Verantwoordelijkheid Nemen Voor Je Liefdeleven

Verantwoordelijkheid nemen

Verantwoordelijkheid nemen betekent dat je inziet dat je het zelf veroorzaakt hebt. Het woord “antwoord” zit er in; je moet jezelf (en soms anderen) een antwoord kunnen geven op de vraag wat jij zelf gedaan of nagelaten hebt waardoor je in deze situatie terecht gekomen bent.

Verantwoordelijkheid nemen betekent dat je je afvraagt welk gevoel er toe heeft geleid dat je deze relatie bent aangegaan of in zee ging met iemand waarmee het stuk liep. Ik bedoel hiermee niet het gevoel van verliefdheid maar het gevoel dat daaraan vooraf ging, waardoor je je in eerste instantie tot iemand aangetrokken ging voelen. DAT gevoel bepaalt namelijk of je relatie door de tijd heen stand zal houden.

Dat is niet altijd makkelijk. Veel mensen wijzen naar een ander, die heeft het gedaan, en zij zien hun eigen aandeel niet. Verantwoordelijkheid nemen is trouwens iets heel anders dan schuldig zijn.

Maar…

Als jij iemand anders beschuldigd, betekent dit dat jij je slachtoffer voelt. Je bent in een slachtofferrol gekropen en weigert je eigen aandeel te zien. Waarbij ik er op wil wijzen dat we het hier over persoonlijke interacties hebben.

Verantwoordelijkheid nemen of slachtofferrol – waar kies je voor?

Ben jij iemand die snel in de slachtofferrol kruipt? Dan zul jij je waarschijnlijk ook reactief opstellen. Je reageert op de initiatieven van anderen, wat anderen doen en laten en neemt niet zelf het heft in handen. Je hebt een afwachtende houding.

Zelf het heft in handen nemen doe je wanneer je vooruit denkt en initiatieven ontplooit. Je weet waar je heen wilt en doet die dingen die nodig zijn om dat te bereiken. Je wacht dus niet af, nee – je handelt proactief.  Als het om grote dingen gaat en ook waar het kleine dingen aangaat. Als je inziet dat je nog iets te leren hebt voordat je echt tot actie over gaat, doe je dat eerst. Alles om je doel te realiseren: heel bewust een partner vinden in plaats van het je te laten overkomen.

Als dingen niet gaan zoals je wilt of had verwacht, kijk je naar wat je hebt gedaan of nagelaten en leert daarvan zodat je het de volgende keer beter kunt doen en de zelfde fout niet nogmaals maakt – je gaat jezelf niets verwijten en ook anderen niet. Je stuurt jezelf en je koers bij en gaat door.

En dat is verantwoordelijkheid nemen.

Verantwoordelijkheid nemen voor je verleden

“Terug kijken en de volle verantwoordelijkheid nemen voor je hele leven, kan je veel leren over jezelf. Je ziet dan precies waar jouw valkuilen zitten en hoe je die in het vervolg kunt vermijden. Precies, je gaat ook begrijpen welk gevoel, waar ik het hier boven al over had, ervoor zorgt dat je de verkeerde of juist de goede partner voor jou aan gaat trekken.”

Ook als je destijds helemaal niet wist wat je deed of waarom je het deed – wie is niet zo jong of naïef geweest? – nu weet je het wel, en kunt alsnog verantwoordelijkheid nemen in die zin dat je ervan leert en ophoudt anderen de schuld te geven.

Zou dit een van je goede voornemens kunnen zijn? Als het je lukt je houding te veranderen, zul je zien dat het hele leven veel leuker is als jij verantwoordelijkheid nemen voor je leven als iets vanzelfsprekends gaat ervaren. In alle opzichten en zeker in de liefde.

Bewaren

Bewaren

Lees dit ook eens

Date Nooit Iemand Zonder Zelfrespect – 5 Red... Als het om relaties gaat, kent iedereen onzekerheden. Soms zijn die gevoelens begrijpelijk. Bijvoorbeeld als je nog niet weet of de man of vrouw waar ...
Gedeelde Waarden Belangrijker Dan Gedeelde Interes... Vaak denken we dat als we dezelfde of een aantal dezelfde interesses hebben, we goed met iemand op kunnen schieten en een gelukkige relatie in het ver...
Je Date Afwijzen Zonder Kwetsen: Zo Doe je Dat Ben je ooit nerveus geweest als je ging daten omdat je het niet leuk vindt om iemand af te wijzen? Je date afwijzen eerlijk en zonder smoezen kan last...
Succesvol Daten? – 5 Tips Om Het Leuk Te Ma... Als je zoekt naar liefde, gezelschap of iemand met wie je je zaterdagavonden door kunt brengen, zul je erop uit moeten om het te vinden. Dat betekent ...