieuwe partner een onmogelijke opdracht lijken. Maar er is goed nieuws, een 40 plus rel...
5 Dingen die Vrouwen in een Relatie Willen Dit is geschreven voor mannen. Zodat ze weten wat vrouwen in een relatie willen. Als je een vrouw bent, lees het dan ook! Om je liefdesleven en je rel...
Klaar Voor Een Nieuwe Relatie? Als je een hele tijd niet meer bezig bent geweest met daten, weet je eigenlijk niet meer hoe dat moet. Je hebt een scheiding achter de rug en je wilt ...
Valkuilen Uit Het Verleden Vermijden Als je eenmaal besloten hebt om een nieuwe partner te vinden, opent zich een veelvoud aan mogelijkheden. Je bent vol verwachting en benieuwd wat er za...

1 gedachte over “Ruzie In Een Relatie Oplossen”

  1. Een tip die ik ook altijd geef is; verplaats je in de ander. Soms werkt het heel goed om je te verplaatsen in de ander en daardoor snap je sneller waarom iemand reageert op de manier waarop hij of zij dat doet.

Reacties zijn gesloten.