Soorten Relaties Waar Je Ongelukkig Van Wordt

Soorten relatiesWe zijn onze relaties. De verbinding met onszelf en anderen vormt de werkelijkheid van dit bestaan. Maar we zijn niet altijd tevreden met die relaties, toch? Relaties zijn er in soorten. En je wordt niet van alle soorten relaties gelukkig.

Als we werken aan de relatie met onszelf, hebben we volledige controle. We kiezen in welke richting we verder willen en we nemen de noodzakelijke stappen om daar te komen. De enige uitdagingen die we tegen komen zijn motivatie, vaardigheden en besluitvaardigheid.

Maar wat als er iemand anders bij betrokken is? Twee verschillende manieren van denken. Twee verschillende harten. Twee verschillende levens.

We willen graag een situatie van balans en rust zodat we kunnen  genieten van het leven dat we met anderen leven. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Vaak komen we op een punt waar de soorten relaties die we hebben alle dimensies van het leven laten zien, van zoet tot zuur.  We weten allemaal hoe dit voelt maar we weten niet allemaal wat te doen in dergelijke situaties.

Ligt het aan mij? Ligt het aan hem? Ligt het aan haar? Wat kan ik doen om deze relatie te verbeteren? Hoe kan ik een nieuwe relatie ontwikkelen zonder steeds dezelfde fouten te herhalen?

Gevaarlijke soorten relaties

Als je je huidige relatie wilt redden of een nieuwe wilt beginnen, moet je je bewust zijn van veel voorkomende relatie valkuilen. Je kunt er makkelijk in trappen en bijna iedereen heeft er wel op enig  moment mee te maken gehad.

Bekijk als je over de volgende soorten relaties leest, wat op jou van toepassing is en wees je in het vervolg bewust hiervan.

Afhankelijkheid

Afhankelijkheid in een relatie kan zich op allerlei terreinen voordoen.

Je kunt afhankelijk zijn van de ander voor: geluk, veiligheid, zelfvertrouwen, geld, plezier, kansen, enzovoort.

Als je afhankelijk bent, wordt je beperkt door je verwachtingen. Als de ander niet ….., word je ongerust. Dit zet de ander op een oneerlijke manier onder druk om aan je wensen te voldoen.

Misschien is de ander zich bewust van deze verwachtingen, misschien ook niet. Hoe dan ook, je relatie is in dit geval als een kaartenhuis en het kleinste stootje laat het in elkaar zakken.

Dominantie

Wie jaagt op wie in de relatie?

Voorzie jij meer in de wensen en behoeften van de ander dan dat die dat voor jou doet? Als dat zo is waarom denk je dat dit op het moment zo is? Alle macht hebben of weggeven in een relatie leidt altijd tot verval.

Denk eens aan de de manier waarop wij onze maatschappij hebben gebouwd en geregeerd door de eeuwen heen. Degenen die te veel macht hadden vielen uiteindelijk uiteen.  We moeten onze verantwoordelijkheden delen en delegeren.

Manipulatie

We hebben allemaal een beangstigend talent om te manipuleren.

De kans bestaat dat je iemand manipuleert en dat je niet eens in de gaten hebt dat je dat doet. Waarschijnlijk ben jij ook gemanipuleerd door een ander zonder dat je dit door had.

Nogmaals, we zijn zo getalenteerd in manipulatie dat de subtiliteit waarmee deze boodschappen gecommuniceerd en ontvangen worden niet opgemerkt wordt.

Oneerlijkheid

Relaties moeten op vertrouwen gebouwd worden. Jij moet de ander vertrouwen en de ander jou.

Maar… wie is de “jij” die vertrouwd wordt?

De “jij”die de ander verkoos te vertrouwen is de “jij” die je laat zien. Als je een valse versie van jezelf laat zien en van de ander vraagt jou te vertrouwen, zal de ander dat doen. De ander denkt immers dat het de echte versie van jezelf is. Waar denk je dat dat toe leidt?

Gaandeweg, langzaam maar zeker, wordt je weer je eigenlijke zelf met het gedrag en je manier van uiten die daarbij hoort. Maar de ander raakt verward door deze subtiel andere manier van zijn van jou. Je liet één kant zien en gaf hem de andere.

Zowel jij als de ander krijgen het gevoel dat er iets niet klopt en je relatie houdt geen stand.

Eerlijk tegen jezelf zijn is de enige reddingsboei als je hier verandering in wilt brengen.

Je volgende stap

Herinner je de soorten relaties in je leven en vergelijk die met de informatie hierboven. Ontdek of en in welk gebied deze relaties het meest geleden hebben en waarom.

Alleen al het besef zal helpen om de huidige situatie te verbeteren of er niet meer in te trappen bij een volgende. Maar je wordt hierdoor ook aangemoedigd om de volgende belangrijke stap te nemen in deze relatie of een volgende als je nu single bent. Wordt het een gesprek?  Gaat je door met deze relatie? Let je de volgende keer beter op? Op de nader en vooral op jezelf?

Om over na te denken

Wat zijn de 4 soorten relaties waar je wel gelukkig van wordt?

Als je in een fase verkeert dat je je relatievaardigheden wilt ontwikkelen en een beetje hulp kunt gebruiken om een leuke, gezonde relatie op te bouwen, klik dan hier.

Lees dit ook eens

Geluk en Liefde, Kenmerken van een Goede Relatie Wil jij geluk en liefde in een relatie? Ja natuurlijk, wie niet. Dan zijn er 3 hele belangrijke dingen die je moet weten en jezelf af moet vragen voo...
Leeftijd En Relatie En Levensloop Is leeftijd belangrijk als het om liefde en relaties gaat? In liefde(sverdriet) is leeftijd zeker belangrijk! Omdat we allemaal een voorstelling hebbe...
Ruzie In Een Relatie Oplossen Onenigheid in een relatie is niet alleen normaal maar kan, als het constructief wordt opgelost, de relatie zelfs versterken. In het vorige artikel ove...
Een relatie zoeken en angst We kunnen een relatie zoeken terwijl we daar eigenlijk bang voor zijn. Alleen weten we dat niet. Totdat we dat bange plekje in onszelf een klein beet...