Wat Betekent Bindingsangst Voor Jou?

Wat betekent bindingsangst?Wat betekent bindingsangst voor jou? Bindingsangst gaat over het nemen van de volgende stap in je relatieleven. Bindingsangst betekent dat je bang bent om je te verbinden met iemand waar je van houdt. De angst om die beslissing te nemen. Ik denk dat er twee typen bindingsangst zijn:

1 – Mensen die bindingsangst hebben omdat ze een vorige relatie die verkeerd afliep nog niet verwerkt hebben.
Deze mensen verlangen heel erg naar een serieuze relatie maar zijn in het verleden gekwetst en zijn bang dat dit weer zal gebeuren. Zij gaven hun hart en vertrouwen aan iemand en, in hun ogen, zijn ze er beiden gebroken uit gekomen. Bindingsangst beschermt deze mensen in de toekomst voor pijn, ondanks dat ze echt graag een relatie willen hebben. Eigenlijk zijn ze bang om weer afgewezen te worden.

2 – Het type mensen die bindingsangst hebben omdat ze hun vrijheid niet op willen geven.

Vrijheid opgeven betekent meer verantwoordelijkheid krijgen en meer volwassenheid, en voor altijd vastzitten, denken zij. Bindingsangst is hun manier om het proces van volwassen worden uit te stellen. Waarom doen ze dat? Omdat ze bang zijn dat ze een relatie, en de verantwoordelijkheden die daarbij horen, niet aan kunnen en dat heeft alles met hun eigenwaarde te maken (voor zover het relaties betreft).

Beiden zijn bang om zich aan iemand of iets te binden en gebruiken dezelfde smoezen: ‘ik voel me belazerd’, ‘ik heb het te druk’, ‘gebrek aan seksuele variatie’, ‘is hij/zij de ware wel?’, ‘eerst mijn carrière dan mijn liefdeleven’, enzovoort.

Wat betekent bindingsangst als je vast zit aan het verleden?

Het is vreselijk om voor 100 procent voor een relatie te gaan om met een gebroken hart te eindigen. Waarom zou je het risico nemen om jezelf in de toekomst weer aan een relatie te branden? Waarom zou je niet genieten en plezier maken en weg blijven van de nare dingen (van iemand houden en weer een gebroken hart riskeren)?

En hoewel dit legitieme vragen lijken, is de waarheid dat je bang bent voor afwijzing en dat is waarom je er van weg loopt. Je loopt weg van je verleden en van de pijn die vorige relaties veroorzaakt hebben. Niemand weet of een relatie zal blijven duren, maar door de handdoek in de ring te gooien nog voordat er iets begonnen is, gooi je iets weg dat heel mooi zou kunnen worden.

Hoe werkt dat dan?

Waarschijnlijk heb je je kwetsbaar opgesteld in een vorige relatie door jezelf open te stellen tegenover je partner. Na een tijdje eindigde de relatie. Misschien bedroog je partner je of maakte die het uit. En omdat je kwetsbaar was, heeft het je diep gekwetst. Dus kwetsbaar zijn betekent diep gekwetst worden.

Niemand vindt dat fijn, dus de eenvoudigste oplossing om te zorgen dat je niet meer kwetsbaar bent. In de meeste gevallen betekent dit dat je niet over je echte gevoelens praat, en je praat ook niet veel over je oude liefdes. Bovendien sta je jezelf niet toe om diepe gevoelens te hebben voor je partner want dat zou betekenen dat je weer kwetsbaar zou zijn.

Is dit fair tegenover jezelf en je partner? Ik geloof het niet. Tenslotte zal de pijn van je oude relaties je huidige relatie negatief beïnvloeden. Op die manier straf je jezelf en je partner voor iets dat in het verleden gebeurde.

Wat kun je er aan doen? Lees dat hier.

Wat betekent bindingsangst als je je vrijheid niet op wilt geven?

Misschien kun je beter zeggen: niet in staat zijn je huidige lifestyle op te geven. Want dat is precies wat er aan de hand is. De eerste vraag die opkomt is: “Wat zou er veranderen als je de verbinding aangaat met jezelf en je partner?”. Mensen zeggen dan meestal: “Dan zit ik vast”, “Dan kan ik niet meer met mijn vrienden uitgaan”, “Dan heb ik geen tijd voor mezelf”, “Dan kan ik niet meer dronken worden” of “Dan wil mijn partner altijd weten waar ik uithang”.

Zijn dit de echte redenen om single te blijven of zit er meer achter? Kan het zijn dat je bang bent om je te binden omdat je bang bent dat je de verantwoordelijkheden van een relatie niet aan kunt? En dat je bang bent dat je partner met je zal breken? Dit lijkt een veel realistischer reden. Plotseling gaat het niet meer over lifestyle maar over eigenwaarde.

Hoe werkt dit?

De angst om je huidige lifestyle op te geven, is een veel voorkomende angst. Veel mensen denken dat ze erg moeten veranderen en dat is beangstigend. Ze vergelijken hun huidige lifestyle met die van de mensen in hun omgeving. De mensen in hun omgeving klagen of hebben vervelende verplichtingen die degene met bindingsangst niet heeft. Je huidige lifestyle opgeven lijkt dus een slecht idee. Fout! Iedereen klaagt over bepaalde dingen die het leven met zich meebrengt, jij klaagt ook.

Jij hebt ook verplichtingen. Als je gaat vergelijken doe je dat meestal om bewijs te zoeken voor je veronderstelling. Je zult altijd bewijs vinden voor je veronderstellingen als je er naar zoekt. Maar dat betekent niet dat het waar is. Het betekent alleen dat je al het bewijs negeert dat het tegendeel bewijst.

Deze smoezen lijken plausibel en je kunt je er makkelijk achter verschuilen. Als 1 smoes is opgelost, zul je met een andere komen. Met andere woorden: het gaat niet om de smoezen maar over jouw eigenwaarde.

De angst dat je de verantwoordelijkheid die een relatie met zich meebrengt niet aan kunt, kan verlammend zijn. De angst dat je partner denkt: “Jij kan een relatie niet aan, ik ga” zou alleen maar je angst bevestigen. Je overweegt niet eens een relatie want dat betekent dat je ook niet kunt falen. Als je het zou proberen en je zou falen, krijg je eenvoudigweg de bevestiging dat je niet klaar bent voor een relatie. En zo draai je in een kringetje rond.

Wat kun je er aan doen? Je kunt het hier lezen.

Lees dit ook eens

Wat Is Bindingsangst? Ja, wat is bindingsangst eigenlijk? Het woord zegt het natuurlijk al, het is de angst om je te binden, dat wil zeggen om je emotioneel te binden. De a...
Verlatingsangst Bij Vrouwen Verlatingsangst bij vrouwen kenmerkt zich door gedrag waarmee zij haar partner eerder van zich verwijderd dan dat ze de relatie bevordert. Haar gevoel...
Verlatingsangst In Een Relatie Verlatingsangst in een relatie kenmerkt zich door een overdreven bezorgdheid dat de persoon waar je om geeft je zal verlaten, gevoelens van onzekerhei...
Is Perfectionisme Eén van de Bindingsangst Symptom... Er zijn verschillende bindingsangst symptomen. Is perfectionisme er daar één van? Het antwoord kan kort zijn: niet per definitie maar de kans is groo...

Plaats een reactie