Verlatingsangst Overwinnen – Je Bent Het Waard!

Verlatingsangst overwinnenOok al zou je in de steek gelaten worden, dan ben je nog steeds heel veel waard. Gewoon omdat je bent wie je bent. Dat is dus niet afhankelijk van een ander. Verlatingsangst overwinnen heeft alles te maken met geloof in jezelf.

Nou, dat kun jij makkelijk zeggen! Maar ik zit ermee.

Goed, je hebt gelijk. Waar beginnen?

Verlatingsangst overwinnen is een uitdaging die je relatie beter maakt en de kans dat het mis gaat door de invloed van verlatingsangst sterk vermindert.

De symptomen van verlatingsangst

Verlatingsangst is de angst om in de steek gelaten te worden, alleen gelaten te worden. Signalen die aangeven dat je hier last van hebt zijn dat:

  • Dagdromen altijd eindigen met het verliezen van je partner;
  • Je de ander te veel geeft wat die wil, zodanig dat je aan je eigen grenzen voorbij gaat;
  • Je andere mannen of vrouwen als bedreiging ziet;
  • Je de ander te veel claimt waardoor die het benauwd krijgt en weggaat. Waarmee je bevestigd wordt in je overtuiging dat je verlaten zult worden;
  • Je bang bent om je emotioneel te binden, als bescherming tegen gekwetst worden, waardoor je niet echt kunt genieten van je relatie. Soms ligt verlatingsangst heel dicht tegen bindingsangst aan.

Verlatingsangst overwinnen is mogelijk

Verlatingsangst overwinnen begint met de erkenning dat je last hebt van verlatingsangst. Waar ben je precies bang voor? Ik bedoel wat gebeurt er met je als je verlaten wordt, welk gevoel geeft het je? Voor dat gevoel ben je namelijk bang. Helemaal alleen op de wereld? Niet de moeite waard? Een ander gevoel?

Schrijf het op, dat helpt om helderheid te krijgen.

Heb je die angst nodig? Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Word je nu bewust van je eigen waarde. Jouw persoonlijke waarde onafhankelijk van een ander. Dat is namelijk ook de reden dat een ander om jou geeft: jouw persoonlijke waarde, gewoon om wie je bent.

Neem het lijstje hierboven en werk er aan om je gedrag te wijzigen en daardoor je verlatingsangst te overwinnen.

  • Verander je gedachten en je dagdromen. Maak ze positief. In plaats van te denken dat je verlaten zult worden, stel je je voor dat je partner blij is je weer te zien zodra hij je weerziet. Of met je uit eten gaat of verzin maar wat je leuk zou vinden.
  • Sta stil bij je eigen wensen en verlangens en maak die kenbaar aan je partner. Geef hem of haar niet altijd gelijk, geef je eigen mening en durf nee te zeggen als je partner te veel van je vraagt.
  • Zie anderen niet als bedreiging maar wees blij dat jij degene bent waar je partner voor gekozen heeft.
  • Geef de ander de ruimte om zonder jou dingen te doen met vrienden, familie of collega’s. En, heel belangrijk, neem zelf ook die ruimte.
  • Ga die emotionele band aan, durf het maar. Daardoor verdiept de relatie zich en heeft je partner niet meer het gevoel op afstand gehouden te worden.

Begin met datgene dat je het makkelijkst vindt. Als dat je redelijk goed afgaat, begin je met het volgende punt. Enzovoort.

Vergeet niet om jezelf regelmatig te waarderen en te belonen, iedere keer als het je gelukt is om een hindernis te nemen en je gedrag te veranderen. Verlatingsangst overwinnen kost tijd, maar je zult zien dat je er veel gelukkiger van wordt.

Voor je gaat zou je me blij maken om dit artikel te delen of een reactie achter te laten.

Lees dit ook eens

Wat Is Bindingsangst? Ja, wat is bindingsangst eigenlijk? Het woord zegt het natuurlijk al, het is de angst om je te binden, dat wil zeggen om je emotioneel te binden. De a...
Wat Zijn Bindingsangst Symptomen? Er worden veel vragen gesteld over bindingsangst symptomen, zowel door mensen die zich afvragen of de man of vrouw waar ze een relatie mee (willen) he...
Heeft Mijn Vriend Bindingsangst? De meeste vrouwen zullen wel eens een relatie hebben gehad met een man met bindingsangst. Als jij je afvraagt "Heeft mijn vriend bindingsangst?" dan k...
Ongelukkige Mensen – Waarom Val Jij Daarop? Geloof het of niet, daten met mensen die ongelukkig zijn is voor veel mensen een probleem. Het kan zijn dat daten met ongelukkige mensen jou belacheli...