Wat Gebrek Aan Eigenwaarde Veroorzaakt In De Liefde

EigenwaardeJouw gevoel van eigenwaarde bepaalt in grote mate of je gelukkig wordt in liefde en relaties. En mocht je denken dat er iets ontbreekt aan wat jij jezelf waard vindt, wees gerust, je kunt eigenwaarde ontwikkelen.

Maar eerst zal ik vertellen wat er met eigenwaarde nu eigenlijk bedoeld wordt. Denk jij dat het te maken heeft met wat je hebt? Je inkomen en bezittingen? Dan zit je ernaast.

Het is de waarde die jij jezelf toekent op basis van wie jij bent, onafhankelijk van wat je hebt.

Iemand met een goed gevoel van eigenwaarde heeft respect voor zichzelf en dwingt daarmee het respect van anderen af. Zo iemand zal niet met mensen omgaan waardoor zij zich niet gerespecteerd voelen en kan goed voor zichzelf opkomen. Het gevolg is dat er naar hen geluisterd wordt en dat zij juist wel het respect en de waardering van anderen krijgen die zij zichzelf waard vinden.

Eigenwaarde kan laag of hoog zijn. Heb je gebrek aan eigenwaarde dan zul jij je te makkelijk naar anderen voegen, ervan uitgaan dat anderen het beter weten. Het kan ook zijn dat jij een relatie belangrijker vindt dan jij jezelf vindt en jezelf wegcijfert om de relatie maar te krijgen of in stand te houden. Lees hierover ook nog eens Liefde en Verdriet of Liefde en Respect.

Werken aan Eigenwaarde en Zelfrespect

Herken jij jezelf hierin? Dan is het tijd om aan je gevoel van eigenwaarde en zelfrespect te gaan werken. Je zult namelijk pas de partner vinden die jij zo graag wilt hebben als die jou waard vindt om een relatie mee aan te gaan. En die waarde zul jij eerst jezelf toe moeten kennen.

Hoe doe je dat, je eigenwaarde ontwikkelen? Dat kan op een eenvoudige manier.

Schaf een notitieboekje aan, neem 2 bladzijden per dag. Zet de datum erbij. Iedere avond schrijf je op de ene bladzijde

  • 10 complimenten aan jezelf voor waar je trots op bent. Dat mogen kleine dagelijkse dingen zijn.

en op de andere bladzijde:

  • 10 dingen waar je blij mee was dat ze gebeurden die dag. Ook dat mogen kleine dingen zijn zoals de kat die je een kopje gaf toen je thuiskwam.

In het begin zul je 10 heel veel vinden maar na verloop van tijd wordt het makkelijk en je gevoel van eigenwaarde zal verbeterd zijn. Mensen, of het nu mannen of vrouwen zijn, voelen zich het meest aangetrokken tot anderen als zij zelfvertrouwen hebben.

Kijk na een paar maanden nog eens terug naar oude datums en zie hoe je gegroeid bent, wat een prachtig mooi mens jij eigenlijk bent, die het beste verdient wat er te krijgen is. Leer meer over eigenwaarde en echte liefde in “Opnieuw Beginnen?”

Eigenwaarde is weten wat je waard bent, onafhankelijk van wat een ander van jou vindt.

Fijn als je dit deelt of een reactie geeft.

Lees dit ook eens

Opnieuw Beginnen Met Een Nieuwe Partner Opnieuw beginnen met een nieuwe partner is iets wat de meesten van ons graag willen. Als de vorige relatie misliep. We willen ons weer goed voelen....
Blijft Mijn Relatie Duren? – 7 Vragen Aan Je... Gedurende de eerste dagen en weken van een relatie, is het heel makkelijk om passie te verwarren met duurzame liefde. Je kunt het gevoel hebben alsof ...
Hoofse Liefde En Romantiek Het begrip ‘hoofse liefde’ is in de Middeleeuwen ontstaan. In de 12e eeuw ontstaat aan de hoven in Europa een ideaal van de liefde tussen man en vrouw...
Meer Plezier En Liefde Voelen Of je nu singel bent, een relatie hebt of iets daar tussenin, je kunt altijd meer liefde voelen en plezier hebben in je leven. Dat doe je door deze ge...

Een reactie plaatsen