Verbonden Of Gebonden – Hoe Voel Jij Je?

Verbonden of gebonden?Hoe voelde jij je in de relaties die je had? Verbonden of gebonden? Het is een hemelsbreed verschil al lijken de woorden op elkaar.

Voel je je gebonden dan voel je je niet vrij. Dan voel je je niet in vrijheid verbonden met een ander. Voel je je VERbonden dan is het onmogelijk om je GEbonden te voelen. Dat kun je dan wel zijn volgens onze spreektaal maar je voelt je niet zo.

Gebonden gevoel

Als je je gebonden voelt in een relatie kun je je afvragen of je in de goede relatie zit. Gebondenheid voelt benauwd. Maar eerst moet je je afvragen hoe het komt dat je het gevoel hebt dat je vast zit. Zit je vast aan de ander omdat die jou geen ruimte geeft om te zijn wie je bent of zit je vast in je eigen overtuigingen over hoe dingen moeten zijn of gaan in je relatie?

In het eerste geval, kun je je afvragen of jij jezelf vanaf het begin hebt laten zien zoals je bent. Het kan ook zijn dat je niet goed gekeken hebt wie de ander is omdat je daar te verliefd voor was of te graag een relatie wilde hebben. Liefde maakt blind, nietwaar?

In het tweede geval, voldoet de ander niet aan jouw verwachtingen. Maar het zijn jouw verwachtingen en niet die van een ander. Kun je je verwachtingen loslaten en de dingen nemen zoals ze zijn? In het hier en nu? Want niemand is verplicht om aan de verwachtingen van een ander te voldoen.

Verbonden gevoel

Verbondenheid voelt vrij. Als je je verbonden voelt, zijn er voldoende momenten van intimiteit tussen jullie. Intimiteit gaat niet over seks maar over vertrouwen, respect, dankbaarheid, ontvankelijkheid en kwetsbaar kunnen en durven zijn… . Je kunt hier het verschil lezen tussen aantrekkingskracht en intimiteit.

Je verbonden voelen heeft te maken met het hebben van een sterke emotionele band met elkaar. Als je die emotionele band hebt en onderhoudt, zul je je verbonden voelen en blijven voelen. Heb je die niet, dan kun je je op een gegeven moment gebonden gaan voelen. Dat wil zeggen dat de relatie eigenlijk over is tenzij je alsnog die band op kunt bouwen.

Dat kan gepaard gaan met je masker laten vallen en tranen. Je hebt al die tijd verborgen wat er echt in je omging en maakt dat nu bekend. De gevolgen zijn niet te voorspellen: kunnen jullie elkaar vinden en de relatie voortzetten of kom je er achter dat je eigenlijk helemaal niet bij elkaar past, niet voor elkaar kunt gaan.

Alleen de moed hebben om het aan te gaan, kan een antwoord geven. Je overgeven aan wat gebeurt en het niet willen sturen.

Maar veel, veel, veel beter is het om van het begin af aan geen concessies te doen aan wie je bent, je niet anders voor te doen dan je echt bent.

Hoe je dat doet en een relatie opbouwt waar je je echt verbonden kunt voelen met elkaar, lees je hier.

Vond je dit een interessant artikel? Fijn als je het deelt of een reactie achterlaat.

Lees dit ook eens

Grenzen Stellen Voor Een Gezonde Relatie Gezonde emotionele aantrekkingskracht ontstaat als je een goede relatie met jezelf hebt. Gezonde grenzen stellen gaat je dan makkelijk af. Deze minise...
Is Hij De Ware Voor Jou? Verliefd worden kent zijn risico's, maar is toch het makkelijkste deel van de liefde. Als je naar echte liefde en geluk zoekt, moet je weten of hij de...
Opruimen En Opnieuw Beginnen Opruimen en opnieuw beginnen. Een kleine variant op uithuilen en opnieuw beginnen. De laatste dagen van het jaar zijn een prima moment om je af te vra...
Ware Liefde Vinden – deel 1 Ware liefde onder de mistletoe? Het is een Engels gebruik om met Kerstmis een bosje mistletoe op te hangen in huis. Wie daaronder staat mag gekust wor...

Een reactie plaatsen