Wat Is Bindingsangst?

Wat is bindingsangst?Ja, wat is bindingsangst eigenlijk? Het woord zegt het natuurlijk al, het is de angst om je te binden, dat wil zeggen om je emotioneel te binden. De angst om je emotioneel te hechten. Iemand die bindingsangst heeft, voelt zich veilig zolang er enige afstand is.

Veel mensen met bindingsangst zijn zich hier niet bewust van. Zij willen graag een relatie maar als de ander te dichtbij komt, haken ze af, nemen ze afstand. De ander begrijpt daar niets van en voelt zich dan in de steek gelaten of in de kou gezet.

Waarom is dat dan zo? Hoe kan iemand zo bang zijn om zich te hechten?

Ooit zijn deze mensen diep gekwetst in een situatie waarin zij zich wel emotioneel gehecht hadden. Dat kan gebeurd zijn als kind, in de periode dat zij zich emotioneel leren hechten of doordat zij op volwassen leeftijd plotseling in de steek gelaten zijn of emotioneel beschadigd.

Hoe dan ook het is een emotionele beschadiging. Zij durven zich niet meer te hechten uit angst gekwetst te worden.

Wat is bindingsangst niet?

Als iemand jou niet wil, betekent dat niet dat die bindingsangst heeft. Als iemand nadat je elkaar een tijdje kent, afstand neemt, betekent dat ook nog niet dat die persoon bindingsangst heeft. Het kan gewoon zijn dat die het toch niet met jou ziet zitten.

Bindingsangst wordt pas zichtbaar als mensen elkaar enige tijd kennen en de relatie zich niet verdiept. Als je merkt dat de ander zich niet kwetsbaar op wil stellen. Of als het besluit om samen te gaan wonen of te trouwen steeds maar uitgesteld wordt.

Wat is verlatingsangst?

Dat is het zusje van bindingsangst. Of het broertje, het is maar hoe je het bekijkt. Waar de een besluit om zich niet meer emotioneel te hechten, wordt de ander zo bang om in de steek gelaten te worden, dat er controlerend gedrag ontstaat. Waar was je? Hoe laat kom je terug? Kom je nog wel terug? Laat me niet in de steek! Kwets me niet! De invloed van verlatingsangst in een relatie kan groot zijn.

In beide gevallen is er sprake van een ernstig gebrek aan vertrouwen in zichzelf en anderen.

Bronnen die een oplossing bieden voor bindingsangst en verlatingsangst

Het e-book Bindingsangst Verlatingsangst – leert je hoe je hiermee om kunt gaan;

De cursus Blijvend Zelfvertrouwen – leert je hoe jij (weer) zelfvertrouwen krijgt.

Dit was een kleine bijdrage en naar ik hoop een antwoord op jouw vraag “Wat is bindingsangst?”.

Voor je gaat zou je me blij maken om dit artikel te delen of een reactie achter te laten.

Lees dit ook eens

Bindingsangst Overwinnen – Hoe Doe Je Dat? Je wilt wel maar je durft niet. Een relatie aangaan of volhouden. Dus wil jij jouw bindingsangst overwinnen. Je weet niet waar het vandaan komt of wat...
Verlatingsangst In Een Relatie Verlatingsangst in een relatie kenmerkt zich door een overdreven bezorgdheid dat de persoon waar je om geeft je zal verlaten, gevoelens van onzekerhei...
Verlatingsangst Bij Vrouwen Verlatingsangst bij vrouwen kenmerkt zich door gedrag waarmee zij haar partner eerder van zich verwijderd dan dat ze de relatie bevordert. Haar gevoel...
Bindingsangst Bij Mannen Kun Je Zo Herkennen Het is niet moeilijk om bindingsangst bij mannen te herkennen. Laatst kreeg ik een vraag van een lezeres hierover. Het verhaal is authentiek, al heb i...